Mei 2020

De omzet van Rechtstreex is sinds ‘corona’ vier keer zo groot: er blijkt grote behoefte aan voedsel direct van de boer – en dichtbij.
''Er is geen sprake van dat boeren – „makers”, zegt Bouten – met hun producten blijven zitten nu er geen markten zijn en er nauwelijks wordt geleverd aan de horeca. „Wij zijn een alternatief afzetkanaal, we stemmen vraag een aanbod op elkaar af, er hoeft niets te worden doorgedraaid. We zijn een lokaal geworteld systeem en dat is in deze situatie robuuster. Onze makers zijn ook geen industrieboeren die het vooral van de export moeten hebben. Daar doen wij geen zaken mee. Wij werken met boeren die het contact met hun klanten belangrijk vinden.”
NRC, 07-05-2020
Link naar artikel

April 2020

"Ook bij het Rotterdamse bedrijf Rechtstreex, dat van 120 boeren en makers uit de regio Rotterdam producten aan de man brengt, zijn de pakketten met groenten, fruit en andere levensmiddelen niet aan te slepen. Oprichter Maarten Bouten registreert een enorme toename van het aantal bestellingen sinds het uitbreken van de coronacrisis. ,,Normaal hebben we rond de duizend bestellingen, deze week zitten we al op 2600’’, zegt hij. ,,Mensen bestellen ook nog eens 30 procent meer dan gebruikelijk.’’"
Algemeen Dagblad, 11-4-2020
Link naar artikel

Topdrukte voor winkel Rechtstreex op GOUDasfalt
"De Goudse vestiging van streekproductenwinkel Rechtstreex draait overuren sinds de Coronacrisis. Vanaf GOUDasfalt voorzien zij Gouwenaars inmiddels twee dagen in de week van verse streekproducten. De vraag is verdubbeld ten opzichte van normaal, zegt Trees van der Gun van Rechtstreex: “Toen net de Corona begon hadden we in de 60, de week erop 72 en toen heb ik de website stopgezet, anders gingen we over de 100”."
De Goudse, 10-4-2020
Link naar artikel


Foto door Peter Riphagen

Afhaalpunt met biologische streekproducten een succesnummer tijdens coronacrisis
"Boer Peter van der Erve uit Goudswaard werkt samen met Rechtstreex en levert heel wat producten: aardappelen, uien, rode bieten, wortels en pompoenen. Hij maakt zich door de coronacrisis flinke zorgen om zijn bedrijf." (...)
"Hij vindt het hartverwarmend om te zien dat zijn regiogenoten zo collectief bezig zijn met het ondersteunen van de boeren uit de regio. "Dit is mijn insteek en mijn visie: zelf een product afzetten in de buurt. En ja, dat mensen dit steunen is geweldig. Ben ik erg blij om. Het zou voor mij erg belangrijk zijn als dit doorzet.""
Rijnmond, 04-04-2020
Link naar artikel


Foto: Rijnmond

Maart 2020

Bas Huijser verkoopt na aflopen contract ook in laatste weken nog kropsla
"Uit de kas van zo'n zevenduizend vierkante meter zullen de komende drie weken nog de laatste kroppen verkocht moeten worden. Ook via Rechtstreex, een verkoopplatform dat bouwt aan een alternatieve lokale voedselketen. De kroppen van Huijser worden er vanaf vanmiddag te koop aangeboden. "Ik ga dus in ieder geval nog een deel van mijn sla wel verkopen", toont Bas zich optimistisch."
AGF, 23-03-2020
Link naar artikel

Februari 2020

Streekproducten zijn duur, maar razend populair
"En Muller is niet de enige. Die andere jonge online supermarkt, Crisp, wil het voor consumenten makkelijker maken om lokale producten te kopen. En traditionele supermarkten bieden vaker seizoensproducten uit de omgeving aan. En dan zijn er nog talloze regionale initiatieven zoals de Streekboer in Noord-Nederland, Rechtstreex in de regio Rotterdam en het Brabantse Boerschappen."
RTL Z, 21-2-2020
Link naar artikel

Januari 2020

Dag Jumbo, hallo streekboer
Aan het denken gezet door protesterende boeren, vraagt journalist Flip van Doorn zich af waarom hij naar de supermarkt moet om te kopen wat de boeren in zijn directe omgeving produceren.
Trouw, 25 januari 2020
Link naar artikel

November 2019

Lokaal en eerlijk eten in Stadspolders en Dubbeldam
"Stichting Steunpunt Drechtstadsboer werkt aan het versterken van de korte voedselketen in de Drechtsteden. Met de opening van een afhaalpunt van Rechtstreex in Het Polderwiel in Stadspolders hebben bewoners van deze en omliggende wijken een alternatief voor gezond eten met een eerlijke prijs voor de boeren uit de regio."
Dordrecht.net, 07-11-2019
Link naar artikel

Februari 2019

Online streeksupermarkt haalt in mum van tijd geld op voor verhuizing
"Rechtstreex verhuist naar een nieuw onderkomen. De Rotterdamse online winkel in streekproducten moest op stel en sprong het huidige pand uit. Een crowdfundactie bracht uitkomst. ,,Op woensdag hadden we ons doel van vijftigduizend euro bereikt.”"
Algemeen Dagblad, 15-02-2019
Link naar artikel

November 2018

Met deze 9 tips kun je zelf verspilling tegengaan
,,Koop eens de minder mooie paprika’’, zegt Rachelle Eerhart, van Rechtstreex. Bij Rechtstreex kun je lokale boodschappen bestellen, en afhalen op het afhaalpunt in jouw buurt. ,,Wij kopen op basis van de bestellingen, rechtstreeks in bij de boer, en halen het af met ons busje.”
Algemeen Dagblad, 30-11-18
Link naar artikel

Mei 2018

Streekproducten Rechtstreex uit de molen
"Agata Ronteltap zet wekelijks vrijdag en zaterdag enkele uren de deuren open om haar klanten in de stad de bedienen. Dan moeten ze wel voor woensdag half 11 in de ochtend hun bestelling hebben doorgegeven."
Schiedam 24, 12-05-2018 
Link naar artikel

Maart 2018

Waar stad en land elkaar ontmoeten kunnen we de wereld voeden
"Pioniers als Rechtstreex bij Rotterdam, Atlantis Handelshuis in Noord-Holland en Buren&Buren, nu actief in negen Europese landen, hebben nog een lange weg te gaan om de ‘niche’ te ontgroeien. Voor de moderne Flevolandse aardappelboer is de wereldmarkt dichterbij dan de vrijdagmarkt in Amsterdam-Noord. Terwijl juist stad-landinitiatieven verbinding brengen en daarmee een grote betekenis hebben voor de transitie van het voedselsysteem."
De Volkskrant, 19 maart 2018
Link naar artikel

Oktober 2017

Wonen in gemaal Reinier Blok.... te gek!
"Lisette en Michel zijn in september begonnen met een afhaalpunt voor streekproducten. Dit is een initiatief van Rechtstreex, een organisatie die de boeren dichter bij de consument wil brengen. Boeren in de regio bieden hun producten rechtstreeks aan de consument aan."
IJssel en Lekstreek, 18 okt 2017
Link naar artikel

Augustus 2017

Groente, fruit en vlees van boer bij afhaalpunt
""Waar veel biologische winkels uitblinken in hogere prijzen, is dat bij Rechtstreex niet, aldus Bouten. ,,In een supermarkt weet je wat je betaalt, maar niet wat het kost’’, klinkt het cryptisch. ,,Fruit en groenten zijn vaak duur en vlees is goedkoop. De boer is daar de dupe van. Bij ons krijgt de boer een vaste marge van 57 cent per elke euro die wij verdienen.’’"
Algemeen Dagblad, 26-08-17
Link naar artikel


Foto © Frank de Roo

Januari 2017

Superfood groeit gewoon om de hoek
Wij hebben een paar duizend klanten, van Hillegersberg tot Delfshaven'', zegt Bouten, die Rechtstreex drie jaar geleden oprichtte. ,,Aardappelen en uien zijn basisbehoeften die altijd worden verkocht. Maar je merkt ook in Rotterdam dat zogenoemde superfoods als quinoa, boekweit, kikkererwten en sorghum steeds populairder worden. De mensen staan daar echt voor open.'' 
Algemeen Dagblad, 15-01-2017
Link naar artikel