• NIEUW
 • Op bezoek bij Stadsbrouwerij De Pelgrim
  25-02-2020

  Op bezoek bij Stadsbrouwerij de Pelgrim

  Publicatiedatum: 25 februari 2020

  Het pand van Brouwerij de Pelgrim in het prachtige Historisch Delfshaven in Rotterdam stamt al uit 1580 en lag in de haven van Delft. Het huis heeft altijd dienst gedaan als woning voor de burgemeester van Delfshaven. Na de annexatie met Rotterdam was een burgemeester niet meer nodig en heeft het pand nog de functie als politiebureau gehad (de cellen zaten in de kamers waar nu de toiletten zitten) en als scoutinggebouw. In 1996 nam horeca-uitbater Harry van der Wiel het over om zijn droom om ooit een bierbrouwerij te beginnen te verwezenlijken. Nu is het zijn zoon die alle bieren brouwt.

  De Pelgrim is afgeleid van de Pelgrimsvaders die hier ooit zaten en dienst hadden in de naburige Pelgrimskerk. "Veel mensen denken dat de Pelgrims hier jaren zaten maar volgens mij was het maar drie weken", vertelt Bas Radder lachend tijdens de rondleiding door de brouwerij. De wijkchefs hebben vandaag een tour met proeverij. Stadsbrouwerij de Pelgrim bestaat uit een gezellig cafe met proeflokaal, een gedeelte waar bier wordt gebrouwen en boven de Gildezaal voor besloten feesten of diners. Op aanvraag worden er tours gegeven. 

  Het eerste wat opvalt zijn de oude houten vaten waar het bier in wordt gebrouwen. "Heel mooi maar niet zo praktisch", legt Bas ons uit, want er is weinig ruimte voor de brouwer. 

  Omdat het een kleine brouwerij is, wordt alles nog met de hand gedaan. Ze brouwen ongeveer 1000 liter per week en jaarlijks twaalf soorten. Zes vaste bieren en zes wisseltaps, gebaseerd op het seizoen. We beginnen met het Stoombiertje: de meest populaire en lichte soort. Stoombier is een ongefilterde Pale Ale. Dit bier is licht hoppig, fris en met een alcoholpercentage van 5% goed doordrinkbaar.

  .

  We krijgen uitleg over het proces

  Bier bestaat altijd uit gist, mout, hop en water. De lange buis boven de ton loopt door naar de zolder waarvanuit de mout (ontkiemde graankorrels) in het vat wordt gegooid. De mout valt in de plas met water in de beslagketel. Alles wordt aan de kook gebracht en er wordt hop aan toegevoegd. Hiervoor worden de vruchtkegels van de vrouwelijke plant gebruikt. Hop zorgt voor bitterheid en aroma's en conserveert het bier. 

  De lange buis boven de ton loopt door naar de zolder waarvanuit de mout (ontkiemde graankorrels) in het vat wordt gegooid.

  Het tweede biertje dat we proeven is de Mayflower, genoemd naar het schip waar de Pelgrims mee wegvoeren. De Mayflower is een Belgische tripel met een zachte afdronk, hij smaakt zoet en bevat 7,8 % alcohol. Het alcoholpercentage wordt bepaald door de soort gist die wordt gebruikt. Na het koken gaat het bier naar de gistkuip, daar wordt hij laag of hoog gegist. Hoge gisting - hoge temperatuur  zorgt voor een troebel bier, een lage gisting voor helder bier. Het gisten duurt ongeveer een week en daarna wordt het bier gelagerd. De werkplek moet heel hygiënisch zijn want bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de hele brouw mislukt. 

  Na vier weken lageren waardoor het bier goed op smaak komt, wordt het bier gebotteld, dit gebeurt in een machine. Het etiket wordt er met de hand op geplakt.  We proeven het laatste biertje, een herfstbok van 8% waar geroosterde mouten en karamel de boventoon voeren.

  Wijkchef Nine: "Ik vond het toch grappig dat de Pelgrim heel oud lijkt, maar een stuk jonger is dan ikzelf. Van bier maken wist ik nog niet echt iets, en nu een klein beetje. Fijn ook dat de andere chefs al duidelijk heel veel weten over sommige onderwerpen en ook tijdens de tours aanvullen en extra dingen vertellen." Voel je wijkchef gerust aan de tand over een geschikt biertje!

  Bas Radder van Brouwerij de Pelgrim

  Bas Radder van Brouwerij de Pelgrim

   

  Lekker bier op een prachtige plek met geschiedenis, ambacht en passie voor brouwen: dat is Pelgrim. Heb je ook trek gekregen in een lekker biertje? Bestel ze via onze webshop.

  Dit is de brouwketel waarin wordt geëxperimenteerd met nieuwe smaken.

  Welkom in stadsbrouwerij de Pelgrim Rechtstreex

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.