• NIEUW
  • Eindeloos de vruchten plukken van het seizoen
    23-09-2021

    Eindeloos de vruchten plukken van het seizoen

    De herfst is het hoogtepunt in de Nederlandse oogsttijd. Deze maanden is het aanbod het meest divers en is er veel in overvloed. Uit de kluiten gewassen groenten voor een laag prijsje, dat maakt de herfst hét moment om zoveel mogelijk te conserveren. 

    Update: 11 november 2022

    Simpel gezegd is conserveren het langer houdbaar maken van voedsel. Door ongewenste micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen te doden of geen kans te geven om te groeien, bederft het voedsel minder snel. 

    Nieuwe smaken ontdekken

    Met het conserveren van voedsel verandert de smaak en de structuur. Het voedsel wordt bijvoorbeeld verhit en/of er worden suikers, zouten of zuren aan toegevoegd. De ‘makers’ van geconserveerde producten in onze winkel gaan daar heel bewust mee om. Ze spelen vaak met kruiden en alternatieve ingrediënten, maar gebruiken minimale toevoegingen zodat het product zo puur en gezond mogelijk blijft. 

    Inspiratie

    Half gedroogde tomaatjes op olie >

    Pompoenslierten op zuur >

    Appel-ui chutney >

    Langer genieten van de oogst

    Als je lokaal en met de seizoenen mee eet, kunnen de periodes waarin het aanbod redelijk klein is, zoals het einde van de winter, een uitdaging zijn. Gelukkig kun je je hierop voorbereiden door de groenten die we in de herfst oogsten te conserveren. Zo kun je ook in het ‘laagseizoen’ gevarieerd en lekker eten. Er zijn verschillende manieren om eten langer te bewaren met natuurlijke conserveermiddelen. 

    1. Invriezen
      Door voedsel in te vriezen stopt de groei van micro-organismen. Sommige kunnen dit wel overleven en later alsnog groeien. Lang niet alles is geschikt om in te vriezen. Groenten als sla, komkommer, selderij, ui en paprika verliezen hun textuur en smaak na het ontdooien.
       
    2. Drogen en roken
      Drogen onttrekt vocht en zonder vocht kunnen micro-organismen niet tot nauwelijks groeien. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen. Thuis drogen vergt wel wat tijd: veel groenten en fruit moeten al snel vijf uur in de oven. Door roken wordt het product ook droger. Dit zie je vaak blij vlees- en visproducten. Je kunt ‘koud’ roken (onder de 25°C) en ‘warm’ roken. 
       
    3. Verhitten en ‘wecken’
      Door verhitting worden de meeste micro-organismen gedood. Pasteuriseren is het kort verhitten rond de 72°C. Bij steriliseren ligt dat wat hoger, rond de 100 °C, waardoor niet alleen de bacteriën gedood worden, maar ook de sporen die bacteriën maken. Bij inmaken of ‘wecken’ wordt het voedsel in een glazen pot verhit, waardoor ook de zuurstof wordt verdreven. 
       
    4. Zout, suiker of zuur toevoegen
      Door veel zout of suiker toe te voegen aan voedsel wordt het vocht onttrokken. Hierdoor zijn producten als jam of droge worst lang houdbaar. Wel zijn deze producten vaak minder gezond en voedzaam dan dat het hoofdingrediënt was. De werking van zuur, bijvoorbeeld azijn of citroen, werkt net wat anders. Het onttrekt geen vocht, maar creëert een onaangename omgeving voor micro-organismen waardoor ze niet verder kunnen groeien. Bekijk hier het basisrecept voor tafelzuur
       
    5. En fermenteren? Dat legt Claudia van CLARK Fermentation graag uit! Lees het artikel 'Gewenste schimmels en goede bacteriën'.

    VERS DUURZAAM LOKAAL