• NIEUW
 • Nieuw Slagmaat

  Nieuw Slagmaat

  Marsdijk 5, Bunnik

  Ten zuidoosten van Utrecht ligt het Kromme Rijngebied. Een gebied dat bekend staat om de afwisselende landschappen, landgoederen, pittoreske dorpjes en de vele fruitboomgaarden. Daar middenin ligt Bunnik, waar boerderij Nieuw Slagmaat is gevestigd. Nét buiten de stad Utrecht, maar midden tussen de vele boomgaarden. Een bedrijf, dat Huub, Jeanette en Djûke van der Maat zelf omschrijven als een traditioneel gemengd bedrijf in een modern jasje. Fruit is de hoofdtak, op geheel eigen, milieuvriendelijke wijze geteeld. 

  Eigenaresse Djûke van der Maat en haar ouders werken vanuit de gedachte dat een fruitteeltbedrijf zo ingericht hoort te zijn, dat ook volgende generaties profijt hebben van de vruchtbaarheid van de bodem en de bijzondere omgeving. De familie van der Maat is samen met slechts een handjevol anderen in Nederland, Milieukeur gecertificeerd voor hun bijzondere manier van telen (voor meer uitleg zie www.nieuwslagmaat.nl).

  De grootste winst wordt gekregen door ‘natuurlijke vijanden’ in te zetten de boomgaard. Daarmee wordt een biologisch evenwicht gecreëerd. Duurzaamheid en biodiversiteit staan centraal op boerderij Nieuw Slagmaat. Dat betekent dat zoveel mogelijk kringlopen worden gesloten en bij alles wordt afgewogen wat het effect is op natuur, milieu, mens en leefomgeving. In samenwerking met diverse onderzoeksinstellingen wordt constant gekeken hoe de fruitteelt nog verder kan verduurzamen. Nieuw Slagmaat is daarbij een trotse koploper in Nederland, en probeert ook andere telers hier actief bij te betrekken!

  Want Djûke, Huub en Jeanette zijn met recht trots op de hoge kwaliteit van hun product én de manier waarop zij telen. Wie wil kan dat zelf komen zien. We houden open dagen en appelplukdagen, leuk voor jong en oud!

  Naast de boomgaard is er een Landwinkel, een paardenpension en worden er op kleine schaal Blaarkopkoeien gefokt. Ook dat allemaal net even anders dan anders. 
  De familie van der Maat probeert zo veel mogelijk midden in de maatschappij te staan. Burgers zijn dan ook volop welkom, basisschoolklassen krijgen er educatie en middelbare scholieren van de landbouwschool doen er hun eindexamenopdracht. ‘Allerlei soorten mensen leren over hun voedsel hier, van schoolkinderen tot aan chef koks. Dat gaat vooral over ons fruit en de sappen die we er van maken, maar ik laat ze ook altijd graag onze bijzondere Blaarkopkoeien zien, die staan voor erg goede kwaliteit vlees!’

  Die inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven. Voor al deze activiteiten ontving in 2011 als eerste Nederlandse boer in de geschiedenis de Nuffield farming scholarship. Dit is een internationale beurs voor boeren die voorop lopen in ondernemerschap, duurzaamheid en ketenverkorting. Inmiddels is ze voorzitter van Nuffield Nederland om ook andere boeren deze unieke ervaring te kunnen laten beleven en nog steeds veel naar boeren in het buitenland reist. Ook is ze in 2013 geselecteerd als top 5 beste agrarisch ondernemers van Nederland. In 2014 kreeg Djûke de Europese titel ‘Innovation Prize for Women Farmers’ gewonnen, wat een mooi compliment! 

  En ze deed ook de Youth Food Movement Academie, om samen met 25 andere jongeren kennis op te doen van voedselsystemen en te kijken hoe die verder kunnen verduurzamen.

  Nieuw Slagmaat
  Bunnik
  Groene kiwiwijn
  11.06
   VRIENDENPRIJS: €9.73
  fles (750 ml.)
  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.