• NIEUW
  • Koken met restjes
    03-06-2022

    Koken met restjes

    Vind je het ook belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen? In deze blog lees je hoe je een product volledig kunt gebruiken en hoe je de restjes verwerkt tot een lekkere, volwaardige maaltijd. 

    Publicatiedatum: 2 juni 2022

    Geschikte gerechten om restjes in te verwerken

    Boerenomelet
    Leef je uit! Bij ei past bijna alles, van paddenstoelen, kaas tot groenten. In een boerenomelet kun je ook kleinere restjes kwijt. Voorbeeldrecept

    Nasi
    Vertaald ‘gebakken rijst en het zegt dus niks over wat erin hoort. Van een nasi heb je al snel een pan vol, ook als je weinig restjes in huis hebt. Een gebakken ei erbij maakt het een volwaardige maaltijd. Voorbeeldrecept

    Soep
    Dit is bij uitstek het gerecht om restjes in te verwerken. Beslis vooraf of je een gladde soep maakt of een grove soep. Bij de gladde soep zijn garnituren zoals croutons, kaas, nootjes lekker. Let op dat het geen allegaartje wordt, zowel qua smaak als qua kleur. Paarse wortel, spruitjes en pompoen bij elkaar is waarschijnlijk niet zo’n succes. Bij een grove soep ben je net wat vrijer qua keuze groenten omdat je de smaken niet helemaal met elkaar blend. Probeer ook eens een soep met gedroogde peulvruchten, gezond en lekker. Voorbeeldrecepten

    Bowl
    Perfect voor je restjes gegaarde of rauwe groenten met een aanvulling van granen of rijst. Voeg een sausje toe naar smaak en je bent klaar. Voorbeeldrecept

    Hartige koekjes of pannekoeken
    Restjes risotto, groenten en/of aardappel zijn een goede basis om een ‘deeg’ te maken voor een hartig koekje. Je kunt de restjes binden met een ei en eventueel een droog component zoals havervlokken of bloem toevoegen, om vervolgens als hartige koekjes op te bakken in een pan. Voorbeeldrecept

    Bruchetta
    Met deze getoaste boterhammetjes kun je alle kanten op. Als je de restjes klein snijdt, mengt met wat kruiden, olijfolie en eventueel knoflook, heb je een heerlijke topping waarmee je de toast kan beleggen. Sommige groenten zijn ook lekker om met feta of yoghurt te mixen tot een smeersel, zoals aubergine of zoete aardappel.

    Smoothie
    Mix restjes fruit, bladgroente, komkommer of bleekselderij in een smoothie.

    Ovenschotel
    Dit is een hele simpele manier om restjes groenten en eerder bereidde aardappel te verwerken. Voorbeeldrecept

    Plaattaart
    Heb je yoghurt die op moet? Dan is deze plaattaart perfect, ook om je overgebleven groenten te verwerken. Voorbeeldrecept

     

    Wat maak je met een restje... 

    • Rijst - rijsttaart, rijstsalade, nasi, rijstkoekjes
    • Paddenstoelen - omelet, soep, risotto, roerbak, noedels, rauw door de salade
    • Brood - croutons, wentelteefjes, broodsalade, broodpudding
    • Rode of witte kool - op zuur zetten, roerbakken
    • Pasta - maaltijdsoep, ovenschotel
    • Gekookte aardappel - tortilla, gebakken aardappel, aardappelkoekje, bombay burger, aardappelsalade, ovenschotel, puree (eventueel  met andere groenten), gebonden soep of stukjes in een boerensoep 
       

    Van wortel tot blad

    We gooien veel meer van onze producten weg dan nodig. Vaak kun je blad, wortel of stronk ook verwerken. 

    Radijs - Je kunt het radijsblad ook eten, de smaak is licht pittig. Lekker door een salade, roergebakken of op brood.
    Bospeen - De ‘bos’ is eetbaar, wel even goed wassen want er zit vaak zand in. Het lekkerst als je het verwerkt in combinatie van ander bladgewas. In een pesto of door de salade bijvoorbeeld.
    Venkel - Venkelloof, het groen van de venkel, is heerlijk kruidig en smaakt net als de venkelknol anijsachtig. Naast lekker in pesto, op brood of in salades ook mooi als decoratie. Het venkelloof zit er vaak bij de wat jongere venkel nog aan en soms wordt het loof ook apart aangeboden. 
    Bloemkool en broccoli - De stronken hebben een lekkere stevige bite en hoef je niet weg te gooien. De buitenkant kan wat taai zijn. Je kunt de stronken eventueel schillen met een dunschiller. De bereiding is hetzelfde als de bloemkool- en broccoliroosjes, maar met een iets langere bereidingstijd. Ook zeer geschikt voor bloemkool- of broccolirijst.
    Kruiden - We zijn geneigd om de stelen van de kruiden te halen. Dat is natuurlijk een goed idee als de stelen hard en taai zijn, zoals vaak bij munt, tijm en rozemarijn. Maar bij zachte kruiden zoals, basilicum, peterselie en koriander kun je de steeltjes gewoon eten.
    Koolrabi- en broccoliblad - Dit is bladgroente met koolsmaak. Lekker om te roerbakken
    Biet - Het blad van de biet lijkt op snijbiet (dit is een ander gewas, maar wel familie) en smaakt net als snijbiet naar spinazie. Was het bietenblad goed en snijd het in fijne stukjes. De bereiding is hetzelfde als snijbiet, dus lekker roerbakken met knoflook bijvoorbeeld.

    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.