• NIEUW
 • MTS Lookaa

  MTS Lookaa

  Zuidzijdsedijk 18, Nieuw-Beijerland

  Joris heeft in een maatschap met zijn ouders een akkerbouwbedrijf van 40 hectare in Zuid Beijerland. Ze telen op het land wat al sinds 1901 in de familie is aardappelen, graan, gerst en bieten en dit jaar ook kidneybonen en knoflook. Joris en zijn ouders werken allemaal ook buiten de deur en laten veel van het machinewerk door loonwerkers doen. Door de bodem en het gewas veel te observeren weet Joris hoe hij maar beperkt en gericht bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken. Het liefst zou hij zonder bestrijdingsmiddelen en met meer kleinschalige teelten gaan werken.

  Knoflook is een favoriet van Joris. Toen hij erachter kwam dat bijna al onze knoflook uit China komt en soms al drie jaar oud is, is hij het zelf gaan telen. Dit jaar heeft hij 600m2 geplant. Knoflook wordt gepoot in het najaar en geoogst in de zomer. Vanaf de lente kan je de knoflookstengels al oogsten. In de zomer de verse knoflookbollen en later als gedroogde knoflook. Knoflook is gevoelig voor ziektes en wordt veelal in de groei geremd door 'roest'. Om dit bestrijden gebruikt Joris biostimulanten. Dit zijn extracten van bijvoorbeeld selderij, pastinaal of zeewier, die de knoflook helpen om beter bestand te zijn tegen ziektes. De knoflook wordt geteeld in wisselteelt en kan pas na 10 jaar weer op hetzelfde stuk land geteeld worden. Omdat knoflook van de herfst tot de zomer groeit is onkruid een moeilijk aspect in de teelt. Joris spuit daarom aan het begin van de teelt, in het najaar, een onkruidbestrijding. 

  Het AD ging in begin 2022 langs bij Joris. Lees het interview.

  MTS Lookaa
  Nieuw-Beijerland
  Verse ui
  Uitverkocht
  1.69
   VRIENDENPRIJS: €1.49
  500 gram
  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.