Ingrediënten van Rechtstreex
300 gr. kruimige aardappel
400 gr. witte kool, geraspt of dun gesneden
±250 gr. speklappen
400 gr. witte kool, geraspt of dun gesneden
±250 gr. speklappen
Ingrediënten uit jouw keuken
70 gr. bloem plus om het werkblad te bestrooien
1 groot ei
70 gr. bloem plus om het werkblad te bestrooien
1 groot ei
15 gr. boter, kamertemperatuur
1 tl. nootmuskaat
100 ml. azijn
1 tl. nootmuskaat
100 ml. azijn
25 gr. rozijnen
1 el. komijnzaad
2 el. honing
gemalen peper en zout
En aan de slag!
- Meng voor de dressing de azijn, 25 gr. rozijnen, 1 el. komijnzaad, 2 el. honing, peper en zout in een steelpan en kook 3 min. Schep de kool erdoor. Laat staan terwijl je de rest doet en schep af en toe om.
- Schrob de aardappels en kook ze in hun geheel in 20 min. gaar. Giet af en laat ze in koud water een beetje afkoelen. Verwijder nu de schilletjes.
- Verwarm de boter in een steelpannetje. Voeg toe aan de aardappels en pureer met een pureestamper zo fijn mogelijk. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
- Klop het ei los met wat peper, zout en de nootmuskaat erdoor. Voeg de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te kruimelig voeg dan een klein beetje warm water toe.
- Verhit wat olie en een bakpan. Pak 2 lepels en een bakje water, doe 1 lepel in het bakje water. Schep met de ander lepel steeds een lepel vol deeg in de pan en druk die met de natte lepel plat en glad. Bak op medium vuur tot ze aan beide kanten bruin zijn. Leg de poffertjes die al klaar zijn even onder een bord of houd warm in een oven. Herhaal dit tot het deeg op is.
- Verwarm een klein beetje olie in een braadpan en bak de speklappen op hoog vuur aan beide kanten bruin. Laat nog 5 min. sudderen.
- Serveer de poffertjes met een speklapje en de frisse koolsalade.
Tip: eet je de kool liever warm, dan kun je de kool met dressing ook in een pan doen en met de deksel erop 10 min. stoven
Geniet van je lokale maaltijd, eet smakelijk!