Terug naar de crowdfundpagina
 

Terugkijken - Op 19 juni was de presentatie en Q&A van de crowdfunding. Kijk die hier terug >

 

Veelgestelde vragen over de crowdfunding


Waarom hebben jullie deze crowdfunding opgezet?
Onze reguliere landbouw en voedselketen lopen vast met crises in stikstof, waterkwaliteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, dierenwelzijn, gezondheid en betaalbaarheid. Het is de hoogste tijd voor verandering. Samen met boeren, consumenten en mede-eigenaren werken we aan een duurzame toekomst met een volhoudbaar voedselsysteem. We zijn nog niet met genoeg en willen daarom meer mensen bereiken. Daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Wat voor impact heeft mijn investering? 
Als mede-eigenaar van de lokale voedselketen bied je boeren uit de regio een direct afzetkanaal. Je wordt onderdeel van de oplossing en bouwt mee aan de transitie naar een gezonde toekomst. Ook zorg je ervoor dat Rechtstreex verder kan groeien en met de lokale keten meer mensen kan bereiken. Extra leuk: je geeft het goede voorbeeld en helpt zo mee met het in gang zetten van een grotere maatschappelijke verandering. 

Wat gaat Rechtstreex doen met het geld? 
Met jouw hulp als investeerder kunnen we samen doorgroeien, zodat steeds meer mensen kiezen voor het duurzame alternatief. We gaan onze bekendheid vergroten, de service verbeteren en 40 nieuwe afhaalpunten openen, waaronder de eerste drie in Utrecht. We willen ons nog meer richten op verduurzaming, bijvoorbeeld door al onze producten te voorzien van een duurzaamheidsscore. Als er voldoende geld is opgehaald, openen we ook een pilotwinkel in Rotterdam en ontwikkelen we door zodat we voor steeds meer mensen een realistisch alternatief zijn voor de supermarkt. 

Vanaf welk bedrag kan ik meedoen? 
Dat kan al vanaf € 250,-.

Krijg je daar ook iets voor terug?
Zeker. Op de lange termijn groeit je investering mee met de onderneming. Ook zijn er een aantal extra's die je meteen ontvangt. Zo krijg je vanaf € 500,- een boodschappentegoed en vanaf € 2500,- een cadeaubon voor een etentje bij The Harvest. Kijk voor de details op crowdaboutnow.nl/rechtstreex

Groeit Rechtstreex eigenlijk nog steeds? 
Ja, steeds meer mensen weten ons te vinden. In 2022 hadden we een omzet van 2,5 miljoen euro tegenover een omzet van 733.000 euro in 2018. We hebben nu 80 afhaalpunten verdeeld over Zuid-Holland en bedienen 4000 huishoudens. We werken samen met 150 boeren en makers en verkopen 1500 lokale producten. Ook onze service is de laatste jaren uitgebreid met een handige app, thuisbezorging en biologische producten van verder weg. Vanaf 2024 verwachten we een jaarlijkse groei van +-15%. 

Is Rechtstreex winstgevend? 
Rechtstreex is nu operationeel winstgevend, maar heeft nog onvoldoende schaal om alle ontwikkelkosten uit de omzet te dekken. Bij 30% omzetgroei is winstgevendheid in beeld. Je investering groeit op de lange termijn met de onderneming mee.

Er is al eerder een crowdfunding geweest. Waarom nu weer een? 
De lokale voedselketen groeit, maar we zijn nog niet met genoeg. In de afgelopen tien jaar hebben we een mooie logistiek en organisatie opgebouwd. We kunnen met gemak meer volume aan en zo middels deze opschaling ook de ontwikkelkosten dekken. De inhoudelijke doelen van de vorige crowdfunding hebben we gehaald en nu willen we met deze volgende investering meer mensen gaan bereiken. Meer volume bereiken we met meer bekendheid en nog betere service. Dat vergt een investering. 

Zijn er nog andere manieren waarop ik kan helpen? 
Jazeker! Je kunt je wekelijkse boodschappen doen bij Rechtstreex en deze crowdfunding delen in je netwerk. Ook zijn we altijd op zoek naar nieuwe locaties voor afhaalpunten. Een andere manier: stel op je werk voor om over te stappen naar duurzaam fruit voor zakelijke klanten

Kan ik mijn certificaten ook weer verkopen?
We zoeken impact investeerders die lange termijn betrokken willen zijn bij onze missie. Er is nu geen beurs waar je deze certificaten dagelijks kan verhandelen. Je kan ze wel altijd verkopen aan een geïnteresseerde die je zelf aandraagt. Rechtstreex zal de transactie faciliteren. Rechtstreex zal op korte termijn geen certificaten terugkopen. Wanneer over enkele jaren de behoefte om certificaten te verhandelen groter wordt zullen we een passend platform selecteren waarop doorlopende aan- en verkoop plaats kan vinden. Op dit moment is daar nog onvoldoende aanleiding voor en zijn de kosten te hoog. We verwachten dat de certificaten op termijn verhandelbare dividendaandelen zullen zijn die een jaarlijkse dividendopbrengst hebben, die aan- en verkocht kunnen worden binnen de community en waarbij de community mede-eigenaar blijft van Rechtstreex.  

Wat is de verwachte financiele opbrengst van mijn investering?
Op korte termijn ontvang je een jaarlijks boodschappentegoed van 5% van je investering bij een investering vanaf €500. Dit boodschappentegoed wordt in 12 delen maandelijks op je tegoed bijgeschreven. Op de langere termijn verwachten we een jaarlijks financieel dividend uit te kunnen keren. Wanneer de onderneming groeit dan groeit de waarde van je certificaten mee. Op termijn is de verwachting dat deze meer waard worden. We hebben de wens dat onze crowd in deze vorm lange termijn betrokken blijft bij Rechtstreex. De verkoop van je certificaten kan in verschillende situaties. Je kan je certificaten zelf aan een bekende verkopen. Je kan certificaten op termijn binnen de community aanbieden en verkopen. Als er een verkoop van de onderneming plaats zou vinden dan kan je je certificaten ook verkopen. Het investeren in certificaten brengt financieel risico met zich mee.

Hoe moet ik deze investering meenemen in mijn belastingaangifte?
Je geeft deze investering met de waarde van de aankoop van de certifcaten op als vermogen voor je inkomstenbelasting. De onderliggende documentatie daarbij is de plaatsingsovereenkomst. Die kan je downloaden door in te loggen op www.crowdaboutnow.nl . Een jaarlijkse jaaropgave is niet nodig en wordt niet verstrekt. Als een investering in Rechtstreex plaatsvindt met een hogere waardering van de certificaten dan is de waarde van je certificaten gestegen en informeren we je daarover met een waarderingsupdate. Die kan je vervolgens gebruiken voor je belastingaangifte. 

Heb je een andere vraag? Laat het ons weten en we voegen je vraag en antwoord toe aan deze pagina.