• NIEUW
 • Wat je moet weten over peren
  03-09-2019

  Wat je moet weten over peren

  De nieuwe oogst appels en peren zijn binnen. Als eerste waren er de vroege soorten Clapps Favorite en Delcorf en binnenkort weer Wellant, Elstar, etc. De appels zijn een knapperige allemansvriend om het hele jaar van te genieten. Peren vragen net iets meer kennis om ze te eten precies op het moment dat ze het lekkerst zijn. Wij vertellen je alles over peren zodat je er optimaal van kunt genieten. 

  Publicatiedatum: 3 september 2019

  Clapps Favorite
  We vragen het na bij Wiard van de Buytenhof. “Oudere mensen kennen de Clapps van vroeger en weten precies wanneer die gegeten moet worden. We oogsten de peer nog iets hard, anders is die binnen twee dagen bedorven. Je laat de peer enkele dagen liggen totdat er een gele kleur verschijnt in de schil. Dan is die heerlijk zacht en zoet om te eten.” De Clapps is de eerste soort peer die geoogst wordt en maar enkele weken beschikbaar.


   
  Eerst Triump de Vienne, dan Doyenne du Comice, dan Conference
  Johan van Os legt uit wanneer en in welke volgorde de peren geoogst worden. Voor het oogstmoment kijken we naar suikergehalte en hardheid. Het suikergehalte laat zien wanneer de peer rijp is en de hardheid bepaalt hoelang we de peer kunnen bewaren. Na de Clapps oogsten we komende tijd de herfstpeer Triump de Vienne, vanaf begin september de Conference en vanaf half september de winterpeer Doyenne du Comice. De Triump en Doyenne verkopen we als eerst, want die zijn het kortst houdbaar. Conference kunnen we goed bewaren en verkopen we het hele jaar door.
   
  Rijpen naar voorkeur
  In hardheid van peren heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Steeds meer mensen zijn alleen opgegroeid met een harde conference en weten niet meer hoe je een peer goed rijp laat worden. Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp. Met je duim voel je of de peer zachter is geworden. Bij een echt rijpe Triump snij je als met een mes door een pakje boter.

  Heb je inmiddels trek gekregen in peren? Bestel ze via de webshop.

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.