• NIEUW
  • De hele oogst in een potje
    23-09-2021

    De hele oogst in een potje

    Net achter de Krabbeplas, aan de rand van Vlaardingen, ligt een ware oase verstopt: Hoeve Avondrust. Je kunt hier wandelen door de boomgaard, bramen plukken, katten knuffelen en genieten van huisgemaakt lekkers zoals jams, sauzen, soepen en quiches. 

    Publicatiedatum: 25 september 2021

    Op deze bijzondere plek woont Mirjam Warnars. Ze runt hier een ecologische boerderij en streekproductenwinkel waar ze zowel haar eigen producten verkoopt als producten van boeren en makers uit de buurt. Sinds april 2020 is ze wijkchef van Rechtstreex Zuidbuurt en nu, een jaar later, verkoopt ze ook jam met fruit uit eigen tuin via Rechtstreex. Mirjam: ‘Ik maak overal een potje van.’ 

    Ruimte voor de natuur

    ‘We werken volgens de principes van de permacultuur’, vertelt Mirjam. Dat betekent zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. ‘Rondom de bomen laten we bijvoorbeeld de boomspiegels staan met ‘onkruid’ om het water vast te houden.’ Ook de slakken, vlinders, bijtjes en andere kleine wezens zijn van harte welkom. Ze leidt ons rond over het erf. Op een schaduwrijk plekje, verstopt achter een schuur ligt Goofy, een hangbuikzwijn, in het gras. ‘Dat is onze kliko’, grapt ze. ‘Na een productiedag breng ik hem een emmertje met groente- en fruitresten.’ Even verderop staan twee pony’s waarvan de mest wordt gebruikt om bokashi compost mee te maken. ‘Heel makkelijk’, zegt ze. ‘Een kleilaag, paardenpoep, schelpen, fermentatievloeistof, afdekken en zes weken laten liggen en dan heb je de mooiste compost die je hebben kan. ’

    Bijzondere boomgaard en zacht fruit

    Bij elke boom staat de naam van het ras. ‘Het zijn veel vergeten fruitsoorten, maar dat is per ongeluk gebeurd. We keken in een boekje en kozen er een paar uit zonder echt een plan te hebben. Gaandeweg kwamen we erachter dat we bijzondere soorten hadden aangeschaft.’ Een van de bekendere soorten is de kweepeer. ‘Eind oktober zijn ze rijp en kunnen we daar jam van maken.’ Tot die tijd zitten ze zeker niet stil. Bramen, aardbeien, frambozen, moerbeibessen, Japanse wijnbessen en andere soorten zacht fruit vragen nu hun aandacht. ‘We plukken bijna elke dag, lekker met z’n tweeën in stilte. Nee, we gaan nooit op vakantie. Maar ik zeg dan: we hebben altijd vakantie!’ Vooral de bramen gaan hard dit jaar. Het doel voor dit seizoen is 500 potten bramenjam. ‘We zitten al op de 230.’ 

    Conserveren kun je leren

    Al van kinds af aan kookt Mirjam graag. ‘Toen ik twaalf was zei ik tegen mijn ouders: “Voortaan maak ik het avondeten wel.” Ik deed ook graag boodschappen en kocht dan iets dat ik nog niet kende om nieuwe dingen te proberen.’ Haar kennis van conserveren heeft ze niet van een vreemde. Haar ouders waren geen boeren, maar haar opa en oma wel. ‘Als ik daar ‘s zomers kwam logeren dan moesten de aardbeien geplukt worden en gingen we er jam van maken. Ik wist niet beter. Mijn oma hield zich bezig met de moestuin en leerde mij ook groente inmaken.’ Daarnaast heeft ze een sterke voorliefde voor kookboeken. ‘Op elke markt en kringloopwinkel waar ik kwam kocht ik kookboeken. Dat is gewoon studiemateriaal voor mij. Dat lees ik ‘s avonds op de bank. Ik neem nooit een recept over uit een boek, maar maak het net wat origineler.’ Haar laatste tip? ‘Begin gewoon met jam maken. Dat is het allermakkelijkste als je wilt beginnen met conserveren.’

    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.