• NIEUW
 • De radijs: goed voor je weerstand
  20-03-2020

  De radijs: goed voor je weerstand

  Gezonde voeding is belangrijk bij het sterk houden van je weerstand. De komende dagen heb je mogelijk meer tijd om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Wij geven je graag tips over gezonde producten die je immuunsysteem kunnen versterken. Vandaag in de spotlights: de radijs - een groentje met pit!

  Publicatiedatum: 20 maart 2020

  Radijsjes zijn kleine vitaminebommetjes en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan vitamine C en voedingsvezels welke een gunstig effect hebben op onze spijsvertering. Ook bevatten ze foliumzuur, wat belangrijk is bij de aanmaak van rode bloedcellen en een belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap.

  Verschillende vormen en kleuren
  Bij Rechtstreex hebben we de verschillende radijsjes van Cees en Janneke Klootwijk in ons assortiment. Misschien is het je al opgevallen dat de radijsjes van Klootwijk verschillende vormen hebben. De vorm ontstaat door het type grond, een radijs groeit bijvoorbeeld makkelijker door zandgrond dan door kleigrond. De radijsjes uit de zandgrond hebben dus een vrijere bewegingsruimte hierdoor neemt elke radijs een eigen natuurlijke vorm aan. Bovendien geeft Klootwijk de radijzen de voeding en ruimte die ze nodig hebben tijdens het groeiproces. Dit in tegenstelling tot de radijzen die allemaal even rond zijn, welke vaak gemanipuleerd zijn tijdens de groei.

  Zeeuw gele zeempje
  Wat ooit begon met de gele radijs, welke vooral bekend stond in Zeeland als het ‘Zeeuws gele zeempje’, is nu uitgegroeid tot radijzen in verschillende kleuren: witte, gele, roze, roze met witpunt en paarse. De verschillende kleuren zijn ontstaan doordat de radijs eenvoudig kruist met andere rassen tijdens de bestuiving. De smaken variëren van pittig naar zacht pittig en zoet. De witte zijn het pittigst en de gele het zoetst.

  Benieuwd hoe je een radijs kunt eten? Teler Janneke geeft je tips:

  • Zet een bakje met verschillende radijsjes op tafel als snack. Lekker en gezond voor tussendoor!
  • Wist je dat het loof van onze radijsjes ook eetbaar is? Verwerk het blad van de bosjes radijs in een salade of door de soep en breng op smaak met wat zout. 
  • Karameliseer de radijsjes of verwarm ze met wat honing voor bij de avondmaaltijd.
  • Snijdt wat plakjes voor tussen je boterham met kaas voor een lekkere bite.

  Frisse salade met wortel en radijs, het recept vind je hier.

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.