• NIEUW
 • Zuurkool basisrecept
  01-09-2021

  Zuurkool basisrecept

  In dit recept gebruiken we rode kool, maar je kunt natuurlijk ook de traditionele witte zuurkool maken.

   

  hoeveelheid 1,5 ltr.
  bereiden 30 minuten
  fermenteren 6 weken
     

   

  Benodigd
  weckpotten totaal 1,5 ltr.
   
  Ingrediënten Rechtstreex 
  1 kg. rode kool

  Ingrediënten uit jouw keuken
  4 el. peperkorrels
  2 el. jeneverbessen
  3 laurierbladeren
  2 kaneelstokjes (voor witte kool, gebruik 2 el. kummel)
  gemalen peper en zout
  1 gesteriliseerde weckpot van 1 ltr.
  koolschaaf of mandoline
  schone theedoek

  En aan de slag!  
  • Haal de buitenste bladeren van de kool af. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde nerven. Schaaf de kool in fijne slierten. 
  • Doe de kool in een grote kom en bestrooi elke laag met een klein beetje zout. Meng goed en laat het 5 min. staan. Masseer de kool daarna stevig met je handen net zolang tot er vocht vrijkomt. Het vocht is nodig voor de fermentatie en zorgt ervoor dat de kool in de pot niet in aanraking komt met zuurstof. 
  • Meng de kruiden en specerijen erdoor en doe het mengsel met het vocht in de weckpot. Stamp elke laag goed aan (met een vuist) en zorg dat de kool onder het vocht staat. Is dat niet het geval? Voeg dan een beetje gezout water toe. De randen van de pot moeten schoon zijn.
  • Leg een schoteltje met iets zwaars op de kool, zodat de kool onder water blijft. Dek de pot af met een schone theedoek en een elastiek zodat de druk die ontstaat door het gistingsproces kan ontsnappen. 
  • Bewaar de pot ongeveer 3 dagen op kamertemperatuur zodat het fermentatieproces op gang komt. Zodra het vocht verdubbeld is, zet je de pot op een koele en donkere plek.  
  • Na 2 weken vormt zich een laagje schimmel op de kool. Schep dit eraf en verschoon de theedoek. Herhaal dat daarna elke week. Na 6 weken is de zuurkool klaar. Zet de zuurkool zodra deze klaar is koud, zodat het fermentatieproces stopt of in elk geval sterk afneemt.
  Hygiëne 
  Bij fermentatie werk je met de van nature aanwezige bacterieën en daarom is hygiëne extra belangrijk. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en de materialen gedesinfecteerd. Dat kun je doen door ze even te koken in water en een beetje soda. 
   
  Geniet van je lokale maaltijd, eet smakelijk!
  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.