• NIEUW
  • Wat doe je met... pompoen?
    18-02-2022

    Wat doe je met... pompoen?

    Pompoenen zijn er in ontzettend veel vormen, kleuren en maten, allemaal met een eigen smaak en structuur. Hier vind je wat richtlijnen voor het toepassen van de geschikte pompoen. Dit zijn zeker geen regels. Smaken verschillen en pompoenen bieden veel mogelijkheden, dus ga lekker zelf aan de slag om te ontdekken welke jij het beste vindt voor je favoriete recept.

     

    Oranje pompoen

    Ook wel bekend als: Hokkaido, Amoro, Uchiki kuri
    Smaak: zacht en zoet
    Bereiden: vooral lekker in gerechten met veel smaakmakers, zoals chutneys en curry’s. Je hoeft de pompoen niet te schillen, de schil is eetbaar.
     

     

    Flespompoen

    Smaak: zoet, romig en nootachtig
    Bereiden: roosteren in de oven, in een salade of in pompoensoep. Er zit wat meer water in deze pompoen. De schil is eetbaar, maar niet zo lekker dus deze pompoen kun je het beste even schillen. De flespompoen leent zich ook goed om op zuur te zetten (> recept). 
     

    Tetsukabuto

    Smaak: zacht en fruitig
    Bereiden: de smaak en daarmee ook de toepassing is vergelijkbaar met die van de oranje pompoen alleen dan fruitiger.
     

    Spaghettipompoen

    Smaak: zoet en fris
    Bereiden: dit is eigenlijk een rijpe courgette (familie van de pompoen). Je kunt de pompoen in z’n geheel of gehalveerd garen in de oven. Het draderige vruchtvlees kun je uit de schil schrapen en gebruiken als vervanger voor spaghetti (> recept).
     

    Blue Heaven

    Smaak: rijke pompoensmaak met fruitig aroma
    Bereiden: uitstekend geschikt voor soep, puree, spreads, saus, risotto of om gnocchi van te maken. Het vruchtvlees heeft een fijne structuur waardoor je bijvoorbeeld een mooie gladde soep maakt.
     

    Groene Hokkaido

    Smaak: uitgesproken smaak, zoet en vol, hint van tamme kastanjes
    Bereiden: erg geschikt voor alle zoete bereidingen: taarten, gebak en desserts. Maar gebakken en geroosterd ook erg lekker. Dan krijgt deze pompoen een meer notige smaak.

     

    Muskaat pompoen

    Smaak: zacht, zoet, kruidig, hint van nootmuskaat, vezelig vruchtvlees
    Bereiden: geschikt om te bakken, roosteren, in ovenschotels en soepen.
     

    Casperita

    Smaak: zacht en fris
    Bereiden: door zijn formaat perfect om te vullen en als eenpersoons maaltijd te eten. De structuur is wat draderig, de smaak is subtiel.
     

    Sweet Dumpling of Pompidou

    Smaak: zoet, fris en licht notig
    Bereiden: door zijn formaat perfect om te vullen en als eenpersoons maaltijd te eten. Denk aan een vulling met gehakt, groenten of rijst, zaden en noten
     

    Pompoenschillen

    Pompoenschillen zijn in principe eetbaar, maar lang niet altijd even lekker. Dit hangt af van het type pompoen (zie hierboven) én of de pompoen vroeg of laat is geoogst. Een later geoogste pompoen heeft een wat dikkere schil en is daarom minder geschikt om te eten. 
     

    Smaakcombinaties

    Romig: room, boter, alle soorten kaas, olie, kokosmelk, crème fraiche
    Kruiden: salie, dille, koriander, munt, citroengras, rozemarijn, tijm
    Fris: sla, komkommer, venkel, citrus, gember, rucola, appel 
    Notig / aards: aardpeer, biet, pecannoten, aardappel, paddenstoelen, pasta, risotto, pijnboompitten, pompoenzaden, rozijnen
    Specerijen: gember, nootmuskaat, gerookte paprika, kaneel, steranijs, kurkuma, kruidnagel, komijn, koriander, kerrie, pepers
     

    Recepten

    Van links naar rechts op de foto's
    > Gnocchi met pompoen
    > Pompoen op zuur
    > Gevulde pompoen
    > Spaghettipompoen bolognesa
    > Spelt met pompoen en paddenstoelen
    > Spicy pompoen pancakes
     
    VERS DUURZAAM LOKAAL