• NIEUW
 • Een alternatief voedselsysteem
  14-07-2022

  Waarom een alternatief voedselsysteem zo belangrijk is (en hoe jij hier nu al aan bijdraagt)

  De reguliere voedselketen, gericht op kostprijs en efficiëntie, is niet meer van deze tijd. Het put meer uit dan het inbrengt. Ons eten hoeft geen negatieve impact te hebben op de bodem, het klimaat en de biodiversiteit. Gelukkig zijn er steeds meer boeren, consumenten en tussenpartijen die, net als jij, aan een duurzame toekomst willen werken.

  Publicatiedatum: 14 juli 2022, geupdatët 19 april 2023. 

  Rondom de stikstofcrisis spelen er veel emoties en we begrijpen de onmacht die boeren voelen. Bij Rechtstreex focussen we op het bieden van een alternatief. Negen jaar geleden, in 2013, zijn we begonnen met als doel boeren en consumenten te verbinden via een eerlijke, transparante keten. Inmiddels hebben we meer dan 80 afhaalpunten en zien we dat in heel het land de korte keten-initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten - en ze groeien als kool! We zijn superblij dat steeds meer bedrijven lokaal kopen aanmoedigen en dat ook steeds meer consumenten de voordelen ervan inzien. Niet alleen voor hunzelf, maar ook voor de wereld. We juichen iedereen toe die ervoor kiest onderdeel te zijn van de oplossing, want alleen samen kunnen we een duurzamer en eerlijker voedselsysteem bouwen met een gezonde bodem en meer biodiversiteit. 

  Alternatieve voedselketen

  Waarom is dat nodig? In de reguliere, geïndustrialiseerde voedselketen gaat het om één ding: maximale productie voor minimale kosten. Zeer winstgevend op de korte termijn, onhoudbaar voor een gezonde toekomst. Dit leidt onder meer tot bodemuitputting, verlies van biodiversiteit en overmatige CO2-uitstoot. Er trekt altijd iets of iemand aan het kortste eind, maar dat hoeft helemaal niet. Laten we kiezen voor lokaal en écht vers. Dan steunen we ondernemers uit de buurt en maken we samen het landschap aantrekkelijker. Rechtstreex stimuleert verduurzaming in de voedselketen door een eerlijke prijs te betalen aan leveranciers en samen te werken met boeren en makers die verduurzaming ook belangrijk vinden en daarbij transparant zijn over hun productiewijze. En ook de consument speelt natuurlijk een rol in het realiseren van de verandering die nodig is.

  Zo maak je het verschil met je boodschappen

  Door bij Rechtstreex boodschappen te doen bij lokale boeren en makers bouw je mee aan:

  • Een gezond bodemleven
  • Schone energie
  • Circulaire stromen
  • Een landschap met meer biodiversiteit
  • Meer bio en bio-dynamisch, minder schadelijke stoffen uit kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen
  • Diervriendelijke leefruimtes
  • Innovaties met plantaardige alternatieven
  • Minder voedselkilometers, minder CO2-uitstoot
  • Minder verpakkingen (of duurzame alternatieven waar mogelijk)
  • Minder voedselverspilling, omdat we gezamenlijk precies bij boeren bestellen wat we nodig hebben. 

  We werken hard om deze ontwikkelingen op zoveel mogelijk plekken door te zetten. Wil je daarbij helpen? Deel Rechtstreex met je netwerk via WhatsApp.

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.