Oranje pompoen
Ook wel bekend als: Hokkaido, Amoro, Uchiki kuri
Smaak: zacht en zoet
Bereiden: vooral lekker in gerechten met veel smaakmakers, zoals chutneys en curry’s. Je hoeft de pompoen niet te schillen, de schil is eetbaar.
Flespompoen
Smaak: zoet, romig en nootachtig
Bereiden: roosteren in de oven, in een salade of in pompoensoep. Er zit wat meer water in deze pompoen. De schil is eetbaar, maar niet zo lekker dus deze pompoen kun je het beste even schillen. De flespompoen leent zich ook goed om op zuur te zetten (> recept).
Tetsukabuto
Smaak: zacht en fruitig
Bereiden: de smaak en daarmee ook de toepassing is vergelijkbaar met die van de oranje pompoen alleen dan fruitiger.
Spaghettipompoen
Smaak: zoet en fris
Bereiden: dit is eigenlijk een rijpe courgette (familie van de pompoen). Je kunt de pompoen in z’n geheel of gehalveerd garen in de oven. Het draderige vruchtvlees kun je uit de schil schrapen en gebruiken als vervanger voor spaghetti (> recept).
Bereiden: dit is eigenlijk een rijpe courgette (familie van de pompoen). Je kunt de pompoen in z’n geheel of gehalveerd garen in de oven. Het draderige vruchtvlees kun je uit de schil schrapen en gebruiken als vervanger voor spaghetti (> recept).
Blue Heaven
Smaak: rijke pompoensmaak met fruitig aroma
Bereiden: uitstekend geschikt voor soep, puree, spreads, saus, risotto of om gnocchi van te maken. Het vruchtvlees heeft een fijne structuur waardoor je bijvoorbeeld een mooie gladde soep maakt.
Groene Hokkaido
Smaak: uitgesproken smaak, zoet en vol, hint van tamme kastanjes
Bereiden: erg geschikt voor alle zoete bereidingen: taarten, gebak en desserts. Maar gebakken en geroosterd ook erg lekker. Dan krijgt deze pompoen een meer notige smaak.
Muskaat pompoen
Smaak: zacht, zoet, kruidig, hint van nootmuskaat, vezelig vruchtvlees
Bereiden: geschikt om te bakken, roosteren, in ovenschotels en soepen.
Casperita
Smaak: zacht en fris
Bereiden: door zijn formaat perfect om te vullen en als eenpersoons maaltijd te eten. De structuur is wat draderig, de smaak is subtiel.
Sweet Dumpling of Pompidou
Smaak: zoet, fris en licht notig
Bereiden: door zijn formaat perfect om te vullen en als eenpersoons maaltijd te eten. Denk aan een vulling met gehakt, groenten of rijst, zaden en noten
Pompoenschillen
Pompoenschillen zijn in principe eetbaar, maar lang niet altijd even lekker. Dit hangt af van het type pompoen (zie hierboven) én of de pompoen vroeg of laat is geoogst. Een later geoogste pompoen heeft een wat dikkere schil en is daarom minder geschikt om te eten.
Smaakcombinaties
Romig: room, boter, alle soorten kaas, olie, kokosmelk, crème fraiche
Kruiden: salie, dille, koriander, munt, citroengras, rozemarijn, tijm
Fris: sla, komkommer, venkel, citrus, gember, rucola, appel
Notig / aards: aardpeer, biet, pecannoten, aardappel, paddenstoelen, pasta, risotto, pijnboompitten, pompoenzaden, rozijnen
Specerijen: gember, nootmuskaat, gerookte paprika, kaneel, steranijs, kurkuma, kruidnagel, komijn, koriander, kerrie, pepers
Recepten
Van links naar rechts op de foto's
> Gnocchi met pompoen
> Gnocchi met pompoen