In een ovenschaal 

Van courgette (zephir), aubergine, ui, paprika, worst en mozzarella. Aubergine wel even gebakken, rest rauw in de schotel, zout, kruiden en olie erover en 40 minuten op 180 graden. Je kunt van alle ingrediënten schijfjes maken en mooi sorteren in rondjes in de ovenschaal. 

In een salade bowl 

Met tuinboontjes, geroosterde aubergine, verse kruiden. Met gebakken Hoeksche Rooie, oosterkaviaar en oerkomkommersalade met rode peper. En sesamzaadjes en mirin. Lekker met een Zonnelief biertje van De Pelgrim.

In curry 

Curry gemaakt van aubergine en champignons. 

Gevuld 

Gevulde aubergine met couscous.
Met de ingrediënten: aubergine, Bretonse worst, sjalot, bosui, munt, peterselie, paprika, oerkomkommer en radijs. 

In de frittata 

Frittata is een fantastisch gerecht, je kunt er alles in opmaken wat je nog hebt liggen, dus hou je niet in en varieer er op los!
Bij deze een frittata met courgettebloemen, aubergine en brie: 1 aubergine, zout, peper, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 3 takjes dille (1 om te versieren), 6 eieren, 200 gr brie, 6 courgettebloemen, olie/boter om te bakken
Was de aubergine, snijd hem over de lengte in vieren en vervolgens in langwerpige stukken. Bestrooi de blokjes met zout en laat ze circa 10 minuten in een vergiet uitlekken. Pel en snipper de ui en knoflook. Kluts de eieren, voeg toe de fijngesneden dille, zout en peper naar smaak. Snijd de brie in repen. Spoel de auberginestukjes goed af en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Verhit de olie of boter in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook circa 1 minuut. Voeg de aubergine toe en bak onder voortdurend omscheppen in circa 3 minuten bruin en gaar. Schenk dan het eimengsel over de groenten, leg hierop de brie en de courgettebloemen en zet het vuur laag en bak de frittata circa 8 minuten met deksel op de pan, tot de bovenkant gestold is. Als je een pan hebt die in de oven kan, zet de frittata dan nog enkele minuten onder de grill. Versier nog met de overgebleven dille.

Met noedels 

Noedels met gebakken aubergine, sinaasappel of mango, rode ui en feta. Met een dressing van Fire cider, smeer'm honing, gember, limoensap en -rasp, geroosterde sesamzaadjes, rode peper, knoflook, peterselie en basilicum.

In de Melanzana

Melanzana volgens recept van Jamie Oliver. Aubergine, met ui, knoflook, kruiden en wijnazijn, uit de oven met Parmezaanse kaas. 

Met bulgur

Bak een uitje, met knoflook en aubergine in kleine stukjes. Voeg dan bulgur toe (gebruik een bulgur die nog een hele korrel is, anders gewoon lekkere risotto-rijst) en kook het als risotto, steeds een scheutje bouillon.

Met linzensalade

Linzensalade met gegrilde aubergine (Ottolenghi Plenty). Met wortelmix en tomaten. 

In de antipasta

Gegrilde courgette met aubergine, paprika, venkel en ui.

In de pastasaus  

Uitje fruiten, knoflookje erbij. Aubergine, paprika geel en rood, kastanje champignons mooi fijnsnijden en erbij. Verse kruiden (uit de tuin!) toevoegen (bijvoorbeeld tijm, oregano), Tomatoblend en wat zeezout erbij. Eventueel geraspte kaas van Twee Hoeven erbij.

In de ratatouille 

Deze ratatouille is ideaal als vegetarische schotel met couscous, rijst of quinoa, eventueel pasta.
Het bestaat uit ui, courgette, aubergine, paprika en tomaat. Aangevuld met olijfolie, knoflook, tijm en zeezout. Roerbakken in een deze volgorde: 1 olijfolie, 2 ui en/of sjalot, 3 knoflook, 4 courgette, 5 aubergine, 6 tijm, 7 zeezout, 8 kort voorgekookte paprika en 9 tomaat. Alle groente bij voorkeur in min of meer dezelfde vorm gesneden, dat kan klein, maar grof is ook lekker. Meer kleuren paprika is mooi. Kort meekoken van een Spaans pepertje voor wat pittigheid.
Voor de vleeseters: heerlijk bij lam met veel knoflook en rozemarijn.
(Restanten zijn lekker koud of opgewarmd op een cracker of geroosterd brood met een beetje boter. Te grote porties kun je mixen en eventueel door een zeef halen (voor de binding wat aardappel - voor het volume wat groentebouillon) levert een romige groentesoep op.
Ideale wijn & spijs: Rode wijn uit Languedoc. Proost!

Gegrild 

Volgens een recept uit het kookboek Tokyo Street Food: gegrilde aubergine!