Algemeen 

Wat is Rechtstreex?

Rechtstreex maakt het mogelijk om boodschappen te doen bij lokale boeren en makers. Je bestelt online en haalt jouw boodschappen op bij een wijkchef bij jou in de buurt of je laat je boodschappen thuisbezorgen. Je kunt per keer losse boodschappen bestellen of kiezen voor een abonnement.

Wat is een korte voedselketen?

Een korte voedselketen is een initiatief dat zich inzet voor lokaal voedsel, een eerlijke prijs voor producenten en meer verbinding tussen boeren, telers, makers en stedelingen. De keten is niet alleen kort in fysieke afstand, maar ook in schakels.

Wat is de missie van Rechtstreex?

Bij Rechtstreex geloven we in een andere voedselketen: lokaal, transparant en sociaal. Onze primaire focus ligt op producten van leveranciers uit de directe omgeving die allemaal een eerlijke prijs krijgen. Consumenten kunnen precies inzien waar hun voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en hoeveel van hun aankoopbedrag naar de boeren en makers gaat. 

Hoe komt de prijs tot stand?

Alle prijzen van Rechtstreex zijn eerlijk voor boeren en makers, zij bepalen de inkoopprijs. De opbouw van de uiteindelijke verkoopprijs wordt vermeld onder de productinformatie bij elk product. Op rechtstreex.nl/eerlijke-prijs lees je meer over de prijsopbouw van Rechtstreex.

Ik zie ook producten die niet uit de regio komen. Hoe zit dat precies?

Klopt. Bijna al onze klanten gebruiken ook producten van verder weg. Om het makkelijker te maken om al je duurzame boodschappen op één plek te doen, hebben we in het najaar van 2022 een kleine selectie populaire, biologische producten van verder weg toegevoegd aan ons assortiment. Die staan in de webshop per productcategorie onderaan bij ‘Lekker handig van verder weg’. Meer weten over deze stap? Lees hier verder.


Bestellen

Hoe werkt bestellen? 

In de webshop van Rechtstreex vul je je winkelmandje met losse boodschappen. Daarna kies je het afhaalpunt waar je je bestelling wilt afhalen of je kiest voor thuisbezorging. Wil je juist meer gemak? Kies dan voor een abonnement op een van de boxen of selecteer een receptpakket.

Na het bevestigen van je abonnement of bestelling met losse boodschappen ontvang je van ons een bestelbevestiging in je mailbox. Daarna gaan de boeren, collega’s en wijkchefs voor je aan de slag. Op de afgesproken dag staat je bestelling voor je klaar op jouw eigen afhaalpunt, of worden je boodschappen thuisbezorgd. De ene week wat meer bestellen of een keertje overslaan? Geen probleem! Jij bestelt alleen wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. Je zit nergens aan vast.

Voor wanneer moet ik mijn bestelling plaatsen? 

Wil je je boodschappen op woensdag of donderdag afhalen of laten bezorgen? Bestel dan voor maandag 13:30u. Heb je je boodschappen liever net voor het weekend in huis? Plaats dan je bestelling voor woensdag 13:30u.

Hoe kan ik mijn bestelling wijzigen of annuleren? 

Je kunt je bestelling gemakkelijk aanpassen of annuleren via de bevestigingsmail 'Rechtstreex Bestelling Week ...'. Deze email heb je ontvangen nadat je jouw bestelling hebt doorgevoerd. Wijzigen kan tot de besteldeadline van jouw afhaalpunt: maandag 13:30u of woensdag 13:30u. Let op: als je je bestelling wijzigt, moet je opnieuw op 'Bestellen' klikken. Wanneer het wijzigen is gelukt, ontvang je een nieuwe bevestigingsemail. 

Uit welke producten kan ik kiezen?

Bij Rechtstreex heb je de keuze uit streek- en seizoensproducten uit jouw regio. Wekelijks ontvang je de nieuwsbrief met het huidige assortiment. Daarnaast hebben we ook een breed assortiment met producten die langer houdbaar zijn, zoals kaas, boter, eieren, melk, yoghurt, chips, bier, koffie, vlees, vega alternatieven, brood, meel, pasta, sap en nog veel meer.

Zijn alle producten biologisch?

Nee, niet alle producten uit het assortiment van Rechtstreex zijn biologisch. De labels bij de producten geven aan of een product bijvoorbeeld onbespoten, biologisch of bio-dynamisch gecertificeerd is. 


Abonnement

Hoe werkt een abonnement? 

Je kunt een abonnement nemen op een van de boxen van Rechtstreex. We passen elke week de inhoud aan en zo geniet je iedere week van verse lokale producten, zonder keuzestress. Naast de boxen kun je ook een eigen abonnement samenstellen. De boodschappen die je elke week wil bestellen kun je op die manier niet meer vergeten. Alle abonnementen zijn altijd flexibel, aanpasbaar en opzegbaar.

Welke boxen zijn er? 

Je kunt kiezen voor een abonnement op de Groentebox, Fruitbox, Groentebox BIO, Fruitbox BIO en de Combibox. Het is ook mogelijk om je op meerdere boxen te abonneren en je kunt per box kiezen voor hoeveel personen het abonnement moet zijn.

Kan ik mijn abonnement pauzeren?

Ja, je kunt je abonnement eenvoudig pauzeren. Ons abonnement is een service voor jou om makkelijker te bestellen. Je zit nergens aan vast, dus je kunt het abonnement altijd aanpassen, pauzeren of opzeggen.

Hoe kan ik mijn abonnement stoppen of verwijderen?

Je logt in op rechtstreex.nl. Rechtsboven klik je op je naam en vervolgens op abonnement. Op deze pagina kun je de inhoud van je abonnement zien en deze ook pauzeren, stoppen en verwijderen. 


Boodschappen afhalen 

Waar kan ik mijn boodschappen afhalen?

Kijk hier welke afhaalpunten er bij jou in de buurt zijn en wat de mogelijkheden voor thuisbezorging zijn.

Hoe werkt afhalen?

Op de afgesproken dag maakt jouw wijkchef je bestelling compleet op het afhaalpunt en zet je boodschappen klaar in een kratje met je naam erop. Je laadt op het afhaalpunt je boodschappen in een boodschappentas en levert statiegeldproducten weer in voor hergebruik. Na het ophalen ontvang je de bon in je mailbox. Heb je wensen qua verpakkingsmateriaal of afhaaltijd? Overleg met je wijkchef over de mogelijkheden.

Hoelaat kan ik mijn boodschappen afhalen? 

Bij het afronden van de bestelling geef je aan welke tijd jou uitkomt om de boodschappen af te halen. Ben je een keer verhinderd of wil je liever toch op een andere tijd komen? Neem dan contact op met je wijkchef en overleg over de mogelijkheden.

Kan ik wisselen van afhaalpunt?

Komt het je een keertje beter uit om bij een ander afhaalpunt af te halen? Dat kan! Bij het afronden van je bestelling kun je gemakkelijk wisselen van afhaalpunt. Op basis van je postcode worden de beste opties getoond.

Is thuisbezorging mogelijk? 

In bijna heel Rotterdam, Den Haag, Gouda en rond een aantal andere afhaalpunten is thuisbezorging mogelijk. Check op de pagina voor thuisbezorging of we bij jou langsrijden.

Ik heb een product niet ontvangen of een klacht over een product.

Stuur een mailtje aan jouw wijkchef met daarin je klacht of het missende product. Vermeld hierbij ook wat je zelf graag als passende oplossing zou zien.


Betalen 

Hoe werkt betalen?

Je betaalt bij Rechtstreex altijd achteraf, omdat we je boodschappen op het afhaalpunt verzamelen en afwegen. Zo betaal je exact voor wat je ontvangt en kan het te betalen bedrag dus een klein beetje afwijken van je bestelde bedrag. Bij sommige afhaalpunten kun je met pin of contant betalen. Bij andere afhaalpunten werkt de wijkchef met automatische incasso. Ongeacht de betaalmethode ontvang je na het ophalen altijd een bonnetje in je mailbox.

Hoe werkt het automatisch incasso?

Bij het afronden van je eerste bestelling, wordt er gevraagd €0.01 over te maken. Hiermee geef je een incassomachtiging af aan Rechtstreex. Na het ontvangen van je boodschappen wordt de incasso in gang gezet. Doorgaans zal het bedrag ongeveer een week na het afhalen of bezorgen van je boodschappen van je rekening worden afgeschreven. Lukt het incasso niet? Dan ontvang je vanzelf een bericht. Heb je vragen over het incasso? Stuur een mailtje naar je wijkchef voordat je zelf geld overmaakt. Zo voorkomen we dubbele betalingen.

Hoe pas ik het rekeningnummer aan? 

Als je een andere rekening wil koppelen aan je account, trek je je huidige incassomachtiging in. Dit doe je door in te loggen, rechtsboven op je naam te klikken en vervolgens op instellingen. Hier zie je de optie om je machtiging in te trekken. Bij je volgende bestelling wordt er dan opnieuw gevraagd 1 cent over te maken om een rekening te koppelen.


Vrienden van Rechtstreex

Wie zijn de Vrienden van Rechtstreex?

Vrienden van Rechtstreex zijn mensen die het enorm belangrijk vinden dat er een lokaal, duurzaam en sociaal alternatief bestaat voor onze huidige voedselketen. Door het doen van boodschappen en/of met een maandelijkse vriendenbijdrage helpen zij om een direct afzetkanaal voor duurzame boeren en makers ook financieel mogelijk te maken. Als dank voor hun steun ontvangen Vrienden een korting van 12% op hun boodschappen.

Waarom heeft Rechtstreex dit gelanceerd?

Rechtstreex heeft in 10 jaar tijd samen met klanten en leveranciers een alternatieve voedselketen gebouwd, waar wekelijks 1.500 bestellingen met producten van tientallen boeren en makers worden klaargemaakt. De aanloopkosten hiervoor zijn tot op heden steeds gedekt door subsidies, crowdfunding campagnes en impact investeerders. Na 10 jaar is het belangrijk dat Rechtstreex op eigen benen kan staan en de huidige operatie ook kostendekkend krijgt. Hiervoor moet een algemene prijsverhoging worden doorgevoerd. Met de Vrienden van Rechtstreex bieden we een alternatieve manier voor klanten en niet-klanten om bij te dragen aan een stabiele en financieel gezonde voedselketen.

Hoe word ik Vriend van Rechtstreex?

Via de pagina www.rechtstreex.nl/vrienden kan iedereen zich eenvoudig aanmelden. De eerste maand wordt voldaan met een Ideal betaling, volgende maanden worden met automatische incasso afgeschreven.

Waar gebruikt Rechtstreex de maandelijkse bijdrage van Vrienden voor?

Rechtstreex gebruikt de maandelijkse vriendenbijdrage om het bedrijf kostendekkend te krijgen. We hopen natuurlijk dat veel mensen Vriend willen worden en dat we zo snel een kostendekkende operatie kunnen realiseren. Wanneer we dat punt bereiken zullen we opnieuw bekijken hoe we met de besteding van de vriendenbijdrage om blijven gaan. Onze ambitie is om op termijn deze inkomsten te kunnen gebruiken om onze boeren en telers te helpen met duurzaamheidsprojecten.

Hoe wordt mijn korting verrekend?

Als je boodschappen doet zie je in onze webshop twee prijzen: de reguliere prijs en de vriendenprijs. Als je bent ingelogd zullen de producten in je winkelmand de reguliere prijs tonen en zul je onderaan je winkelmand (en factuur) de vriendenkorting van 12% zien staan.

Hoe kan ik berekenen wat mijn voordeel is?

Het loont financieel al bij € 17 boodschappen per week om Vriend te worden. Op jaarbasis is dat namelijk 52 x € 17 = € 884 aan boodschappen. Je ontvangt hier 12% korting over, oftewel € 106,08. Dat is al meer dan jouw jaarlijkse vriendenbijdrage (€ 8,50 x 12 = € 102). Hoe meer boodschappen je doet, hoe groter het voordeel natuurlijk is. Zo bespaar je bij € 50 boodschappen per week, na aftrek van de Vriendenbijdrage, maar liefst € 210 per jaar.

Hoe staat de Vrienden van Rechtstreex in verhouding tot de crowdfunding van 2023?

In 2023 heeft Rechtstreex bijna € 500.000 aan crowdfunding opgehaald bij ongeveer 1.000 crowdfunders. Dit betrof een investering in het aandelenkapitaal van Rechtstreex. Deze eenmalige opbrengst had tot doel om Rechtstreex in 2026 kostendekkend te krijgen door te groeien in omzet en afzet en de kostenstructuur efficiënter te maken. In 2023 is gebleken dat de ingezette bezuiniging op personeelskosten niet realistisch was en dat we hierdoor ook achterop zijn geraakt bij het behalen van onze doelstelling om meer afzet te realiseren. Dit is eind 2023 hersteld, zodat we nu weer voldoende capaciteit hebben om het bedrijf draaiende te houden en in 2024 naar een hogere afzet te kunnen laten groeien. Begin 2024 zijn we tot slot geconfronteerd met een forse stijging van de personeelskosten (+15%). Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat we in 2024 een exploitatietekort hebben. We hopen met de Vrienden van Rechtstreex een meer structurele manier te hebben ontwikkeld, waarmee onze achterban haar betrokkenheid bij onze alternatieve voedselketen nog meer inhoud kan geven.

In doe vaak boodschappen in de winkel in Den Haag, hoe werkt dat als Vriend?

Geen probleem, ook in de winkel krijg je jouw vriendenkorting! Meld bij het afrekenen dat je vriend bent en onze collega’s kunnen dit snel controleren en de korting voor je toepassen.

Hoe kan ik mijn vriendenbijdrage stopzetten?

Via de pagina www.rechtstreex.nl/vrienden kun je jouw maandelijkse bijdrage eenvoudig stopzetten. Je betaalt jouw vriendenbijdrage altijd vooruit, dus tot het einde van jouw vriendschapsperiode kun je gewoon gebruik blijven maken van de vriendenvoordelen.

Hoe kan ik mijn vriendschap heractiveren?

Heb je jouw vriendschap beëindigd, maar wil je toch weer starten? Super! Vanaf de einddatum van je lopende vriendschapstermijn kun je jouw vriendschap weer activeren door in te loggen op onze website en naar www.rechtstreex.nl/vrienden te gaan.

Kan ik ook Vriend worden als ik geen boodschappen bij jullie doe?

Zeker, heel graag! We zijn super blij met alle Vrienden die onze lokale voedselketen mogelijk helpen maken. Meld je eenvoudig aan via www.rechtstreex.nl/vrienden en blijf via ons Vriendennieuws op de hoogte van alle ontwikkelingen en de speciale Tour de Boer evenementen.

Ik kom er niet helemaal uit, bij wie kan ik met mijn vragen terecht?

Onze wijkchefs kunnen jouw elke week te woord staan op hun wijkpunt, kijk op https://www.rechtstreex.nl/wijken voor een punt bij jou in de buurt. Je kunt ook contact opnemen met onze klantenservice via klantenservice@rechtstreex.nl of 06-16066315 (ma-vr 9-17u).