• NIEUW
  • Spaanse tortilla
    15-02-2021

    Spaanse tortilla

    Foodredacteur Pien: "Deze traditionele tortilla leerde ik maken van mijn Spaanse vriendin Ane. Het geheim: eenvoud, geduld en veel olijfolie."

     

    4 personen
    bereiden 60 minuten
       
       

    Ingrediënten van Rechtstreex 

     

    1 kg. vaste aardappels, geschild en in schijfjes
    8 eieren
    100 gr. rucola (tuinkers, basilicum of peterselie)
    200 gr. sla
    300 gr. tomaten

     
    Ingrediënten uit jouw keuken 
    2 uien, gehakt
    200 ml. milde olijfolie om in te bakken. Dit lijkt veel, maar is nodig om ervoor te zorgen dat de tortilla niet aanbakt. 
    2 el. rode wijn azijn
    4 el. extra vierge olijfolie
    gemalen zout en peper 
     
    En aan de slag!  
    • Neem een braadpan en verhit hierin 200 ml. olie. Doe de aardappels en ui erbij en bak gedurende 25 min. op laag vuur, schep regelmatig om. 
    • Breek de eieren in een kom en kluts goed los, voeg peper en zout toe. Schep de aardappel en ui met een spatel uit de pan en meng door het eimengsel.
    • Controleer of de olie nog schoon is vervang deze eventueel voor schone. Stort het eimengsel terug in de pan. Zet het vuur laag en laat 15 min. garen. 
    • Controleer of het ei aan de bovenkant gestold is. Zo niet, dek de pan even af met een deksel en laat nog wat langer op het vuur staan.
    • Draai de tortilla als volgt om. Giet de overtollige olie uit de pan. Neem een groot bord leg deze bovenop de omelet. Neem twee pannenlappen en draai het bord met pan en al om. Laat deze op de andere kant in de pan terug laten glijden. Laat nog ongeveer 8 min. aan deze kant garen. 
    • Meng de rucola met een scheutje extra vierge olijfolie en peper en zout en leg het kruidenmengsel op de tortilla.
    • Maak een tomaatdressing. Snijd 2 tomaten in stukjes, doe samen met de azijn en olie in een hoge beker en mix met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de andere tomaten in plakjes en meng samen met de sla door de dressing. 
    • Snijd de tortilla in stukken en serveer met de salade. 
     
    Tip: Heb je nog tortilla over? Eet het koud op een broodje zoals ze in Spanje doen, of snijd in stukjes om van te genieten als tapa bij de borrel. Invriezen is af te raden.
     
    Geniet van je lokale maaltijd, eet smakelijk!
    Spaanse tortilla
    Vegetarisch
    12.27
    (4p)
    BIO
    Koppert Cress
    Monster
    Tuinkers
    Biologisch
    1.14
    doosje (20 gram)
    BIO
    Tuinderij Peter Boer
    Zwijndrecht
    Slamix
    Biologisch Verpakt in plastic
    2.15
    zakje (100 gram)
    Gert van Herk
    Rhoon
    Frieslander- vastkokend (middel/groot)
    2.45
    kilo
    Eibaar
    Den Bommel
    Eieren 6 stuks
    2.19
    doosje (6 stuks)
    VERS DUURZAAM LOKAAL