• EETALAGE
  • Boxen, pakketten en kant & klaar
  • Groenten en kruiden
  • Fruit
  • Boter, kaas en eieren
  • Lekkers en snacks
  • Zuivel
  • Sauzen en smaakmakers
  • Vega, vlees en vis
  • Meel, bonen en pasta
  • Koffie, thee, sap en drank
  • Brood en banket
  • Zoet en hartig beleg
  • Cadeaus en overige
  • PRODUCT FILTER

    Kersttulband

    Kersttulband

    Deze feestelijke tulband kan iedereen maken! 

    Aantal personen
    10-12 stukken

    Bereiden 
    20 min. voorbereiden + 60 min. oventijd 

    Ingrediënten Rechtstreex 
    350 gr. bloem
    4 el. confituur naar keuze
    220 gr. zachte boter
    100 gr. kristalsuiker
    6 eieren (4 hele en 2 eiwitten), op kamertemperatuur

    Ingrediënten uit jouw keuken
    2 el. bakpoeder
    150 gr. poedersuiker
    garnering naar keuze
    tulbandvorm
    snufje zout

    En aan de slag!  
    • Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
    • Neem de 4 grootste eieren en klop ze samen met de kristalsuiker tot een romige massa.
    • Snijd de roomboter in kleine stukjes en voeg toe aan het suiker-ei mengsel, klop goed door. Het mengsel kan een beetje klonterig blijven, dat is niet erg. Voeg de confituur toe en meng opnieuw goed door.
    • Meng in een aparte schaal de bloem met de bakpoeder en een snufje zout. Voeg de bloem toe aan het beslag en schep met een spatel net zolang om tot een gladde massa ontstaat.
    • Vet de tulbandvorm in en bestrooi dan met wat bloem. Stort het beslag in de vorm. Neem een natte lepel en verdeel met de achterkant het deeg gelijkmatig over de vorm. Bak 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of het deeg binnenin de cake droog is.
    • Haal de tulband uit de oven en laat in de vorm goed afkoelen.
    • Maak intussen de meringue; scheid van de 2 kleine eieren het eiwit van het eigeel. Zorg ervoor dat het eigeel niet breekt, anders zal het eiwit niet opschuimen. Neem een schone en vetvrij* kom en (electrische)garde. Klop de eiwitten goed schuimig en voeg dan steeds wat poedersuiker toe tot je een stevig vloeibaar schuim krijgt. 
    • Als de cake goed is afgekoeld kun je deze uit de vorm halen door er een plank op te leggen en in één beweging om te draaien. Giet de merengue over de cake en versier met garnering. Laat op een koele en droge plek hard worden. Let op; de merinque bevat rauw ei dus niet iedereen kan dit eten. Een icing op basis van poedersuiker of een roomkaas frosting is een goed alternatief.  

    * Ga na het schoonmaken nog een keer met een in azijn gedrenkt keukenpapiertje over het keukengerei heen. Dat zorgt ervoor dat alle oneffenheden verdwijnen en zo weet je zeker dat je eiwit goed opschuimt.


    Geniet van je lokale maaltijd, eet smakelijk!

    Tip: maak met de overgebleven eidooiers een mayonaisse, dat gaat met de Kerst zeker op!

    Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief