PRODUCT FILTER

Onder de loep - Voedselverspilling

Onder de loep - Voedselverspilling

Voedselverspilling? Niet met ons.

Wist je dat de Verenigde Naties de doelstelling hebben om voedselverspilling tot 2030 wereldwijd met 50% te verminderen? De landbouwministers van de Europese Unie hebben deze doelstelling overgenomen. Uiteindelijk zijn het de boeren, fabrieken, supermarkten, horeca en consumenten, die minder voedsel moeten verspillen. Veel voedsel gaat verloren bij het oogsten, de opslag en het vervoer. Thuis maken we ons eten vaak niet op en verdwijnt het in de goot of in de afvalbak. Ons gedrag levert onnodige kosten op en maakt de inzet van kostbare grondstoffen als water, energie en grond nietig. 

Leestijd ongeveer 2 minuten - Heb je naar aanleiding van dit stuk vragen, opmerkingen of aanvullingen? Mail dan naar quincey@rechtstreex.nl.

5 tips om voedselverspilling tegen te gaan 

Er zijn tal van mogelijkheden om voedselverspilling te voorkomen door ons gedrag aan te passen. We kunnen aandacht besteden aan wat we kopen in welke hoeveelheid en hoe we met restanten omgaan. Wil je weten wat jij kunt doen om minder voedsel te verspillen? Lees dan de tips hieronder!

Tip 1: Kook op maat

Tip 2: Check je voorraad, wat moet er als eerst op?

Tip 3: Maak een planning, wat eet je wanneer? Schrijf daarna een boodschappenlijstje.

Tip 4: Kijk, ruik & proef! Wist je dat er 2 houdbaarheidsdatums zijn? Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot. (TGT), bij de THT kun je je zintuigen gebruiken, de datum die op de verpakking staat is een advies in verband met de kwaliteit van het product. De TGT staat op producten die zeer bederflijk zijn. Hierbij is het belangrijk dat je je aan de datum houdt. 

Tip 5: Vries de restjes in! 

Voedselverspilling, niet met ons! 

Als klant van Rechtstreex weet je zeker dat er geen voedsel verloren gaat tijdens het vervoer en in de opslag. Bij Rechtstreex is er geen voorraad van verse producten en worden houdbare producten in kleine hoeveelheden vooruit gekocht. Twee keer in de week wordt precies de hoeveelheid producten bij onze boeren opgehaald, die onze klanten voor die week hebben besteld. Onze manier van werken verklaart waarom het kan gebeuren dat we producten tekortkomen. Dan valt de oogst van een boer in die week tegen. Het is te koud, te warm, te vochtig of juist te droog geweest, waardoor minder beschikbaar is dan verwacht. Het goede nieuws: wat niet op voorraad beschikbaar is, kan niet weggegooid worden.

 

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief