Onze missie: mensen en hun eten verbinden

Onze missie is om het eten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten, zodat zoveel mogelijk van wat we eten van lokale boeren en makers komt. Hieronder lees je waarom.

Bij Rechtstreex geloven we in een andere voedselketen: lokaal, transparant en sociaal. Lokaal: onze producten komen van leveranciers van maximaal 50 kilometer van Rotterdam. Transparant: bij ieder product vermelden we de leverancier die van iedere euro die jij besteedt 56 cent krijgt. Sociaal: boeren, makers en consumenten kennen elkaar in de korte keten en bouwen samen aan relaties voor de lange termijn.

Lokaal

In een lokale keten krijg je veel meer mee wat het seizoen is. Door producten uit het seizoen te eten eet je vers en met een zo laag mogelijke milieubelasting. Lokaal eet je producten van boeren en makers die je kent en bij wie je zelf langs kan gaan. Je eten en jijzelf raken sterker verbonden met de plek waar je leeft. Er ontstaat een sterkere verbinding tussen stad en platteland en het geeft je meer inzicht in jouw regio. Door de korte afstanden is interactie tussen producent en consument beter mogelijk. Daarmee ontstaat wederzijds begrip, vindt er meer productinnovatie en verduurzaming plaats, is er minder foodwaste en meer diversiteit in producten. Door de korte afstand hoeven producten niet ver te reizen en zijn ze vers. In een lokale keten haal je de verborgen rijkheid aan boeren, makers en producten in jouw regio naar boven.

Transparant

Met Rechtstreex streven we naar een transparante keten. Zodat je weer weet wat je eet. Van ieder product is altijd zichtbaar van welke boer of maker het komt met informatie over het bedrijf en de productiewijze. Doordat we werken met een vaste marge, ipv een onduidelijke margemix, is altijd duidelijk wat de boer krijgt. Van iedere euro die jij als consument online bij ons bestelt gaat 56 cent naar de boer, 36 cent naar Rechtstreex en de wijkchef en 8 cent naar de overheid in de vorm van btw. In de reguliere keten krijgt de boer 4 tot 40ct van de euro die de consument besteedt. We kunnen dit realiseren door onze korte keten met wijkafhaalpunten. Een eerlijke prijs voor jou en voor de boer. Door meer inzicht en achtergronden hopen we dat jij als consument beter een oordeel kan vormen en keuzes kan maken over het eten wat je koopt. Met dat inzicht kan je gezondere keuzes maken voor jezelf en voor een betere wereld. Die keuzes gaan over wat je koopt (regulier, biologisch, bio dynamisch, diëten, seizoensproducten, voedselkilometers, herkomst, etc), waar je koopt (bij de boer, supermarkt, Rechtstreex, maaltijdbox, etc) en hoe je koopt (gericht op prijs of inhoudelijke overwegingen, verpakkingsmateriaal, food waste, etc). Wij hopen dat je niet alleen steeds meer kennis opdoet over herkomst, maar ook over productkennis, bereiding en gezondheid. Zo kom je steeds zelfbewuster te staan in een van de meest complexe onderwerpen die er bestaat: je eten. Over eten bestaan maar weinig absolute waarheden. Het gaat over balans, wat bij jou past en hoe jij je keuzes wil maken.

Sociaal

Voor ons gaat een lokale voedselketen niet alleen over distributie, maar ook over de mensen. Voor ons is het belangrijk dat iedereen een gezicht heeft en we werken volgens menselijke maat. Op die manier is er onderling inzicht en begrip, is er altijd iemand om je vragen aan te stellen en kan je elkaar helpen. Doordat iedereen een gezicht heeft is ook iedereen aanspreekbaar en kan er vertrouwen ontstaan dat iedereen op een verantwoorde wijze met jouw eten omgaat. Door het persoonlijke contact met boeren, makers, chauffeurs, wijkchefs en klanten ontstaat er gesprek over eten, leer je over eten, heb je contact met mensen uit je omgeving en ontstaat er verbinding met je buurt. In onze relaties met boeren werken we aan duurzame verbindingen. We wisselen niet op basis van wisselende prijzen van de ene naar de andere leverancier, maar proberen duurzame relaties aan te gaan waarbij wij inzicht krijgen in productiewijze en de boer stabiliteit krijgt in het bedrijf door vaste en betrokken klanten.

 

 

De 7 criteria van Rechtstreex

Rechtstreex bouwt aan een nieuwe voedselketen waarin je weer weet waar je eten vandaan komt en hoe het gemaakt is. Dit doen we samen met onze boeren, buren en wijkchefs en natuurlijk ons gedreven team. Bij hoe wij inkopen spelen de onderstaande criteria een belangrijke rol.

1. Boeren krijgen weer een gezicht

We vertellen jou het unieke verhaal van de boeren en makers met wie we samenwerken. Zo leer je meer over wie jouw eten gemaakt heeft. En heb je een vraag of opmerking over een product? Dan gaan we het gesprek aan met de boer! 

2. Producten uit de buurt

We halen al onze producten zo dicht mogelijk uit de buurt (straal van maximaal ca. 50 km) en hebben direct contact met onze boeren en makers. Zo weet jij precies waar je eten vandaan komt en hoe het gemaakt is. Dankzij onze efficiënte logistiek houden we de kosten en het aantal voedselkilometers laag. Onze verse producten gaan binnen een dag van boer naar bord.

3. Vers en seizoensgebonden

Ons brede assortiment is altijd vers en seizoensgebonden. Dat is niet alleen heel lekker, maar vaak ook goedkoper dan je denkt en beter voor het milieu. In het leven met de seizoenen is het altijd weer feest als jouw favorieten producten er weer zijn.

4. Eerlijke prijs voor iedereen

We vinden het belangrijk om te werken met een transparante en eerlijke prijs. Van elke euro die je bij ons uitgeeft gaat daarom 56 cent naar de boer of maker.

5. Stimulering van de lokale economie

Door boodschappen te doen bij onze boeren en makers draag je bij aan de stimulering van de lokale economie en het creëren van werkgelegenheid in de regio.

6. Betere wereld

We werken graag samen met mensen en bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld. Dat kan zijn omdat ze een sociaal-maatschappelijke doelstelling hebben, maar ook omdat ze bewuste keuzes maken rondom thema’s als milieu en duurzaamheid. Binnen Rechtstreex gebruiken we zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. De voedselrestanten die we hebben, gaan tegen onze inkoopprijs naar Hotspot Hutspot.

7. Altijd vrije keuze

Je bent bij ons altijd vrij om te bestellen wat en hoeveel je wilt. Je kiest zelf of je een box bestelt of een abonnement neemt. Volledig vrije keuze dus!