• NIEUW
  • Voedselverspilling tegengaan
    16-10-2020

    Voedselverspilling tegengaan

    Veel voedsel gaat verloren bij het oogsten, de opslag en het vervoer. Thuis maken we ons eten vaak niet op en verdwijnt het in de afvalbak. Het weggooien van voedsel is niet alleen zonde van het geld, maar ook zonde van de kostbare grondstoffen zoals water, energie en grond.

    Publicatiedatum: 16 oktober 2020. Leestijd ongeveer 2 minuten - Heb je naar aanleiding van dit stuk vragen, opmerkingen of aanvullingen? Mail dan naar rotterdam@rechtstreex.nl

    De Verenigde Naties hebben de doelstelling om voedselverspilling tot 2030 wereldwijd met 50 procent te verminderen. De landbouwministers van de Europese Unie hebben deze doelstelling overgenomen. Om dit te bereiken moet er in elk deel van de keten minder voedsel verspild worden.

    Voedselverspilling in de keten van Rechtstreex

    Als klant van Rechtstreex weet je zeker dat er geen voedsel verloren gaat tijdens het vervoer en in de opslag. Bij Rechtstreex is er geen handelsvoorraad van verse producten en worden houdbare producten in kleine hoeveelheden ingekocht. Twee keer in de week bestellen we bij de boeren nadat alle bestellingen van klanten binnen zijn. Dit is ook de reden waarom we soms producten tekort komen: dan valt de oogst van een boer in die week tegen. Het is te koud, te warm, te vochtig of juist te droog geweest, waardoor minder beschikbaar is dan verwacht. Maar wat niet beschikbaar is, kan ook niet weggegooid worden, dus dat is mooi meegenomen.

    6 tips om thuis voedselverspilling tegen te gaan 

    Er zijn tal van mogelijkheden om voedselverspilling te voorkomen door ons gedrag aan te passen. We kunnen aandacht besteden aan wat we kopen in welke hoeveelheid en hoe we met restanten omgaan. Wil je weten wat jij kunt doen om minder voedsel te verspillen? Lees dan de tips hieronder!

    1. Kook op maat. Bij pasta's, rijst en gedroogde bonen staat vaak op de verpakking wat ongeveer één portie is. En anders kun je dat wel ergens online vinden. 
    2. Controleer minstens om de dag wat je nog in de (koel)kast hebt liggen. Wat moet er als eerste op? Wat zou je daarmee kunnen maken? Op deze manier koken vergt een beetje creativiteit, maar het kan wel leiden tot een nieuw favoriet gerecht. 
    3. Maak een planning. Wat eet je wanneer? Schrijf daarna een boodschappenlijstje. Let bij het boodschappen doen ook op de status en houdbaarheidsdatum van het product. Als je het over vijf dagen wilt eten, blijft dit dan zolang goed? 
    4. Kijk, ruik en proef! Wist je dat er twee varianten van de houdbaarheidsdatum zijn? Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot. (TGT). Bij de THT kun je je zintuigen gebruiken. De datum die op de verpakking staat is een advies in verband met de kwaliteit van het product. De TGT staat op producten die zeer bederfellijk zijn. Hierbij is het belangrijk dat je je aan de datum houdt. 
    5. Invriezen, fermenteren, pekelen, drogen... Duik eens in de wereld van conserveren. Misschien is zelf jams maken wel iets voor jou. 
    6. Profiteer van een korte houdbaarheidsdatum. Veel supermarkten geven korting op producten die binnenkort over de datum gaan. Deze producten kiezen is niet alleen goed voor je portomonnee, maar redt ze ook van de afvalbak. Of probeer eens een van de Magic Boxen van Too Good To Go. Houd er wel rekening mee dat je deze producten binnen twee dagen op eet of goed conserveert. Anders worden ze alsnog verspild.
    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.