• NIEUW
 • Op bezoek bij Champignonkwekerij Veeke
  16-10-2020

  Op bezoek bij Champignonkwekerij Veeke

  Paddenstoelen in een bos zorgen voor het ultieme herfstgevoel. Maar wist je dat ze in Nederland jaarrond groeien? Speciaal voor het herfstseizoen gingen we op bezoek bij Champignonkwekerij Veeke. Op nog geen 50 kilometer van Rotterdam gelegen worden in dit familiebedrijf verschillende soorten paddenstoelen gekweekt. 

  Publicatiedatum: 16 oktober 2020.

  De kwekerij is in 1963 opgericht door opa en oma Veeke en is één van de vier champignonkwekerijen die nog over zijn uit die tijd. Iris en Henk zijn de derde generatie en hebben de werkzaamheden in de kwekerij inmiddels overgenomen van hun ouders. In de kwekerij vind je de klassieke witte champignon, kastanjechampignons, oesterzwammen maar ook portobello's en shii-take. 

  'Bij ons wordt elke paddenstoel met de hand geplukt'
  Iris (26) vertelt: 'Voor het groeien van paddenstoelen zijn simpelweg drie ingrediënten nodig: mest, veengrond en het mycelium, dat is de schimmel waar de paddenstoelen uit groeien. De paddenstoelen groeien het best in een herfstachtig klimaat. Daarom worden vocht en temperatuur kunstmatig gereguleerd en wordt zo de herfst constant nagebootst.'

  De kwekerij bestaat uit verschillende cellen met daarin stellingen die tot aan het plafond reiken. Elke stelling bestaat uit meerdere bedden, hierop wordt de compost met mycelium en veengrond aangebracht. Na vier dagen zie je dat de compostbedden wit zijn geworden van de schimmeldraden. Na één week is de eerste lading klaar, dit wordt ook wel de eerste vlucht genoemd. Op één compostbed komen soms wel drie vluchten met paddenstoelen. 

  Henk (24): 'Een champignon groeit elke vier uur zijn eigen grootte. Wekelijks produceren we zo'n 35 ton champignons, dat zijn wel 15 vrachtwagens vol!'

  Met de hand plukken
  Iris: 'Paddenstoelen zijn erg kwetsbaar, daarom wordt bij ons elke paddenstoel met de hand geplukt. Dit is een behoorlijke klus en doen we samen met 45 collega's. Ons personeel komt voornamelijk uit Oost-Europa en doordat ik al vanaf kleins af aan actief ben in de kwekerij spreek ik een aardig woordje Pools. Binnenkort start ik met een taalcursus Roemeens.'

  Kringloop
  Na de oogst gaat de voedingsbodem terug naar het land van boeren in de regio, zo wordt de kringloop in stand gehouden. Iris en Henk hebben duurzame ontwikkelingen op de planning staan. De zonnepanelen liggen al op het dak en binnenkort wordt het regenwater opgevangen om zelf water te filteren om mee schoon te maken.

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.