De lokale voedselketen van Rechtstreex blijft in ontwikkeling. We groeien steeds verder door en krijgen steeds meer inzicht in hoe een lokale voedselketen goed kan werken. Sommige dingen worden efficiënter en soms komen er juist nieuwe kosten bij van activiteiten die we voorheen nog niet deden, maar wel komen kijken bij een grotere en professionelere schaal. Daarnaast hebben we jaren lang voor heel weinig geld heel hard gewerkt, maar krijgen we steeds meer collega’s die we een normaal salaris willen kunnen betalen. Af en toe is het daardoor nodig onze prijs te verhogen. Bij voldoende groei brengen we de prijs juist weer omlaag.

 

Prijs is veelal een ontransparant en verwarrend onderwerp. Het is een een zak reguliere appels met een aanbieding voor biologische peren vergelijken. In de supermarkt weet je wat je betaalt, maar nooit wat een product werkelijk kost. Wil je meer lezen over prijsvorming in de reguliere voedselketen, lees dan onze blog ‘Eerlijke prijs, wat betekent dat precies’.

 

Onze prijsopbouw

Anders dan de margemix uit de supermarkt werkt Rechtstreex met één vaste prijsformule. Zo willen we zo eerlijk en transparant mogelijk de verkoopprijs bepalen op een manier waarmee onze kosten gedekt worden. Wil je meer weten over prijsvorming in de reguliere voedselketen? Lees het artikel: 'Eerlijke prijs, wat betekent dat precies?'. Onze prijsopbouw bestaat uit onderstaande componenten.
 

 1. De inkoopprijs
  De boer bepaalt de prijs die hij nodig heeft om het product te kunnen maken. 
 2. Een transportmarge
  Een deel van de boeren en makers brengt de producten naar de verzamelpunten. Een ander deel wordt opgehaald bij een hub waar de boer het naartoe brengt of bij de boer zelf. Voor de laatste categorie doen we een opslag van respectievelijk 7 of 13 procent op de inkoopprijs. Deze marge dekt per jaar de kosten van het transport van het ophalen van de producten.
 3. Een weegmarge
  Veel producten bij Rechtstreex worden gewogen voor je ze ontvangt. Dat doen we omdat er diversiteit in formaat kan zitten en om ervoor te zorgen dat je precies betaalt wat je krijgt. Voor deze werkzaamheden hanteren we een opslag van 7 procent en € 0,20. Deze marge dekt per jaar de werkzaamheden van het afwegen. Op stuksproducten zit een opslag van 0 procent en € 0.
 4. Een overige marge
  Op alle producten doen we een opslag van 40 procent en € 0,39. Deze marge wordt verdeeld tussen Rechtstreex en de wijkchef en zetten we in voor de organisatie van de korte keten en realisatie van de logistiek. Dit zijn onder andere het verzamelen van een mooi assortiment en onderhouden van het contact met de boeren, het werk in het verzamelpunt/distributiecentrum, de bezorging naar de afhaalpunten, het runnen van de afhaalpunten, het zoeken en opleiden van nieuwe wijkchefs, het doorontwikkelen van de website, promotie van Rechtstreex, het beantwoorden van vragen van klanten, etc. Deze marge bestaat uit een % en een € bedrag. Dit is een middenweg tussen alleen een percentage (te lage marge op laaggeprijsde producten en te hoge marge op hooggeprijsde producten) en alleen een bedrag (te hoge marge op laaggeprijsde producten en te lage marge op hooggeprijsde producten). Door deze middenweg realiseren we en een passende marge en een passende verkoopprijs.
 5. Btw
  Op de meeste producten die we verkopen komt een opslag van 9 procent btw. Op bier zit een opslag van 21 procent btw. Deze btw wordt afgedragen aan de overheid.

Door de verschillende componenten verschilt de marge per product, maar is die wel altijd consistent, onderbouwd en transparant. Een eerlijke prijs, zonder onnodige tussenschakels.