PRODUCT FILTER

Bloemkolen Bas

Bloemkolen Bas

Zinkweg 316, Oud-Beijerland

Samen met zijn broer Piet vormt Bas het bedrijf Gebroeders Huijser in Oud-Beijerland. Bas teelt bloemkolen op gangbare wijze.

Bas teelt in principe het hele jaar door bloemkool. Het plantgoed krijgt hij aangeleverd van een bedrijf in Limburg op trays. De bloemkoolplantjes worden dan wekelijks machinaal geplant, zodat er als het goed is elke week nieuwe bloemkolen te oogsten zijn. Na 10/12 weken kan je ze oogsten, maar dat hangt erg van het weer én van het moment in het seizoen af. Tot 1 augustus kan je planten, daarna worden de dagen te kort om de plantjes nog groot te krijgen. Tot 1 augustus plant Bas verschillende soorten bloemkool die een verschillende groeiduur hebben. Zo kan hij tot december wekelijks oogsten. Een deel van de bloemkolen, de winterharde, blijven de hele winter op het land, zodat er in het begin van de lente ook bloemkolen zijn.

Bloemkool kan slecht tegen veel regen, daar krijg je kleine planten van en kleine planten geven kleine kolen. Qua bestrijdingsmiddelen valt het mee hoeveel er gebruikt wordt, en wat er gebruikt wordt wordt op het blad gespoten en niet op de kool. Het blad wordt om de kool gebonden om te zorgen dat de kool niet geel wordt. Daarmee is het residu van de bestrijdingsmiddelen op de bloemkool zelf minimaal.

De chemie gaat 'm bij de bloemkoolteelt meer zitten in de kunstmest. Voorafgaand aan de teelt neemt Bas een bodemmonster waarmee bepaald wordt welke voedingsstoffen missen in de bodem, die worden aangevuld met kunstmest. Daarnaast wordt er in de herfst champignonmest gestrooid om het bodemleven te voeden en het is ook goed voor de bodemstructuur. Gelukkig is Bas in de Hoeksche Waard gezegend met een rijke kleigrond die maar weinig uitspoelt in de winter.

Op het bedrijf van Bas werken scholieren uit Oud-Beijerland en Poolse medewerkers.

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief