PRODUCT FILTER

Eibaar

Eibaar

Tilsedijk 6, Den Bommel

Sjef en Hanneke Baar-Aarden runnen in den Bommel op Goeree-overflakkee hun bedrijf Eibaar. In twee stallen houden zij leghennen voor de eierproductie. De eitjes die ze aan Rechtstreex leveren komen van kippen die in een vrije uitloopstal rondscharrelen. Met goed weer lopen ze zo de frisse buitenlucht in. Als ze daar tenminste van houden, want Sjef legt uit dat kippen net mensen zijn, sommige zijn echte buitentypes, anderen halen graag een frisse neus en sommige kippetjes zijn binnen helemaal tevreden. Hanneke en Sjef zijn trots op hun blije kippen en laten ze daarom graag zien. Op het bedrijf komen regelmatig schoolklassen, klanten kunnen op het terrein een doosje eitjes uit een automaat halen en je kunt op hun site de hele dag een kijkje in het leven van hun kippen krijgen dankzij twee webcams die in de stal en in de wei staan.

Meer weten over de kippen en eieren van Eibaar kijk dan op eibaar.nl en volg de pluimveehouders en hun kippen op facebook en twitter.

Waar komen de Eibaar-kippen vandaan & hoe lang leven ze? 

Ook de Eibaar-kippen zijn uit een ei gekomen. De eieren waar de kuikens (toekomstige Eibaar-legkippen) uitkomen worden gelegd op bedrijven met legmoederdieren, deze bedrijven hebben een contract met een broederij voor de afname van hun broedeieren. De kuikens worden uitgebroed bij broederij het Anker in Ochten en gaan dan als 1-dagskuiken naar een opfokbedrijf waar ze blijven tot de 17 weken. Op het opfokbedrijf worden de kuikens getraind. Ze leren het voer en water zoeken, op stok slapen en een beetje vliegen. Wanneer de kippen bijna eieren gaan leggen verhuizen ze naar het Eibaar-legbedrijf. Op facebook van 10 maart 2016 is een filmpje te zien van het lossen van de hennen.

De kippen worden 89 weken oud, dan gaan ze naar de slacht. Het grootste deel van deze soepkippen wordt geëxporteerd naar Afrika, een deel wordt door ons verkocht. Het is een streven van Sjef en Hanneke om de kippen langer bij hen te houden, en dat gaat steeds beter. 

Wist je trouwens dat de hennen van Eibaar inmiddels al 2 jaar onbehandelde snavels hebben? 

Wat eten de Eibaar-kippen? 

Eibaar-kippen krijgen Non-GMO voer. Het bedrijf is hiervoor speciaal gecertificeerd middels een VLOG-certificaat. Non-GMO betekent dat de planten die de bestanddelen in het voer voortbrengen niet genetisch zijn gemanipuleerd. Het voer bestaat met name uit tarwe en mais, maar ook koolzaadschroot, zonnebloemschroot, een paar procent soja, mineralen, vitaminen, etc.. De voerfabriek is verplicht op de bon te zetten wat er in het voer zit. Afhankelijk van de leeftijd en dus ook de behoefte van de kip verandert de samenstelling van het voer. Vanaf 60 weken wordt grit bijgevoerd voor de schaalsterkte. De kippen hebben altijd de beschikking over luzernehooi en pikstenen. Af en toe worden kiezelsteentjes gestrooid die de maagwerking en spiersterkte van de maag bevorderen.

Wat gebeurt er met de haantjes?

Haantjes van legrassen hebben niet de eigenschappen om snel te groeien en hebben ook niet de bouw van een vleeskuiken. Hierdoor is het niet rendabel om deze haantjes af te mesten. Althans niet in grote aantallen, het wordt wel gedaan op hele kleine schaal, maar dat staat in geen verhouding tot het aantal haantjes dat uitkomt. Deze leghaantjes hebben een andere bestemming. Zo worden ze o.a. gebruikt voor diervoerders / dierentuinen. Mensen die bijv. slangen hebben kunnen deze bestellen in doordruk folie zoals ook pilletjes verpakt zijn. Er loopt volop onderzoek om het geslacht van de kip al in het ei te gaan bepalen. De verwachting is dat deze ontwikkeling in 2019 praktijkrijp is. In de toekomst zal het dus waarschijnlijk zo zijn dat eieren met haantjes erin niet meer gaan uitkomen. ‘Eibaar haantjes’ komen nu nog uit het ei en hebben tot er een betere oplossing komt de bestemming diervoeders, etc.

Eibaar
Den Bommel

Eieren 10 stuks

€ 2.47
doosje
Eibaar
Den Bommel

Eieren 30 stuks

€ 7.05
stuk
Eibaar
Den Bommel

Eieren 6 stuks

€ 1.59
doosje
Eibaar
Den Bommel

Soepkip (bevroren)

€ 6.09
stuk
Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief