• NIEUW
  • Witlof tarte tatin

    Witlof tarte tatin

    Dit recept is voor 4p.

    Deze Franse taart maak je ondersteboven, je begint met de vulling en eindigt met het deeg. Voor een magere variant, vervang het deeg voor een dubbele portie yoghurt-deeg uit het recept 'Galette met biet'.
     
    Aantal personen
    4 personen
     
    Bereiden 
    35 minuten voorbereidingstijd
    20-30 minuten in de oven
     
    Ingrediënten van Rechtstreex 
    500 gr. witlof
    250 gr. bloem
    125 gr. koude boter in kleine blokjes
    1 krop of 200 gr. sla
    1+2 eieren
     
    Ingrediënten uit jouw keuken 
    2 el. ijskoud water 
    snuf zout
    2 el. (verse) tijm
    2 el. balsamico azijn
    45 gr. suiker 
    extra vierge olijfolie
    azijn
    mosterd
    gemalen peper en zout 
     
    En aan de slag!  
    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Vet een kleine taartschaal in met 1 el. olie of boter.
    • Meng de bloem en het zout. Voeg de blokjes boter toe en kneed tot een kruimig deeg. Doe er 1 ei en het water bij en kneed tot een soepel deeg. Als het deeg te droog is, doe er dan nog wat water bij. Maak een bol, pak het deeg in plastic folie en zet in de koeling tot de rest is gedaan.
    • Snijd een klein plakje van de stronk van de witlof af, maar laat de rest zitten. Snijd door de lengte in 4 kwarten.
    • Neem een pan met dikke bodem en een scheutje olie en leg de witlofparten in de pan. Laat op laag vuur ongeveer 10 min. garen, draai de witlof af en toe om. 
    • Verdeel de witlof met de bolle kanten naar beneden over de taartschaal. Bestrooi met peper, zout en de tijm.
    • Pak nu een steelpannetje met dikke bodem en de suiker en zet op laag vuur. Smelt de suiker tot karamel, blijf erbij en zorg ervoor dat de suiker niet verbrandt door de pan af en toe een klein beetje te draaien zodat de suikermassa mengt. Roer er niet met een lepel in, want dan kristalliseert de suiker. De suiker is gekarameliseerd als er belletjes ontstaan. Doe de balsamico erbij, haal van het vuur en draai de pan zodat de azijn met de karamel mengt. Giet de karamel gelijk over de witlof!
    • Neem het deeg uit de koelkast, bestrooi je werkblad met wat bloem en rol uit tot een ronde lap. Leg het deeg over de witlof, snijd de zijkantjes eraf. Prik gaatjes in het deeg. Zet de oven op 190 graden en bak de tarte tin 20-30 min. in de oven.
    • Kook in 8 min. 2 eieren hard. Laat schrikken pel en snijd in partjes.
    • Was de sla en scheur of snijd grof.
    • Meng voor een basisdressing 6 el. olie, 2 el. azijn, 1 el. mosterd, peper en zout. Hussel door de gewassen sla met de eipartjes erdoor.  
    • Haal de schaal uit de oven en laat nog 5 min. staan voor je 'm omdraait en aansnijdt.
    • Serveer met de salade.
     
    Geniet van je lokale maaltijd. Eet smakelijk!
    Witlof tarte tin
    Vegetarisch
    17.59
    (4p)
    BIO
    Nieuw Bonaventura
    's Gravendeel
    Witlof
    Biodynamisch Biologisch
    4.23
    500 gram
    BIO
    Tuinderij Peter Boer
    Zwijndrecht
    Slamix
    Biologisch Verpakt in plastic
    2.15
    zakje (100 gram)
    Zuivelboerderij Kwakernaak
    Oud Ade
    Roomboter - rauwmelks
    Rauwmelks
    4.62
    stuk (250 gram)
    Eibaar
    Den Bommel
    Eieren 6 stuks
    2.19
    doosje (6 stuks)
    BIO
    Molen de Walvisch
    Schiedam
    Tarwebloem - biologisch
    Biologisch
    4.40
    pak (1 kilo)
    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief