Vul je voorraadkast
Koken met wat je in huis hebt wordt natuurlijk erg lastig als je niks in huis hebt. Zorg er daarom voor dat je een voorraad van langer houdbare ingrediënten in de kast hebt liggen. Daarmee kun je altijd wel iets maken. Onderstaand een lijst met suggesties voor de voorraadkast en vriezer.
- pasta, noedels
- rijst, spelt, granen
- couscous, quinoa
- gedroogde peulvruchten
- olijfolie, azijn, mosterd
- tomatensaus
- gedroogde kruiden
- bloem
- ui, knoflook
- zout, peper, kruiden
- langer houdbare groenten; (zoete) aardappelen, knollen, wortels, kolen
- eieren
Een gerecht samenstellen
De meeste recepten beginnen met het aanfruiten van ui en knoflook. Hiermee heb je gelijk een goede basis voor een roerbak, eenpansgerecht, stoof, soep of saus. Maar ook bij een traybake (een bakplaat waar je allerlei ingredienten samen op een plaat in de oven roostert) misstaat ui en knoflook niet. Kijk dan eerst wat je nog in de koelkast hebt aan verse ingrediënten en welke je kunt combineren. Ga uit van 200 gr. groenten per persoon. Voeg dan 100 gr. koolhydraten toe (pasta/aardappelen/rijst/granen) en 100 gr. van een product dat eiwitrijk is (vlees, vleesvervanger of peulvruchten).
Geschikte maaltijden voor de intuïtieve kok
- Pasta - tomatensaus (met extra groenten), roergebakken groenten, pastasalade
- Traybake - in de winter zijn ‘harde’ groenten zoals bietjes en knollen geschikt en in de zomer vruchtgewassen, eventueel in combinatie met (zoete) aardappelen. Bak feta of een vegaburger mee en/of voeg op het laatst rauwe bladgroenten toe.
- Hartige- of plaattaart - met een beetje bloem, boter en water maak je snel een super lekker hartig taartdeeg. Die kun je als plaattaart beleggen zoals een pizza (met of zonder rode saus) of je maakt een taart met een vulling op basis van ei.
- Pannenkoeken - mix groenten door het beslag voor een hartige variant. Vul met alles wat je lekker vindt en smelt er kaas over.
- Eenpansgerecht - neem (voorgekookte) aardappel, rijst of spelt en combineer met groenten en (vega) spekjes in één pan. Room kan lekker zijn of als je een stoof maakt met een basis van tomaat.
Bekijk voor meer inspiratie ook de blog ‘Koken met restjes’.