• NIEUW
 • Waarom fluctueren sommige prijzen zo?
  17-06-2022

  Waarom fluctueren sommige prijzen zo?

  Prijzen van groente en fruit die wekelijks wisselen: dat is iets wat je waarschijnlijk al eens hebt gezien bij Rechtstreex. De ene week kost een kilo appels €2,50 en de andere week €2,10. Waar je eerst nog €3,50 voor 500 gram asperges betaalde, reken je nu €3,85 af. Hoe kan dit?

  Publicatiedatum: 17 juni 2022

  We zijn in gesprek gegaan met groente- en fruitleveranciers van Rechtstreex over hun prijsopbouw, de prijsontwikkeling gedurende het seizoen en het wel of niet hanteren van een vaste prijs.

  Prijs bepalen

  Er zijn meerdere factoren die ten grondslag liggen aan prijzen van groente en fruit die je via Rechtstreex koopt. Sommige telers baseren hun prijzen op wat de grote spelers in de markt bereid zijn te betalen. Anderen baseren hun prijzen voornamelijk op hun onkosten, zoals teelt-, sorteer-, koel- en transportkosten. Ook marktwerking kan invloed hebben op prijzen. De prijs van asperges wordt bijvoorbeeld bepaald door vraag en aanbod: als er schaarste is, stijgen ze, als er overschotten zijn, zakken deze. Als laatste is er een groep boeren en telers die een constante prijs aanhouden voor het hele seizoen. Dit doen zij op basis van hun ervaring: zij weten welke kosten er gemaakt worden en wat het prijsverloop van het product is gedurende het seizoen. Met deze kennis wordt één prijs bepaald die het hele seizoen gehanteerd wordt.

  Prijsontwikkeling gedurende het seizoen

  Ook of, en hoe prijzen zich gedurende het seizoen ontwikkelen, hangt af van verschillende factoren.  Producten waarvan de vraag stabiel is, hebben over het algemeen ook een stabiele prijs. Denk hierbij aan sla, uien, aardappelen en wortelen. Als er prijsfluctuaties zijn, worden deze meestal veroorzaakt door weersomstandigheden en dus marktwerking. Als het bijvoorbeeld dagenlang slecht weer is, valt de oogst van sla tegen en is het aanbod laag. De vraag blijft gelijk, waardoor de teler ervoor kan kiezen de prijs te verhogen om zo bijvoorbeeld de gemaakte kosten op te vangen.

  Producten die lang bewaard worden, zoals appels, peren en kolen, stijgen over het algemeen in prijs gedurende het seizoen. Vlak na de oogst is de prijs het laagst, omdat het aanbod op dat moment het hoogst is. Tot en met december blijft deze prijs vrijwel gelijk, wat deels komt doordat telers voor deze maanden een vaste prijsafspraak hebben voor gehuurde koelruimte. Vanaf januari vindt er vervolgens een prijsverhoging plaats. De koelkosten worden hoger, er is meer derving omdat de kwaliteit langzaamaan minder wordt, de beschikbaarheid neemt af en/of de transportkosten worden hoger.

  Dan zijn er nog producten die aan het begin van het seizoen relatief duur zijn, daarna goedkoper worden en vervolgens weer hoog eindigen. Denk hierbij aan asperges. In de periode vóór Pasen zijn de asperges het duurst; het aanbod is laag en de vraag hoog. Tussen Pasen en Hemelvaart zakken de prijzen, omdat de vraag dan stabiliseert. Daarna stijgt de vraag weer omdat het seizoen bijna ten einde is,, wat de prijzen doen stijgen. Een kanttekening hierbij is dat als het de weken voor Pasen goed weer is geweest en er veel asperges geoogst zijn, de prijs laag gehouden kan worden.

  Bepalend voor of je als klant van Rechtstreex de prijsfluctuaties ziet/voelt, is de prijsopbouw van de teler. Zoals we immers eerder hebben gezien zijn er telers die ervoor kiezen wekelijks niet van prijs te veranderen. Als telers dit wel doen, merk je als klant dat de prijs van een product wekelijks wisselt. Hoeveel dit is, verschilt per type product en per teler.

  Één seizoensprijs?

  Nu vraag je je waarschijnlijk af: hoe kan het dan dat ik bij de ‘gewone’ supermarkten wel vaak dezelfde prijs betaal? Dat komt doordat supermarkten de fluctuerende prijzen onzichtbaar maken door vaste prijzen te hanteren en het verschil op te vangen met de margemix.Veel van onze telers werken niet met vaste prijsafspraken en door onze eerlijke, transparante marge formule fluctueren onze prijzen meer dan je misschien gewend bent.. Lees meer over de eerlijke prijs in dit artikel

  Het voordeel van een vaste prijs is dat de consument weet waar hij aan toe is. Het nadeel is dat de prijsopbouw niet meer transparant en eerlijk is. Ook brengt het afspreken van een vaste seizoensprijs risico´s met zich mee voor de teler en de afnemer, omdat het niet goed in te schatten is hoe de markt zich gedurende het seizoen gaat ontwikkelen. Vanuit Rechtstreex vinden we het belangrijk dat de telers de vrijheid hebben om te kiezen of ze hun product wel of niet voor een vaste prijs willen aanbieden.  

  Voor dit artikel spraken we met:
  - Johan van Fruithandel van Os
  - Wemke van De Lindegaard
  - Gijs van Herk
  - Ellen van Luysterburg Agro
  - Floor van Landzicht B2B
  - Peter van de Erve
  - David van Kwekerij Eko Logisch
  - Guusta van Aspergehof Noordam
  - Frank de Koning

  Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Kirsten, inkoper en verantwoordelijk voor het wekelijks assortiment via kirsten@rechtstreex.nl

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.