PRODUCT FILTER

Frank de Koning

Frank de Koning

Ruigendijk 14-c, Tinte

Frank de Koning teelt tomaten, komkommers, aubergines en verschillende soorten paprika in zijn (soms verwarmde) kassen in Tinte en Rockanje. In 1989 begon hij met het telen van komkommers, later kwamen daar twee kassen bij en begon hij met omschakelen naar biologische teelt.

Het reguliere telen voor grote afnemers vond Frank soms demotiverend, op momenten dat er teveel tomaten geproduceerd werden kon hij soms moeilijk van zijn mooie producten afkomen. Frank schakelde om naar biologisch, zodat zijn producten zich beter konden onderscheiden. Op de meeste plekken waar biologisch geteeld werd, gebeurde dat nog erg kleinschalig. Het was voor Frank een uitdaging om deze manier van telen op grotere schaal toe te passen.

Enkele jaren geleden heeft Frank het Demeter keurmerk gekregen. Zijn producten zijn grotendeels gecertificeerd als biologisch-dynamisch. Beide omschakelingen waren voor Frank vooral bedoelt om zijn producten onderscheidend te maken. Maar nu hij op deze natuurlijke wijze werkt raakt hij steeds gemotiveerder om op deze manier te werken. Zo ziet hij bijvoorbeeld dat natuurlijke vijanden goed hun werk doen wanneer er geen chemische middelen meer gebruikt worden.

Door op bio-dynamische wijze te werken streeft Frank naar natuurlijk evenwicht in de kas. Ook heeft hij langs de randen van zijn paprikaplanten steeds één aubergine plant staan. Die vinden ongewenste beestjes lekkerder dan paprika, waardoor die planten gespaard blijven. Het grote verschil dat Frank noemt is dat biologisch-dynamisch werken echt als doel heeft om een evenwichtig systeem te vormen waarin je niet ingrijpt. Want ook bij ‘gewoon’ biologisch telen doe je dat nog wel, al is het met biologische middelen. Biologisch-dynamische boeren vormen kleine groepen van boeren en telers die elkaars bedrijven bezoeken en elkaar ondersteunen en advies geven. In de groep waarmee deze zogenaamde collegiale toetsing plaats vindt zit ook onze leverancier Hoeve Biesland.

In mei 2018 gingen we met een groep wijkchefs op bezoek bij Frank, bekijk de foto's op onze Facebook-pagina!

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief