• EETALAGE
  • Boxen, pakketten en kant & klaar
  • Groenten en kruiden
  • Fruit
  • Boter, kaas en eieren
  • Lekkers en snacks
  • Zuivel
  • Sauzen en smaakmakers
  • Vega, vlees en vis
  • Meel, bonen en pasta
  • Koffie, thee, sap en drank
  • Brood en banket
  • Zoet en hartig beleg
  • Cadeaus en overige
  • PRODUCT FILTER

    Witlof tarte tatin

    Witlof tarte tatin

    Deze Franse taart maak je ondersteboven, je begint met de vulling en eindigt met het deeg. Voor een magere variant, vervang het deeg voor een dubbele portie yoghurt-deeg uit het recept 'Galette met biet'.

    Aantal personen
    2 personen

    Bereiden 
    35 minuten voorbereidingstijd
    20-30 minuten in de oven

    Ingrediënten van Rechtstreex 
    500 gr. witlof
    250 gr. bloem
    1 bosje rucola of andere groente die je rauw kunt eten, grof gesneden en gewassen

    Ingrediënten uit jouw keuken 
    125 gr. koude boter in kleine blokjes
    1 ei
    2 el. ijskoud water 
    snuf zout

    2 el. (verse) tijm
    2 el. balsamico
    45 gr. suiker 
    1 appel in partjes (optioneel)
    voor de dressing: 3 el. extra vierge olijfolie, 1 el. azijn en 1 el. mosterd, peper en zout (liefst uit de molen)

    En aan de slag!  
    • Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Vet een kleine taartschaal in met 1 el. olie of boter.
    • Meng de bloem en het zout. Voeg de blokjes boter toe en kneed tot een kruimig deeg. Doe het ei en water erbij en kneed tot een soepel deeg. Als het deeg te droog is, doe er dan nog wat water bij. Maak een bol, pak het deeg in plastic folie en zet in de koeling tot de rest is gedaan.
    • Snijd een klein plakje van de stronk van de witlof af, maar laat de rest zitten. Snijd door de lengte in 4 kwarten.
    • Neem een pan met dikke bodem en een scheutje olie en leg de witlofparten in de pan. Laat op laag vuur ongeveer 10 min. garen, draai de witlof af en toe om. 
    • Verdeel de witlof met de bolle kanten naar beneden over de taartschaal. Bestrooi met peper, zout en de tijm.
    • Pak nu een steelpannetje met dikke bodem en de suiker en zet op laag vuur. Smelt de suiker tot karamel, blijf erbij en zorg ervoor dat de suiker niet verbrandt door de pan af en toe een klein beetje te draaien zodat de suikermassa mengt. Roer er niet met een lepel in, want dan kristalliseert de suiker. De suiker is gekarameliseerd als er belletjes ontstaan. Doe de balsamico erbij, haal van het vuur en draai de pan zodat de azijn met de karamel mengt. Giet de karamel gelijk over de witlof!
    • Neem het deeg uit de koelkast, bestrooi je werkblad met wat bloem en rol uit tot een ronde lap. Leg het deeg over de witlof, snijd de zijkantjes eraf. Prik gaatjes in het deeg en bak 20-30 min. in de oven.
    • Meng voor een basisdressing 3 el. olie, 1 el. azijn, 1 tl. mosterd, peper en zout. Hussel door de gewassen sla met de appel erdoor.  
    • Haal de schaal uit de oven en laat nog 5 min. staan. Snijd de taart en serveer met de frisse salade.

    Geniet van je lokale maaltijd. Eet smakelijk!

    Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief