Over Rechtstreex


Rechtstreex, opgericht in 2013, is dé lokale voedselketen in Zuid-Holland. Met een assortiment van 1500 producten van 150 regionale boeren en makers stelt Rechtstreex consumenten in staat om via de website of app hun boodschappen te bestellen. Deze worden vervolgens twee dagen later thuisbezorgd of opgehaald bij een van de 80 afhaalpunten. Onze visie strekt verder dan enkel distributie, we zijn een sociale keten waarin iedere schakel van grond tot mond, van boer tot bord, bijdraagt aan duurzame landbouw en meer transparantie in de voedselketen. Onze missie is om consumenten aan te moedigen steeds duurzamere keuzes te maken. Rechtstreex heeft momenteel een jaaromzet van € 2,5 miljoen met gemiddeld 1500 bestellingen per week. We hebben eigen logistieke faciliteiten en een team van in totaal 20 FTE.

 

Verantwoordelijkheden en taken

 

Als algemeen directeur ben je verantwoordelijk voor de strategische richting, de organisatie, de executie en het commerciële succes van Rechtstreex. Je vormt samen met Maarten Bouten het MT, waarbij zijn focus zal liggen op impact, analyse en (IT) ontwikkeling. Vanuit het MT geef jij leiding aan de hele organisatie, samen met een kernteam van 4 personen, die verantwoordelijk zijn voor inkoop, marketing, wijkpunten en operatie. Uitdagingen omvatten het snel doorgronden van de organisatie, operatie en exploitatie, het begrijpen van de complexe verbanden tussen aspecten zoals bestelgedrag, marges, logistieke kosten en klantsegmenten, en het vinden van de balans tussen korte- en langetermijnbelangen alsook tussen maatschappelijke impact en financiële gezondheid. Transparantie is een kernwaarde binnen Rechtstreex, niet alleen in de voedselketen, maar ook intern. Je betrekt teams, collega's en wijkchefs bij jouw visie en communiceert duidelijk de keuzes die je maakt en waarom je deze maakt. Daarnaast onderhoud je op dezelfde open wijze contact met aandeelhouders en andere financiers. Je bespreekt strategische plannen met hen en rapporteert regelmatig over de voortgang op kwalitatief en kwantitatief gebied.

 

Profiel


Wij zoeken een kandidaat met aantoonbare commerciële ervaring in een vergelijkbare context: de verkoop van voedsel aan consumenten binnen de detailhandel. Je hebt ervaring opgedaan als ondernemer of met het aansturen van organisaties in omvang vergelijkbaar met – of groter dan - Rechtstreex (20 FTE). Goede analytische vaardigheden zijn cruciaal, zodat je verbanden kunt leggen tussen de logistieke bedrijfsvoering en klantbehoeften en -gedrag, wat resulteert in keuzes die de winstgevendheid van Rechtstreex vergroten. Je kan zowel kleine, incrementele beslissingen maken die procentuele bijdragen leveren als grotere, strategische keuzes met mogelijk aanzienlijke impact.


Het is belangrijk dat je van een grote uitdaging houdt en doorzet als het moeilijk is. Daarbij helpt het enorm als je achter de missie van Rechtstreex staat: een korte, transparante en eerlijke voedselketen. Deze missie staat vaak haaks op de heersende normen in de huidige wereld waar grote multinationale retailers streven naar lage prijzen en hoge winstmarges, vaak ten koste van boeren en transparantie.


Je hebt ervaring met het ontwikkelen en communiceren van consumentenproposities, inclusief bijbehorende online marketing. Leiderschapsvaardigheden op menselijke schaal, het vermogen om scherpe keuzes te maken en deze door te voeren en een praktische en onderzoekende instelling zijn tevens vereisten. Bij voorkeur woon je in (de omgeving van) Rotterdam, eventueel Den Haag of Utrecht.

 

Interesse?


Ben jij een gedreven en ervaren professional met een passie voor duurzaamheid en een sterke wil om onze lokale voedselketen winstgevend te maken? Stuur dan je sollicitatie, inclusief motivatiebrief en cv, naar wouter@ifund.nl.