• NIEUW
 • Bloemkolen Bas

  Bloemkolen Bas

  Zinkweg 316, Oud-Beijerland

  Samen met zijn broer Piet vormt Bas het bedrijf Gebroeders Huijser in Oud-Beijerland. Bas teelt het hele jaar door bloemkolen op gangbare wijze. Het plantgoed krijgt hij aangeleverd van een bedrijf in Limburg op trays. De bloemkoolplantjes worden wekelijks machinaal geplant, zodat er elke week nieuwe bloemkolen te oogsten zijn. Afhankelijk van het weer en het moment in het seizoen, zijn de kolen na 10 tot 12 weken te oogsten. Tot 1 augustus plant Bas verschillende soorten bloemkool. Daarna worden de dagen te kort om de plantjes nog groot te krijgen. Doordat de verschillende soorten ook een andere groeiduur hebben, kan hij tot december wekelijks oogsten. Een deel van de bloemkolen, de winterharde, blijven de hele winter op het land, zodat er in het begin van de lente ook bloemkolen zijn.

  Bloemkool kan slecht tegen veel regen. Daar krijg je kleine planten van en die geven kleine kolen. De kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddel die wordt ingezet, wordt alleen op het blad gespoten. Het blad wordt om de kool gebonden om te zorgen dat de kool niet geel wordt. Ook is daarmee het residu van de bestrijdingsmiddelen op de bloemkool zelf minimaal.

  De chemie gaat 'm bij de bloemkoolteelt meer zitten in de kunstmest. Voorafgaand aan de teelt neemt Bas een bodemmonster waarmee bepaald wordt welke voedingsstoffen missen in de bodem. Die worden aangevuld met kunstmest. Daarnaast wordt er in de herfst champignonmest gestrooid om het bodemleven te voeden en het is ook goed voor de bodemstructuur. Gelukkig is Bas in de Hoeksche Waard gezegend met een rijke kleigrond die maar weinig uitspoelt in de winter.

  Op het bedrijf van Bas werken scholieren uit Oud-Beijerland en Poolse medewerkers.

  Bloemkolen Bas
  Oud-Beijerland
  Bloemkool - middel
  3.40
   VRIENDENPRIJS: €2.99
  stuk (+/- 1 kilo)
  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.