Als wijkchef van Rechtstreex run je een paar uur per week een pop-up afhaalpunt in je eigen wijk. Je levert producten van onze boeren, telers en makers aan buurtbewoners die een verschil willen maken. Het liefst doe je dat in een centraal gelegen, makkelijk bereikbare locatie met een sociale functie zoals een restaurant, kookstudio, school of buurthuis.

OVER RECHTSTREEX

Met Rechtstreex bouwen we aan een eerlijke regionale voedselketen als alternatief voor de huidige ontransparante voedselketen. Dat doen we door een compleet assortiment lokale etenswaren van boeren en makers uit de regio aan te bieden aan consumenten. Consumenten bestellen online en halen die boodschappen op bij een afhaalpunt bij hen in de buurt. De boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn product (van elke euro die je bij ons uitgeeft ontvangt de boer 57 cent) en als consument betaal je een eerlijke prijs voor je boodschappen. Deze lokale voedselketen brengt de consument en zijn eten dichter bij elkaar.

Voordat jouw boodschappen in de supermarkt liggen, leggen zij normaal gesproken een lange weg af langs verschillende tussenhandelaren. Hierdoor is een product meestal minder vers en smaakvol en weet je vaak weinig over waar het vandaan komt. Voor die knallende aanbieding in de supermarkt betaalt de boer vaak de prijs. Het gevolg? Minder kwaliteit, minder helderheid over de herkomst en meer kunstmatige toevoegingen.

Rechtstreex gelooft dat dit anders kan. Door boeren en consumenten met elkaar te verbinden en door samen te werken. Rechtstreex maakt de prijs en de herkomst van producten zichtbaar. Ook stimuleren we duurzame oplossingen voor productie en transport en proberen we voedselverspilling tegen te gaan. Bekijk hier onze inkoopfilosofie.

Rechtstreex bouwt sinds 2013 aan het lokale voedselnetwerk van de Rotterdamse regio. Inmiddels hebben we 28 wijkchefs en 2000 klanten die bij hen wekelijks lokale producten kopen. Zij  Lees hier meer over Rechtstreex Rotterdam.

WIJKCHEFS Gezocht!

Wij zoeken wijkchefs die met hun afhaalpunt met ons meebouwen aan deze andere voedselketen. Heb je een passie voor eten, snap je wat gastvrijheid is, wil jij zorgen dat jouw buurt toegang krijgt tot lokaal eten en kan jij het gesprek daarover op gang brengen? Vind je het leuk om een keer per week, als voorloper in jouw wijk of als zelfstandig ondernemer, je eigen pop-up afhaalpunt te runnen? Dan is wijkchef worden misschien iets voor jou.

DIT soort mensen worden wijkchef: 

Onze wijkchefs kennen een diversiteit aan typen plekken en mensen. Herken jij je in een van onderstaande omschrijvingen?

 • Je bent enthousiast over eerlijk lokaal eten en wil daar graag zelf een bijdrage aan leveren. Je hebt de ruimte en vindt het gezellig om een afhaalpunt voor Rechtstreex te zijn, zodat jouw buurtgenoten hun bestelling bij jouw kunnen ophalen. Zo bouw je ook in jouw buurt samen aan een andere voedselketen.
 • Je hebt een winkel, lunchroom of hotel en ziet dat jouw klantengroep aansluit bij Rechtstreex. Een afhaalpunt is een leuke aanvulling voor jouw klanten en trekt de bewuste consument naar jouw winkel toe.
 • Je hebt een onderneming in food of sociaal ondernemen en het runnen van een afhaalpunt vind je leuk en past goed in je week. Je weet wat ondernemen is en kan er een volgende uitdaging bij hebben.
 • Je hebt een leuke baan, maar zoekt iets leuks erbij. Je overweegt vrijwilligerswerk, maar een kleine onderneming opbouwen waarmee je de wereld en je eigen omgeving duurzamer maakt past eigenlijk ook heel goed.
 • Je wilt iets doen waar je van leert en waar je een stap in je ontwikkeling mee kan maken. Een eigen onderneming is best spannend, maar wel de volgende stap die je gaat nemen. Een afhaalpunt is de perfecte omvang en leerschool voor je.

Voordelen

De voordelen van een eigen afhaalpunt zijn:

 • je kan zelf actief bijdragen aan een andere voedselketen
 • je bent onderdeel van een netwerk in je buurt en van een food netwerk in de stad
 • je leert veel over je regio, boeren en producten
 • je koopt producten met korting óf je krijgt een marge op de omzet
 • je kan je afhaalpunt ondernemend aanpakken en er een leuke verdienste aan overhouden
 • je kan profiteren van synergie met je andere activiteiten

Als wijkchef krijg je korting op je boodschappen of kan je een kleine onderneming opbouwen met een marge (3 – 17%) op de omzet van je afhaalpunt. Je kan zelf kiezen hoe ondernemend je dat in wil steken en hoeveel moeite, risico en ondernemerschap bij jou past. Daarmee bepaal je ook hoeveel tijd het kost en hoeveel financiële opbrengsten je eraan overhoudt. In overleg met ons bepaal je zelf hoe je jouw afhaalpunt in wilt steken.

VOORBEREIDING

Om je afhaalpunt voor jou, voor ons en voor de klanten tot een succes te maken is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van onderstaande aspecten. Sommige daarvan ben je mogelijk al bekend mee, voor de anderen zorgen wij voor handleiding en opleiding. Hoe uitgebreider je jouw afhaalpunt wilt maken hoe meer je moet weten van:

 • Werving en promotie
 • Gastvrijheid
 • Productkennis, leveranciers en bereiding
 • HACCP / voedselveiligheid
 • Het Rechtstreex-bestelsysteem
 • Boekhouding

Voordat je start met je wijkpunt vragen we je dit goed voor te bereiden. Hiervoor stel je vooraf een goed doordacht plan op en doorloop je een inwerkperiode. Je zorgt zelf (of met ons in overleg) voor een plek om je afhaalpunt te promoten en je start met het promoten van je wijkpunt om je eerste groep klanten te werven. Daarnaast vragen we je om ons assortiment en boeren goed te leren kennen. Het is altijd mogelijk om mee te lopen met een bestaande wijkchef om ervaring op te doen.  

ONDERSTEUNING RECHTSTREEX

Rechtstreex biedt je een regionale voedselketen, stadsbrede marketing, een sterk merk en een mooie achterban om je wijkpunt op te starten. Je zorgt zelf voor de communicatie, operatie en groei van je wijkpunt. De regiocoördinator van Rechtstreex houdt actief contact over je ontwikkeling en biedt waar nodig begeleiding. Voordat je start doorloop je een korte opleiding en krijg je de nodige instructies. Alle bestellingen en het bijhouden van je assortiment doe je via het bestelsysteem dat Rechtstreex daarvoor biedt.

WAAR ZOEKEN WE WIJKCHEFS?

Wij zijn bijvoorbeeld op zoek naar mensen die een wijkpunt willen starten in Schiedam Noord (ten noorden A20), Vlaardingen-Oostwijk, Delft, Terbregge, Prinsenland, Capelle Centrum, Ridderkerk, Barendrecht of een andere plek in Rotterdam e.o. waar een groep mensen met ons mee wil bouwen aan een lokaler, eerlijker en socialer voedselsysteem.