• NIEUW
 • Op bezoek bij wijkchef Marie-Jozé
  30-08-2022

  Bij Marie-Jozé haal je boodschappen van de boer in Overschie

  Natuurvoedingskok Marie-Jozé runt sinds vorig jaar het Rechtstreex-afhaalpunt in Overschie. ‘Als wijkchef en vaste kok voor het Rechtstreex-team hoop ik mensen te inspireren om meer te leren over de voedzaamheid van eten.’ 

  Word wijkchef

   

  Na 20 jaar bij gemeente te hebben gewerkt, gooide Marie-Jozé het roer om en volgde ze de opleiding tot natuurvoedingskok (3 jaar). Al van jongs af aan spelen verse producten een grote rol in haar leven. ‘Mijn vader was een kleinschalige tuinder en teelde op dezelfde plek als waar mijn voorouders eeuwen geleden waren begonnen. De landbouw van de tijd van mijn opa was veel natuurlijker dan nu. Zo hadden ze een paar kippen voor de mest die de restproducten opaten. Na de oorlog vond de schaalvergroting plaats, maar eigenlijk moeten we weer terug naar landbouwsysteem van toen.’ 

  Goede voeding inspireert

  In oktober 2021 begon Marie-Jozé als wijkchef en kon ze haar nieuw vergaarde kennis over voeding direct inzetten. ‘Ik ben blij dat ik deze rol kan vervullen in mijn eigen wijk. Het leuke aan wijkchef zijn is voor mij het contact en de de verbinding met de klanten. Het zijn stuk voor stuk mensen die ook geloven in een betere wereld.’ Ook brengt ze haar passie voor eten rechtstreeks naar de werkvloer door gezonde, voedzame maaltijden te bereiden voor het team. Zo hoopt ze hen te inspireren. ‘Door te laten zien wat goede voeding doet, willen anderen dat ook zelf herhalen. Daar geloof ik echt in.’

  ‘Kook eens vaker met granen en peulvruchten’ 

  Marie-Jozé kookt voornamelijk plantaardig. Ze is fan van de verse tofu van Choi Kee, de smeersels van Groentegoed en de lokale peulvruchten: ‘Ik denk dat peulvruchten in het algemeen ondergewaardeerd zijn, terwijl het zo een goede eiwitbron is. Bij Rechtstreex vind je ze dan ook nog eens lokaal. Dat is echt bijzonder.’ Ze kookt ook graag met quinoa, sorghum en speltkorrels van Rechtstreex. ‘Sorghum kost veel tijd, maar is heel voedzaam. Dat maakt het voor mij interessant om mee te werken en ik hoop dat ik mensen kan inspireren om het eens te proberen!’ 

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.