Ingrediënten van Rechtstreex
1 kg. rode kool
3 peren
200 gr. blauwklaver kaas
200 gr. bloem
150 gr. koude boter
1 kg. rode kool
3 peren
200 gr. blauwklaver kaas
200 gr. bloem
150 gr. koude boter
Ingrediënten uit jouw keuken
50 ml. ijskoud water
1 ei
50 ml. ijskoud water
1 ei
4 el. bruine suiker
1 laurierblad
1 el. kaneel
100 ml. balsamicoazijn
gemalen peper en zout
gemalen peper en zout
En aan de slag!
- Verwarm de oven op 175 graden Celsius.
- Snijd de kool in kwarten en rasp of snijd in zo dun mogelijke sliertjes.
- Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd 2 van de 3 peren in blokjes. Snijd de andere peer in plakjes. Besprenkel de peren plakjes met wat citroensap of azijn en zet deze even weg in de koelkast.
- Neem een grote pan met een klontje roomboter of olie en bak de rode kool 5 min. al roerend. Voeg dan de blokjes peer, balsamicoazijn, suiker, kaneel, en laurierblaadje toe. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur min. 40 min. stoven. Check tussendoor of er genoeg vocht in de pan zit, voeg anders een scheutje water toe.
- Scheid van 1 ei de dooier van het eiwit.
- Snijd de koude boter in hele kleine blokjes en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een kruimig deeg krijgt. Klop de eidooier los met 50 ml. koud water, voeg bij het deeg en kneed goed door met je handen. Maak er een bal van en wikkel in plastic. Leg 5 min. in de koelkast.
- Snijd de blauwe kaas in stukjes.
- Laat de rode kool uitlekken in een vergiet.
- Neem het deeg uit de koelkast, bestrooi je werkblad met wat bloem en rol uit tot een ronde plak. Leg op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Verdeel de rode kool over het deeg. Vouw de zijkanten van het deeg om; dat mag best een beetje rommelig zijn. Klop het eiwit met wat olie los en smeer hiermee de zijkanten van het taartdeeg in.
- Doe de taart in de oven en bak 35 min. verdeel dan de plakjes peer en blauwe kaas erover en bak nog eens 10 min.
Geniet van je lokale maaltijd. Eet smakelijk!