• NIEUW
  • Gratin pastinaak en koolraap

    Gratin pastinaak en koolraap

    Aantal personen
    2 personen
     
    Bereiden 
    30 minuten voorbereidingstijd
    1 uur in de oven
     
    Ingrediënten van Rechtstreex 
    500 gr. pastinaak
    500 gr. koolraap
    100 gr. sla, gewassen
    230-250 ml. room
    150 gr. Doruvael, gesneden
     
    Ingrediënten uit jouw keuken
    2 tenen knoflook in dunne plakjes 
    2 el. tijm
    1 appel in partjes
    bloem 
    voor de dressing: 3 el. extra vierge olijfolie, 1 el. azijn en 1 el. mosterd, peper en zout (liefst uit de molen)
     
    En aan de slag!  
    • Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Vet een kleine ovenschaal in met 1 el. olie of boter.
    • Neem een steelpannetje en verwarm hierin, de room, knoflook en de tijm. Het mag niet koken dan gaat het schiften, haal van het vuur en laat 15 min. trekken.
    • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. 
    • Schil de pastinaak en koolraap en snij in dunne plakken, op een mandoline of met de hand. Kook de pastinaak ongeveer 5 minuten en de koolraap ongeveer 10 minuten. De tijd hangt af van de dikte van de plakken, ze moeten bijna gaar zijn. Schep steeds met een schuimspaan uit de pan, dan kun je het zelfde water gebruiken. Laat de plakken goed uitlekken en dep even droog met keukenpapier.
    • Leg de plakken dakpansgewijs en om en om in de ovenschaal. Bestrooi elke laag met een beetje bloem en peper en zout.
    • Houd een zeefje boven de ovenschaal en giet het roommengsel door de zeef, zodat de knoflook en kruiden achterblijven. Sluit af met de plakjes kaas. Leg er een stukje bakpapier over en dek verder af met aluminiumfolie. Zet in de oven voor 45 minuten.  
    • Haal de schaal uit de oven, haal het bakpapier en het aluminiumfolie eraf. Er komt flink wat vocht uit de groentes zelf, mocht het te nat zijn, giet er dan voorzichtig wat uit. Bak onafgedekt nog 15 min. in de oven.
    • Meng voor een basisdressing 3 el. olie, 1 el. azijn, 1 tl. mosterd, peper en zout. Snijd het appeltje en meng samen met de dressing door de gewassen sla.  
    Geniet van je lokale maaltijd. Eet smakelijk!
    BIO
    Hans Rozendaal
    Strijen
    Pastinaak
    Biologisch
    2.28
    500 gram
    BIO
    Ronald en Helma Vader
    Oude Tonge
    Koolraap
    Biologisch
    3.02
    stuk (700-1200gr)
    Gratin pastinaak en koolraap
    Vegetarisch
    16.30
    2p
    BIO
    Tuinderij Peter Boer
    Zwijndrecht
    Slamix
    Biologisch Verpakt in plastic
    2.15
    zakje (100 gram)
    Kaasboerderij Doruvael
    Montfoort
    Doruvael roodschimmelkaas
    Verpakt in plastic
    5.77
    300 gram
    Hoeksche Zuivel
    Maasdam
    Room
    3.08
    flesje (250 ml.)
    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief