• EETALAGE
  • Groenten en kruiden
  • Boxen, pakketten en kant & klaar
  • Fruit
  • Boter, kaas en eieren
  • Zuivel
  • Vega, vlees en vis
  • Brood en banket
  • Meel, bonen en pasta
  • Zoet en hartig beleg
  • Koffie, thee, sap en drank
  • Sauzen en smaakmakers
  • Lekkers en snacks
  • Cadeaus en overige
  • PRODUCT FILTER

    Onder de loep - Gewicht van kipfilet en over kip

    Klantvraag: hoe zit het met het gewicht van kipfilet?

    We hebben Kipfilet groot en Kipfilet klein in het assortiment en de gewichten verschillen nog wel eens. Zijn de kippen van Bram de Ronde dan zo verschillend van maat? En zijn vleeskippen eigenlijk zowel mannetjes als vrouwtjes? En hoe oud zijn ze dan als ze geslacht worden? En doet Bram dat zelf? We belden Bram en vroegen om uitleg. 

    Publicatiedatum: 10 maart 2020

    < Terug naar het overzicht

    Over de grote verschillen in het gewicht van de kipfilet kunnen we kort zijn. In de pakjes kipfilet groot zitten twee filets, dus alle filet van 1 kip. In de kleinverpakking zit er een, dat is dan dus de filet van een halve kip. 

    Geslacht

    Legkippen zijn zowel mannetjes als vrouwtjes. Bram heeft wel een voorkeur voor de mannetjes/hanen, omdat die harder groeien en met dezelfde hoeveelheid voer meer vlees maken. De kippen worden 13 a 14 weken oud. Eerst werden Brams kippen 19 weken, maar dit was economisch niet vol te houden. Legkipboeren willen juist alleen de vrouwtjes hebben, dus dat lijkt makkelijk opgelost, maar volgens Bram is dat juist niet het geval. Legkippen zitten anders in elkaar en maken nauwelijks vlees aan. Je kunt dus niet rendabel legkip-hanen (eendagskuikens) gebruiken voor de vleesindustrie en ook geen vleeskip-kippen als legkip.

    Leven en slacht
    De kippen worden geslacht bij een ambachtelijke slager in Steenbergen. De kip wordt verdoofd door een stroomstoot aan twee kanten tegen de kop en daarna wordt de nek doorgesneden. Deze ambachtelijkeslager slacht ongeveer 4000 kippen in de week. Sommige grote slachterijen halen dat getal met gemak per half uur. Zelf de kippen slachten op de boerderij is niet rendabel. Na het slachten moet het vlees worden gekeurd door een keurmeester en die naar de boerderij laten komen is te duur. Het uitbenen van de eigen kippen doet Bram wel zelf. 

    De kippen van Bram mogen na 5 weken (anders zijn ze nog te klein) naar buiten. Soms zitten alle kippen binnen. Er heerst dan bijvoorbeeld vogelgriep in Duitsland en boeren en de overheid zijn bang dat dat via trekvogels overslaat naar de Nederlandse kippen. Ook bezoekers worden in de griep-periode geweerd. Eigenlijk is er elk jaar wel een griepgolf, met bijbehorende ophok-periode vertelt Bram. 

    Wijkchefs van Rechtstreex zijn welkom om een keer langs te komen, behalve in een ophok-periode. Bram wil dan ook het uitbenen laten zien. De wijkchefs kunnen zo beter vragen van klanten beantwoorden.

     


    < Terug naar het overzicht

    Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief