Met elkaar eerlijk vooruit

Elke locatie is anders en bij elke locatie past een ander soort afhaalpunt. Hoewel de punten overeenkomsten hebben, gaan we altijd uit van een gezamenlijk voordeel met de locatie. Een afhaalpunt van Rechtstreex zorgt voor extra aanloop en klanten voor de eigen activiteiten. Daarnaast kunnen we samen evenementen of activiteiten organiseren en kan het runnen van een afhaalpunt een activiteit zijn voor clienten (zorg) of vrijwilligers. 

Wat voor plekken zijn geschikt

De locatie is bepalend voor het succes van het afhaalpunt.  Bij het zoeken naar een geschikte locatie kijken we naar de visie van de mensen achter de locatie, de bereikbaarheid, parkeergelegenheid, zichtbaarheid en de sfeer. Het beste is een locatie die op de looproute van mensen ligt of waar mensen ook voor andere dingen naartoe komen. Voorbeelden hiervan zijn een buurtcentrum, hotel, winkel, restaurant, school, kantoor, theater of bij iemand thuis.

Van klein tot groter - Hoeveel ruimte is er nodig?

Parkeerplek - BUSSTOP - In sommige wijken is het aantal klanten (nog) niet groot, of hebben we (nog) geen geschikte binnenlocatie gevonden. Om klanten toch van locate boodschappen te kunnen voorzien, maken we een korte stop met een van onze busjes en leveren we bestellingen uit vanuit deze bus. Heb jij een plek voor de deur, op je oprit of terrein waar we zouden mogen stoppen? Ook dat horen we graag. 

Klein afhaalpunt - START - Een afhaalpunt begint klein. Een keer per week komen 8-15 klanten hun bestelling ophalen in een tijdslot van ongeveer twee uur. De bestellingen worden op ons verzamelpunt ingepakt en aangeleverd in isolerende boxen van 40x80x30 (BxLxH) per klant. Op elke box staat een naam en klanten kunnen met minimale begeleiding (alleen toezicht, welkom heten) hun boodschappen pakken en in een eigen tas overladen. Een ruimte van ongeveer 1m2 is voldoende. De boxen blijven achter op het afhaalpunt en worden de week erna door Rechtstreex weer omgewisseld. 

Groter afhaalpunt - NA GROEI - Loopt het afhaalpunt goed en komen er steeds meer klanten? Dan kunnen we eerst een extra dag komen leveren. Blijft het ook dan lekker doorgroeien? Dan kunnen ook de bestellingen op de locatie worden klaargemaakt. Voor zo'n groter, goed lopend afhaalpunt (vanaf 20 bestellingen per levering) is er een ruimte van 10 - 20m2 nodig. Deze plek kan permanent, of wekelijks een aantal uur beschikbaar zijn en wordt ingericht als pop-up winkeltje met opklapbare stellingen, verrijdbare kasten etc. De inrichting komt altijd in overleg met de locatie en de wijkchef tot stand. 

Om het grotere afhaalpunt succesvol te runnen, neemt de wijkchef ook de volgende spullen mee. Na sluiting van de dag moeten die op de locatie opgeslagen kunnen worden. 

  • Koelkast en vriezer. 
  • Nauwkeurige weegschaal, bij voorkeur geijkt
  • Laptop of tablet
  • Internetverbinding
  • Stelling of andere kast voor kratjes met bestellingen die klaar zijn.
  • Balie/tafel om aan te werken en een plaats waar klanten hun boodschappen kunnen inpakken.
  • Krat met promotiemateriaal, schort, papieren zakjes.
  • Twee karren (80lx80bx200h cm) met de lege kratten

Deze inrichting van het afhaalpunt wordt door de wijkchef of door Rechtstreex verzorgt. Hierbij wordt ook gedacht aan het gezellig maken van de omgeving, zodat klanten zich thuis voelen. Posters, een vlag en een stoepbord zorgen voor herkenbaarheid van de plek. Het is bovendien belangrijk dat de locatie schoon en netjes is en dat de ruimte kan worden geventileerd.

Openingstijden

In het begin is een afhaalpunt 1x per week twee uur open. Afhankelijk van de openingstijden van de locatie en de routes die we al rijden bepalen we samen de tijd die het beste uitkomt. De meeste grotere afhaalpunten (na groei) zijn open van 16:00 uur tot 19:00 uur op de dag van de levering en sommige punten ook de ochtend van de volgende dag. Een enkele is een hele dag open. Het voordeel van einde middag/begin avond is dat mensen ook na hun werk nog boodschappen kunnen halen.  

Verdiensten

Voor de uitgifte van de vantevoren ingepakte boxen is er een onkostenvergoeding van E1,- per box bechikbaar. Op de meeste locaties leveren we een wederdienst of er ontstaat een gezamenlijk voordeel van de samenwerking. Een enkele keer wordt er een huurbedrag afgesproken voor een groter afhaalpunt. Omdat de afhaalpunten maar een paar uur per week open zijn, is reguliere huur van een pand binnen het concept van Rechtstreex niet rendabel. Heb je wel zin in meer uitdaging en de mogelijkheid iets te verdienen met het afhaalpunt? Dan kun je de locatie zelf gaan runnen! Lees meer over wijkchef worden.

Interesse of meer weten? Vul onderstaand formulier in of neem direct contact op met Bastiaan: bastiaan@rechtstreex.nl.