Zuivel Van Winden

Boeren en makers

Zuivel Van Winden

Gaagweg 36, Schipluiden

In Schipluiden houden John en Nelly van Winden melkkoeien. Dit doen ze zo veel mogelijk volgens de principes van kringlooplandbouw. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat wat je ergens in stopt, er ook weer uit komt. Goede mest op het gras levert beter gras op, en voedzaam gras weer voedzamere mest én betere melk. Op deze manier willen Nelly en John samen werken met de natuur en die voeden in plaats van verarmen. De koeien krijgen bijvoorbeeld Keltisch zeezout, dit bevat veel mineralen. Deze extra toevoeging geeft een extra bite aan hun melkproducten. Op hun boerderij maken ze producten als kaas, melk en yoghurt. Die verkopen ze aan Rechtstreex, maar ook in hun eigen boerderijwinkel.

Naast de kringlooplandbouw kiest het stel ook bewust voor een alternatieve aanpak bij ziekten van koeien. Als het echt nodig is krijgen de dieren antibiotica, maar in de meeste gevallen kiest het stel voor een homeopathische aanpak. Dit is iets wat je ook veel ziet in de biologische veehouderij. “Zelf is ons bedrijf niet biologisch, maar die manier van werken spreekt ons wel erg aan. We denken er wel over om deze stap in de toekomst te zetten. Maar ook nu zijn de melkveehouders trots op hun bedrijf: We runnen het bedrijf op een manier die van het begin tot het einde past bij onze levensvisie.”

Hier vind je de website van Zuivel Boerderij Van Winden.

In februari 2018 bezochten we met een groep wijkchefs Zuivel van Winden. Bekijk hier het fotoverslag!