PRODUCT FILTER

Op bezoek bij Voorbraeck's kersen

Voorbraeck’s kersen is een familiebedrijf gerund door moeder en dochter, gelegen in Oud-Gastel. Er staan wel 14 verschillende soorten kersenbomen waardoor een langere pluktijd mogelijk is. Kwaliteit staat bij de dames hoog in het vaandel, bij de pluk worden alleen de grote en rijpe kersen geplukt. Daarna worden ze gesorteerd. Alleen de mooiste kersen worden voor de verkoop aangeboden, de rest wordt verwerkt tot; dessertwijn, chutney, bier, jam en vleessaus. Zelfs de kersenpitten worden bewaard en wachten om in de toekomst gebruikt te worden als vulling van kersenpittenkussens.

‘Het idee om kersen te gaan telen is ontstaan in Afrika’

 

 

De kersenbomen staan buiten in de volle kleigrond, welke zeer voedingsrijk is. Lydia wil zo duurzaam mogelijk telen, door de jaren heen heeft ze geleerd dat ook de bomen het beste gedijen bij deze aanpak. Een bio-certificaat hebben ze niet, omdat er nog wel (minimale) bestrijding wordt gebruikt tegen luis en spint, maar de voeding die de bomen krijgen is biologisch en onkruid wordt niet bestreden maar met de hand verwijderd, bewatering gebeurd vanuit de omliggende sloten.

Passie voor bomen 

Het idee om kersen te gaan telen is ontstaan in Afrika. Samen met een vriend werkte Lydia voor een stichting die mensen opleiden om waterputten te bouwen. Geïnspireerd door de mooie druivengaarden en olijfbomen droomde ze ervan om haar eigen wijn te maken. Eenmaal terug in Nederland besloot ze de mogelijkheden te onderzoeken en ontdekte de mogelijkheden van een kersenboomgaard. 

‘Mijn grootvader is in 1911 begonnen met het telen van pootgoed en bijzonder is dat wij precies 100 jaar later zijn gestart met kersen’

Teeltwijze

Lydia en haar dochter Anne Sophie nemen ons mee naar de kersenboomgaard. Deze ligt op loopafstand van de woonboerderij in Oud-Gastel. De boomgaard is afgedekt met een groot doek dat de kersen beschermt tegen vogels. De boomgaard is 3,4 hectare groot en met de lange rijen vol prachtige kersenbomen is het net een sprookje. De paden zijn wel 200 meter lang. Lydia legt uit dat er verschillende soorten kersenbomen staan waaronder ook bestuivers. Niet alle rassen zijn even lekker of van voldoende kwaliteit, die worden niet geplukt maar dienen vaak als bestuiver van een ander ras. 

De rollen zijn duidelijk, dochter Anne zorgt voor het maaien, snipperen en dat de kersen van het land worden gehaald. Ze houdt bij welke kersen het eerst van het land zijn gehaald en welke er ontpit moeten worden. Het managen van de plukkers en het maken van de planning laat ze aan haar moeder over. 

Lydia: ‘Ik teel puur op gevoel, ik meet niet hoeveel suiker er in de kersen zit. Ik proef ze gewoon’ 

Teler Lydia vertelt: ‘In 2015 hebben we een heel goed jaar gehad. Het kersenseizoen loopt van half juni tot en met begin september en we hebben toen heel lang kunnen plukken. Na dit jaar ben ik gaan nadenken en nog beter gaan kijken naar de teeltwijze. We telen zoveel mogelijk biologisch maar zijn niet biologisch. Ik vind het belangrijk om geen kunstmest te gebruiken en goed voor de bodem en de bomen te zorgen. Wij gebruiken suiker melasse als mest, dit is gemaakt van suikerbieten en kopen we in bij Plant Health Care. Daarbij gebruiken we zoveel mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen indien nodig. Wel spuiten we zo laat mogelijk, pas echt als de plaag te zien is en nooit preventief. Voor luis gebruiken wij helaas geen biologisch middel, voor de suzukivlieg wel.’

‘Wij hebben gewoon heel veel geluk met de grond, jonge zeeklei zit vol met mineralen’

‘Per jaar hebben we ongeveer 3000 kg kersen op 3,5 hectare, dat is niet heel veel. Het heeft wel een aantal jaar geduurd voordat we deze hoeveelheid productie hadden. De komende jaren willen we graag uitbreiden en nog meer kersenbomen planten. Ook hebben we plannen om Co2 te gaan compenseren. Dit willen we doen door bedrijven en consumenten de mogelijkheid te geven om hun eigen kersenboom te leasen.’

Plukken is een kunst

Lydia en haar dochter Anne Sophie geloven in kwaliteit, bij het plukken staat dat dan ook centraal. Het instrueren van de plukkers is hierbij erg belangrijk. Alleen de grote rijpe kersen mogen van de boom worden gehaald. De plukkers staan op hoge ladders en kijken van bovenaf of de kers rijp is. Als je aan de onderkant kijkt kan het zonlicht je namelijk misleiden, de kersen lijken daardoor veel roder dan dat ze zijn. Lydia: ‘Ik kan de plukkers uitleggen wanneer een kers lekker smaakt, maar liever nog heb ik dat ze het zelf ervaren. Ik wil dat ze zelf proeven en leren waarom de ene kers wel lekker is en de andere niet. Als je dat traint herken je vanzelf wat een lekkere kers is.’

   

Vorig jaar heeft het bedrijf kersen moeten laten hangen, daarom wilt Lydia dit jaar extra plukkers inzetten. Ze heeft uitgerekend dat er ongeveer 75 plukkers nodig zijn. Lydia werkt graag met jeugd, ze vindt het belangrijk om jongeren op te leiden en tijdens de vakanties kunnen ze terecht in de kersenboomgaard. Lydia: ‘Jeugd kun je nog opleiden en een beetje kneden, af en toe moet je wat streng zijn maar ze plukken gewoon heel mooi. We hebben nu een groep werken en die doen het zo geweldig. Ze hebben de hele tent mee opgebouwd, daar ben ik super trots op!’ 

Website: https://www.byvoorbraak.nl/

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief