PRODUCT FILTER

Hoeve Rust-hoff

Hoeve Rust-hoff

Broekpolderweg 3, Maasland

Hoeve Rust-hoff is de biologische zuivelboerderij van Jeroen Van der Kooij en zijn vrouw Gusta. De boerderij beslaat 90 hectare grasland en de Van der Kooijs hebben 60 koeien, 50 ossen en zo’n 35 jonge dieren van het oer-Hollandse koeienras de Blaarkop. Jeroen en Gusta hebben het bedrijf overgenomen van Jeroens vader en zijn daarmee de 6e generatie uit de boerenfamilie.

Gedurende zijn carrière als boer ging de reguliere manier van zuivelproductie Jeroen steeds meer tegenstaan: "Het feit dat de melk van verschillende boerderijen op een grote hoop belandt en vervolgens wordt bewerkt, voelde niet langer als een logische keuze. Hetzelfde gold voor het bijvoeren van het vee om te voldoen aan de grote hoeveelheid melk die geproduceerd moest worden.’’ Vanuit die onvrede besloten Jeroen en Gusta in 2007 volledig te schakelen naar biologische zuivelproductie. Het voornemen werd een jaar later werkelijkheid. Echter bleef de afzetmarkt onveranderd en werd de melk nog steeds in bulk afgenomen, waardoor deze nog altijd op één grote verzamelhoop terecht kwam. Na aanleiding daarvan werd de stap gezet naar een andere afzetmarkt. Sinds november 2020 zijn het product en de productie afgestemd op de consumentenmarkt en kan de beoogte kwaliteit behaald worden. Naast de biologische volle melk en yoghurt, die te vinden is op onze webshop, kunnen klanten rechtstreeks bij familie Van der Kooij terecht voor biologisch rundvlees.

Hoeve Rust-hoff is een bedrijf waar de natuur leidend is. De missie is om goed te zorgen voor de koeien, het land, maar ook voor weidevogels, bijen en andere insecten. Jeroen en Gusta werken daarom vanuit biologische principes en doen waar het kan een stapje extra. Hieronder hebben we de werkwijze van Hoeve Rust-hoff en de implicaties voor dier en natuur voor je samengevat.

De koeien

  • hebben een vrij leven. Ze krijgen de ruimte en bepalen in het weideseizoen zelf of ze binnen of buiten willen zijn en wanneer ze gemolken worden.
  • eten wat de natuur schaft: het gras dat op het land groeit met soms wat geplette granen als extraatje.
  • worden niet via hard voeren tot een hoge productie gedwongen. De melkproductie is daardoor niet heel hoog; ongeveer 5000 liter per koe per jaar.
  • zijn driedubbel-doel-koeien. Ze zijn geschikt als melkkoe, vleeskoe en de huiden worden gelooid om er onder andere tassen van te maken.

De ossen

  • zijn als mannelijk kalf op de boerderij geboren.
  • krijgen de tijd en ruimte om te groeien tot ze rijp zijn voor de slacht. Op een biologische boerderij zoals Hoeve Rust-hoff duurt dat gemiddeld 2,5 tot 3 jaar.
  • lopen zodra het land het toelaat in het natuurgebied rondom de boerderij. Deze gronden pachten Jeroen en Gusta van Natuurmonumenten.
  • mogen in de winter in de potstal verblijven. Lekker in het strooisel. Soms is dat riet, soms oude grasbalen, naar een circulair principe.

Omgang met de natuur

  • Puur natuur: geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en preventieve antibiotica.
  • De mest van de biologische koeien bevordert bodemleven, vruchtbaarheid en biodiversiteit.
  • Weidevogels krijgen alle ruimte. Er wordt niet gemaait en de koeien grazen niet waar de vogels nestelen, zelfs als daardoor gewacht moet worden met het maaien van gras.
  • Samen met de beheerders van Natuurmonumenten wordt in het voorjaar gekeken waar de koeien wél kunnen grazen en waar eventueel gemaait kan worden zonder de weidevogels te storen.

 

OP = OP
OP = OP
Hoeve Rust-hoff
Maasland

Volle melk

€ 2.93
fles
OP = OP
OP = OP
Hoeve Rust-hoff
Maasland

Volle yoghurt

€ 3.75
pot
Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief