PRODUCT FILTER

Gratin pastinaak en koolraap

Gratin pastinaak en koolraap

Deze gratin is heerlijk, maar moet een lange tijd in de oven. Tip: maak hem vooraf of in het weekend.

Aantal personen
2 personen

Bereiden 
15 minuten voorbereidingstijd
2 uur in de oven

Ingrediënten van Rechtstreex 
500 gr. pastinaak, geschild
500 gr. koolrabi, geschild
1 bosje postelein of slasoort, grof gesneden en gewassen
150 gr. Doruvael, gesneden

Ingrediënten uit jouw keuken
2 tenen knoflook in dunne plakjes 
2 el. (verse) tijm
2 el. boter
200 ml. volle melk 
1 appel in partjes
voor de dressing: 3 el. extra vierge olijfolie, 1 el. azijn en 1 el. mosterd, peper en zout (liefst uit de molen)

En aan de slag!  
• Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Vet een kleine ovenschaal in met 1 el. olie of boter.
• Neem een steelpannetje en verwarm hierin, de melk, 2 el. boter, de knoflook en de tijmblaadjes. Breng tegen de kook aan, haal van het vuur en laat 15 min. trekken.
• Schaaf de pastinaak en koolraap op een mandoline in heel dunne plakjes. Leg de plakken dakpansgewijs en om en om in de ovenschaal. Bestrooi elke laag met een beetje peper en zout.
• Houd een zeefje boven de ovenschaal en giet het melkmengsel door de zeef, zodat de knoflook en kruiden achterblijven. Sluit af met de plakjes kaas. Leg er een stukje bakpapier over en dek verder af met aluminiumfolie. Zet in de oven voor ongeveer 1,5 uur.  
• Haal de schaal uit de oven, haal het bakpapier en het aluminiumfolie eraf. Er komt flink wat vocht uit de groentes zelf, mocht het te nat zijn, giet er dan voorzichtig wat uit. Bak onafgedekt nog 30 min in de oven.
• Meng voor een basisdressing 3 el. olie, 1 el. azijn, 1 tl. mosterd, peper en zout. Hussel door de gewassen sla.  
• Haal de schaal uit de oven en laat nog even 15 min staan. Serveer met de frisse salade.

Geniet van je lokale maaltijd. Eet smakelijk!

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief