Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs

PRODUCT FILTER

Wat doe je met... Zoete aardappel?

Wat doe je met … Zoete aardappel?

Familie van de aardappel is de zoete bataat, ook wel aardappel. Een zoete aardappel leent zich ook voor bijna alle aardappelbereidingen, (van puree tot frietjes, rösti, hasselback, chips, gnocchi...) maar is iets zachter qua textuur en veel zoeter.

Rauw

Zoete aardappel kan in tegenstelling tot aardappel ook rauw gegeten worden: in mooie linten door een salade bijvoorbeeld, of in reepjes met hummus of een (yoghurt)dipsaus.


Geroosterd

Snij de zoete aardappel met schil in parten of frieten, voeg specerijen (peper, zout, eventueel paprikapoeder, komijn) en een klein scheutje olijfolie toe en rooster de zoete aardappel in circa 25 minuten in een oven van 200 graden goudbruin. Hussel halverwege even om.

Geroosterd a la Ottolenghi
Rooster zoete aardappel-parten met olijfolie, peper en zout in de oven op 180 graden in circa 25 min. gaar. Hussel halverwege even om. Klop 2 eetlepels tahin, citroensap, een scheutje water, zout en peper in een schaaltje tot een romige dressing. Sprenkel de dressing over de zoete aardappel en bestrooi met wat za’atar.

Geroosterd met rode uien, groene salsa en geitenkaas
Marineer fijngesneden ringen rode ui in witte wijnazijn, reepjes limoenschil (groene deel, niet het witte) een mespunt suiker en mespunt zout, roer af en toe door en laat ten minste twee uur staan totdat de ui door het zuur felroze is geworden en de rauwe smaak weg is. Rooster de zoete aardappel zoals bovenstaand met peper, zout, piment en een beetje suiker. Maak met een mixer een heldergroene salsa van koriander, geraspte limoenschil, een scheutje olie en een mespunt zout. Serveer de zoete aardappel met zachte geitenkaas, de ingemaakte rode ui, de groene salsa en wat noten of pitten naar smaak.

Geroosterde zoete aardappel ‘kapsalon’
Rooster zoete aardappel in frieten en bedek ze met tzatziki (geraspte en uitgelekte komkommer of courgette + fijngesneden munt of peterselie + citroensap en yoghurt), tomaat (in blokjes), kikkererwten en feta. Je kunt met dit recept veel varieren. 

Geroosterd met andere wortelgroenten
Snijd enkele knol- en wortelgroenten zoals wortel, pastinaak, biet, knolselderij, meiraap, venkel, aardappel en zoete aardappel, in blokjes. Doe in een braadslee, voeg olijfolie, tijm, knoflook en een ui en parten toe en zet in een oven van 200 graden. Hussel regelmatig tot de groente gaar is. Serveer met een frisse salade en desgewenst een mayonaise.

Geroosterde pastinaak, ui en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette
Rooster pastinaak (in parten), rode ui (in parten) en zoete aardappel (in parten) met olijfolie, tijm, rosemarijn, knoflook, zout en peper circa 45 minuten op 180 graden. Voeg als de groenten gaar zijn enkele tomaten (gehalveerd wanneer cherrytomaten, anders in kwarten) toe en rooster nog eens 10 minuten in de oven. Maak een dressing van witte wijn azijn, mosterd en grof-gehakte kappertjes en sprenkel de dressing over de groenten zodra ze uit de oven komen.

Als een klassieke aardappel

Gekookt (15-25 minuten, afhankelijk van het formaat!) kan de zoete aardappel dienstdoen als aardappel bij de AVG-maaltijd.  
Je kan deze gekookte aardappel toevoegen aan bijvoorbeeld een salade. 

Gado-gado salade 
Salade van paksoi, zoete aardappel, tempeh, pindakaas, uitjes, zilvervliesrijst, broccoli, sperziebonen, soya saus, sereh en gember.

Jagerstoof 
Voeg aan een jagerstoof van kip op het eind zoete aardappel toe en kook ze nog even mee. 


In de stamppot

Kook de zoete aardappel in stukken, eventueel half om half met aardappel, in ca. 15 min. gaar met een snufje zout en stamp met wat vocht (kookwater of melk en een klontje boter) tot een puree. Omdat de zoete aardappel van zichzelf vochtig is zul je weinig vocht nodig hebben. Te combineren met alle stamppot-groenten. 

Zoete aardappel-hutspot
Nog zoeter en romiger dan traditionele hutspot: kook de zoete aardappel met blokjes wortel en ui, giet af en stamp tot een grove puree. 

Zoete aardappel-zuurkool-stamppot
Een verassend lekkere combinatie: zoete aardappel en zure kool. Breng de zuurkool in een pan aan de kook met ruim water. Voeg als de zuurkool kookt zoete aardappel toe in kleine blokjes en kook circa 10 minuten totdat de aardappel gaar is, kook de laatste paar minuten ook een appel in blokjes mee. Giet af en stamp, evt. met een klontje boter, tot een grove puree. Breng op smaak met peper, zout en tijm en serveer met een rookworst of walnoten. 

Ottolenghi’s wortelgroentenstamp met in rode wijn gesmoorde sjalotjes
Maak van zoete aardappel, pompoen, wortel en selderij en linzen met ahornsiroop en komijn tot een zoetige, kruidige stampot. Ottolenghi combineerd deze stampot met zachte sjalotten die lang moeten sudderen in een mengsel van rode wijn, bouillon, tijm, peper en laurier. (Recept in Engels en Nederlands op internet te vinden)

Oosterse stamppot
De zoete aardappel leent zich ook bijzonder goed voor kruidige smaken, bijvoorbeeld in een oosterse stamppot met gestoofde prei en ketjap, geserveerd met gebakken uitjes.


Gepoft en gevuld

Prik met een vork her en der gaatjes in de schil van de zoete aardappel zodat de stoom kan ontsnappen. Smeer de aardappels in met olijfolie, peper en zout en rooster op 200 graden ca. 40-60 minuten: totdat de zoete aardappel gaar (zacht) is. Maak aan de bovenkant een insnede en knijp de aardappel een beetje open. 
Lekker gevuld met bijvoorbeeld:
Winters een mengsel van gefruite boerenkool, tomaat, cannelini / borlottibonen, nootmuskaat peper en zout en een sausje van tahin, citroensap, een mespunt zout en water.
Grieks een mengsel van tomaat, feta, rode ui en peterselie
 

Uit de oven 

Frittata met zoete aardappel en palmkool
Bak op laag vuur in een ovenvaste pan 3 teentjes knoflook (fijngesneden) in wat olie. Voeg een bosje palmkool (nerf verwijderd) en circa 400 gram zoete aardappel (flinterdunne plakjes) toe en bak afentoe omroerend 10 minuten totdat de zoete aardappel zacht begint te worden. Breng op smaak met zoet en peper, giet er zes met peper en zout geklutste eieren over en zet de pan 15 minuten in een oven van 200 graden.

Gratin van zoete aardappel en spinazie
Breng 250g slagroom, een gekneusd teentje knoflook en wat tijm tegen de kook aan, laat 10 minuten trekken en verwijder dan de knoflook en tijm. Schil 850 gram zoete aardappelen en schaaf in dunne blakjes. Roerbak 400 gram (nieuw Zeelandse)spinazie kort met wat peper, zout, nootmuskaat. Stapel in een ingevette ovenschaal laagjes van de zoete aardappel, ricotta, zout, peper, spinazie, zoete aardappel, totdat alles op is. Overgiet met de slagroom, bestrooi met wat geraspte kaas en bak 45 minuten op 200 graden.

 

In de soep

Kruidige wintergroentensoep
Fruit ui en knoflook, voeg pompoen, wortel, zoete aardappel (alles in blokjes), groentebouillon, komijn, korianderzaad, kaneel, cayennepeper, nootmuskaat en amandelmelk toe. Kook 30 minuten en pureer, breng op smaak met zout en peper.

Romige aardappelsoep met geroosterde paprika
Een recept van het (ook bij Rechtstreex winkelende) Soepiemonster, hier te vinden.

 

Zoetigheid

Net als pompoen en wortel is zoete aardappel primda te verwerken in zoete recepten: in een cake, tarte tatin, muffins of smeuïge taart. Je kunt de zoete aardappel ook poffen (zie hierboven) en dan serveren met zoete in plaats van hartige ingrediënten: een snufje kaneel, zoete granola en met honing gezoete yoghurt.