Als wijkchef van Rechtstreex run je een paar uur per week een pop-up shop in je eigen wijk. Je levert producten van onze boeren, telers en makers aan buurtbewoners die een verschil willen maken. Het liefst doe je dat in een centraal gelegen, makkelijk bereikbare locatie met een sociale functie zoals een restaurant, kookstudio, school of buurthuis. Je doet dit werk als zzp'er/ondernemer voor 8 - 12 uur in de week.

OVER RECHTSTREEX

Rechtstreex werkt aan een nieuwe voedselketen, met een eerlijke prijs voor boer en consument. Dit doen we door buren samen direct in te laten kopen bij de boer. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs (van elke euro die je bij ons uitgeeft ontvangt de boer 63 cent) en genieten buurtgenoten van de lekkerste, lokale producten. 

Voordat jouw boodschappen in de supermarkt liggen, leggen zij normaal gesproken een lange weg af langs verschillende tussenhandelaren. Hierdoor is een product meestal minder vers en smaakvol en weet je vaak weinig over waar het vandaan komt. Voor die knallende aanbieding in de supermarkt betaalt de boer vaak de prijs. Het gevolg? Minder kwaliteit, minder helderheid over de herkomst en meer kunstmatige toevoegingen.

Rechtstreex gelooft dat dit anders kan. Door boeren en consumenten met elkaar te verbinden en door samen te werken. Rechtstreex maakt de prijs en de herkomst van producten zichtbaar. Ook stimuleren we duurzame oplossingen voor productie en transport en proberen we voedselverspilling tegen te gaan. Bekijk hier onze inkoopfilosofie.

Rechtstreex bouwt sinds 2013 aan het lokale voedselnetwerk van Rotterdam. Inmiddels hebben we 21 wijkchefs en 2000 klanten die bij hen wekelijks lokale producten kopen. Lees hier meer over Rechtstreex Rotterdam.

WAT IS EEN WIJKCHEF?

We werken bij Rechtstreex met wijkchefs, bevlogen ondernemers die een afhaalpunt runnen vanuit hun huis, school, restaurant of bedrijfspand. Als wijkchef ben je het gezicht van de boer en van Rechtstreex in jouw wijk. Je runt een aantal uur per week (8 -12) een pop-up groentewinkel 2.0. Je bent een sociaal punt in de wijk en weet mensen te bereiken en binden. Je hebt een passie voor eten, wil bijdragen aan een andere voedselketen en hebt het ondernemerschap om je wijkpunt uit te bouwen tot een interessante verdienste voor jezelf.

WAT VRAGEN WE VAN EEN WIJKCHEF? 

  • Ondernemerszin: je weet wat het is om een eigen bedrijf te runnen en je bent in staat om jouw wijkpunt zelfstandig tot een succes te maken. 
  • Commercieel en sales gericht: je bent gastvrij en klantgericht, je snapt en vraagt waar mensen behoefte aan hebben en speelt daar op in. Je maakt een goede afweging van waar je je tijd in steekt en wat dat gaat opleveren.
  • Fysiek mobiel: je bent mobiel en fysiek sterk genoeg om een paar uur in de weer te zijn met kratten, producten en het helpen van klanten.
  • Sociaal en communicatief: je maakt makkelijk contact met mensen, kan goed met verschillende typen mensen omgaan en weet mensen aan je te binden. Je weet mensen in je omgeving te bereiken en weet netwerken aan te spreken.
  • Creatief en flexibel ingesteld: je kan omgaan met onverwachte uitdagingen en draait die om naar iets positiefs. Je laat je niet uit het veld slaan.
  • Stylist in spe: je bent in staat om een aantrekkelijke plek te creëren waar mensen graag komen. Je zorgt voor een mooie aankleding en uitstraling van je wijkpunt en een goede zichtbaarheid in je omgeving.
  • Georganiseerd: je hebt je planning, de opbouw en de operatie van je wijkpunt goed op orde.
  • Handig met computers: je kan goed omgaan met computers en het bestelsysteem wat je gaat gebruiken.
  • Niet bang voor administratie en aangifte: je weet of zoekt uit hoe je als ondernemer je administratie moet bijhouden en doet ieder kwartaal BTW aangifte.

OPBRENGSTEN

Als wijkchef verdien je een vaste marge op de omzet van de producten. Daarnaast doe je leuke contacten op met collega-wijkchefs en voedselondernemers in de regio Rotterdam en leer je veel over lokale producten. Hoe groter jouw ervaring en succes als ondernemer, hoe groter je opbrengsten.  

VOORBEREIDING

Voordat je start met je wijkpunt vragen we je dit goed voor te bereiden. Hiervoor stel je vooraf een goed doordacht plan op en doorloop je een inwerkperiode. Je zorgt zelf (of met ons in overleg) voor een plek om je afhaalpunt te promoten en je start met het promoten van je wijkpunt om je eerste groep klanten te werven. Daarnaast vragen we je om ons assortiment en boeren goed te leren kennen. Het is altijd mogelijk om mee te lopen met een bestaande wijkchef om ervaring op te doen.  

ONDERSTEUNING RECHTSTREEX

Rechtstreex biedt je een regionale voedselketen, stadsbrede marketing, een sterk merk en een mooie achterban om je wijkpunt op te starten. Je zorgt zelf voor de communicatie, operatie en groei van je wijkpunt. De regiocoördinator van Rechtstreex houdt actief contact over je ontwikkeling en biedt waar nodig begeleiding. Voordat je start doorloop je een korte opleiding en krijg je de nodige instructies. Alle bestellingen en het bijhouden van je assortiment doe je via het bestelsysteem dat Rechtstreex daarvoor biedt.

WAAR ZOEKEN WE WIJKCHEFS?

Wij zijn bijvoorbeeld op zoek naar mensen die een wijkpunt willen starten in Berkel en Rodenrijs, BergschenhoekTerbregge, Centrum, Vreewijk, de Krimpenerwaard, Capelle a/d IJssel, Kralingseveer, Prinsenland, Noordereiland, Nesselande, Schiedam, of een andere plek in Rotterdam e.o. waar een groep mensen met ons mee wil bouwen aan een lokaler, eerlijker en socialer voedselsysteem.