Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs

PRODUCT FILTER

Wat doe je met... Snijbiet?

Wat doe je met... Snijbiet? 

Onze #LokaalMaal-vrienden in de Facebook-groep vertelden ons wat zij met snijbiet maken! Kijk hieronder verder voor mooie snijbiet-inspiratie!

Van de snijbiet eet je naast het blad ook de 'ribben'. Als de boer een blad afsnijdt, groeien er weer nieuwe aan. Zo kan er meerdere maanden van dezelfde plant geoogst worden. 

Snijbiet is maar kort houdbaar, bereid het maximaal twee dagen nadat je het bij Rechtstreex hebt opgehaald. Let op dat je de stengel langer bereidt dan het blad!  

Op Veggipedia vind je meer informatie over o.a. de voedingswaarde van snijbiet.

Pasta Pesto met Snijbiet

Annemarie uit Dordrecht vertelt: "Ik maak van alles met snijbiet👍 Een supergroente! Beetje ondergewaardeerd." Dit is een supersnel recept met snijbiet:
Ui smoren tot het zacht en zoet is, in een hapjespan of wok. Evt spekjes erbij uitbakken, maar kan ook vegetarisch.(Ondertussen de pasta halfgaar koken.) Snijbiet wassen en snijden, met stelen en al in de pan erbij. Roeren, wat laten slinken. Flinke schep pesto toevoegen (liefst homemade) en een kuipje kruidenkaas of wat room. Evt wat zout en peper. Halfgare pasta erbij en laten garen in het vocht van de snijbiet. Gehalveerde tomaatjes erbij, even doorwarmen/iets zacht laten worden. Grana padano erover raspen en smullen maar!

Met gnocchi 

Gnocchi van Burro e Salvia • met een saus van o.a. bloemkool, bospeen, snijbiet en feta
 

Met courgette 

Pasta van gele courgette • met een saus van sappige tomaten, snijbiet, ui, knoflook en wortels 
 

Frittata 

- Uitje fruiten • bright light snijbiet fijngesneden erbij met twee knoflookteentjes • in quichevorm met 5 geklopte eitjes • geraspte kaas erover • 30 min op 180 graden in de oven 
- Koolhydraat-vrij: Snijbiet even roerbakken, in vergiet uit laten lekken. Mengsel met 4 eieren en blauwschimmelkaas, peper en zout, eventueel nog geraspte oude kaas en dan in een plat ovenblik storten en afbakken.

Met parelgortrisotte 

Maak een risotto met snijbiet en rivierkreeftjes 
 

In een salade 

- Van tomaten en rauwe snijbiet .
- Rauw als salade met bietjes, quinoa en cashewnoten!

 

Sauteren 

Snijbiet met steeltjes en blad in reepjes snijden • sauteren met knoflook (steeltjes iets eerder erin) • simpel maar zeer smakelijk!
 

In een quiche

Doe ontdooid bladerdeeg  in een ingevette ovenschaal • prik gaatjes in de bodem en zet de schaal 3 min in een voorverwarmde oven van 200 graden • bak spekblokjes • fruit de ui, prei en paprika • voeg de snijbiet toe en de spekblokjes, bak totdat de snijbiet is geslonken • alles in de ovenschaal • eieren, room, peper en tijm verdelen over de ovenschaal • feta erover verkruimelen en 30 minuten in de oven • klaar! 

OF: maak zelf quichedeeg! En in een quiche met snijbiet is ook wortel en harde geitenkaas behoorlijk smakelijk.

 

In de soep 

Uitje, snijbiet/bladeren van bosbiet en soeptomaat fruiten • water erbij • eventueel vermicelli/pasta/noodles/orzo • peper, zout en wat kruiden • lekker even rustig laten borrelen

 

Pindacurry met snijbiet

De Groene Meisjes maken een heerlijke pindacurry waar ook snijbiet in gaat! 

 

In een heerlijke stoof/roerbak

- Olijfolie, uitje fruiten, pijnboompitten erbij, gewassen en gesneden snijbiet, wat rozijnen, zout en pul biber (rode turkse peper vlokken, vrij milde chilipeper), gaar stoven.
- Uitje fruiten, snijbiet in stukken erbij, knoflook, gember, komijn, peper, zout. Roerbakken tot snijbiet geslonken is. Vuur uit, wat blokjes feta erdoorheen. Serveer met bulghur en tahin-yoghurt/kwark.
- Roerbak met knoflook, olijfolie en zongedroogde tomaten! Lekker!! - Simpele roerbak met restjes paprika/tuinbonen/kikkererwten /tomaten/etc.

 

Janneke en Cees Klootwijk
Raamsdonk

Rode snijbiet

Onbespoten
€ 1.77
300 gram