• NIEUW
  • Bewaartips
    08-04-2022

    15 bewaartips tegen voedselverspilling

    Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar. Zonde van de al die lekker producten, toch? Daarom 15 tips op een rijtje om je eten zo lang mogelijk vers en lekker te houden. 

    Publicatiedatum: 8 april 2022

    In de koelkast

    • Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast, want buiten de koelkast groeien bacteriën snel. De beste temperatuur voor je koelkast is 4 graden.
    • Zet de oudste producten vooraan. First in, first out
    • Eieren bewaar je het beste in de koelkast. Waarom liggen eieren in de winkel dan buiten de koeling? Als ze in de koeling zouden liggen en je neemt ze mee naar buiten, dan zou er condens ontstaan. En als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën sneller groeien. 
    • Bladgroenten bewaar je ook in de koelkast. Zijn ze een beetje uitgedroogd? Dan kun je ze gemakkelijk oppiepen door 10 minuten in ijskoud water te leggen.
    • Verse kruiden kun je het beste wikkelen in een vochtige keukenrol en in je koelkast leggen.
    • ‘Na openen gekoeld bewaren’ betekent in de koelkast (augurken, sandwichspread, pesto), 'na openen koel bewaren' betekent een koele kelder of kast (pasta, rijst en meel). 

    In de vriezer

    • Schrijf altijd de datum erop en probeer regelmatig even te reorganiseren. Dan weet je weer wat er op moet. 
    • Heb je groenten die op moeten? Maak er een soep of saus van en gooi in de vriezer. 
    • Bouillon over? Giet in een ijsblokjestray en leg in de vriezer. Zo heb je volgende keer precies wat je nodig hebt.
    • Eet jouw huishouden weinig brood? Doe dan het hele brood in de vriezer en haal er per dag uit wat je nodig hebt.  

    In de keuken

    • Vruchtgewassen bewaar je ook op de fruitschaal. Komkommers, tomaten en aubergines bederven sneller door de kou. Aubergines zijn daarbij ook nog eens gevoelig voor ethyleen. Dit is een gas dat door o.a. tomaten, uien en appels wordt geproduceerd, dus bewaar ze apart.
    • Verse kruiden kun je drogen door ze ondersteboven te hangen. 

    Droog, donker en koel

    • Aardappelen bewaar je het beste op een donkere, koele plek. Kou zet het zetmeel om in suikers en van het vocht in de koelkast kunnen aardappelen gaan rotten.
    • Uien en aardappelen kun je beter apart bewaren. Ui stoot ethyleen uit en dat veroorzaakt uitlopers bij aardappelen. 
    • Een luchtdicht blik of opbergbakje doet wonderen voor je brood, rijstwafels, koekjes en dergelijken die al geopend zijn.

    Ook leuk: leer groenten inmaken in weckpotten of op andere manieren conserveren. Meer inspiratie? Hieronder kun je verder lezen. 

    Meer tips tegen voedselverspilling

     

    Wat doet Rechtstreex tegen voedselverspilling? 

    Bij Rechtstreex doen we er alles aan om voedselverspilling in de keten tegen te gaan. Zo bestellen we bij boeren en makers precies wat jullie besteld hebben en gaan zij daarna aan de slag voor ons. Als er na het verdelen voor de afhaalpunten nog een beetje over is, dan nemen de collega's het mee naar huis of sturen we wat extra's naar de wijkchefs. Verse producten die we niet meer zelf kunnen eten, gaan naar de varkens van Natuurtalent in Schiebroek.

    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.