In april 2023 stond Janneke Vreugdenhil in de NRC met dit recept en een leuk stukje over rabarber.
Wij mochten het recept van haar delen. > https://www.nrc.nl/rubriek/janneke-kookt/
Benodigd taartvorm doorsnede 26 cm, bakpapier
Ingrediënten van Rechtstreex
500 gr. rabarber
3 eieren
2 citroenen
Ingrediënten uit jouw keuken
100 ml. standyoghurt
100 ml. extra vierge olijfolie
175 gr. suiker
200 gr. bloem
2 tl. bakpoeder
1/2 tl. baksoda
3/4 tl. zout
100 gr. amandelmeel
40 gr. witte amandelen
Aan de slag!
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Bekleed de taartvorm met bakpapier.
-
Rasp de citroenen, zet even apart. Snijd 1 citroen doormidden, je hebt 2 halve citroenen nodig.
-
Snijd de hel van de rabarberstelen in schuine stukjes van een paar centimeter. Snijd de andere hel in dunne plakjes. Doe de stukjes en plakjes allebei in een aparte kom en voeg aan beiden het sap van een halve citroen en 25 gram suiker toe.
-
Meng de eieren met de yoghurt, olijfolie, citroenrasp en 100 gram suiker en mix tot een schuimig mengsel.
-
Zeef de bloem, bakpoeder, baksoda en het zout. Voeg telkens een flinke lepel van het meelmengsel toe aan het eiermengsel en meng met een spatel. Spatel er vervolgens ook het amandelmeel door.
-
Laat zowel de stukjes als de plakjes rabarber apart uitlekken. Schep de plakjes rabarber door het cakebeslag en verdeel het beslag vervolgens over de taartvorm.
-
Rangschik de rabarber stukjes over de cake. Verdeel er ook de amandelen over en bestrooi het geheel met de laatste 25 gram suiker.
-
Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar in de oven, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
-
Laat de taart geheel afkoelen voor u hem aansnijdt en serveer er een dot yoghurt bij.
Geniet van je lokale maaltijd, eet smakelijk!