• NIEUW
 • Koken met wijkchef Agata
  24-12-2021

  Knusse winteravonden samen

  De tijd nemen om elke avond met elkaar te eten. Voor wijkchef Agata is dat heel gewoon. Ze verhuisde 20 jaar geleden vanuit Polen naar Nederland. Nu woont ze samen met haar man en twee kinderen in Schiedam. ‘Elke avond bespreken we aan tafel hoe iedereens dag was.’ 

  Publicatiedatum: 21 december 2021

  In de Poolse keuken spelen onder meer aardappelen, witte kool, deegwaren, paddenstoelen en vlees een belangrijke rol. ‘Traditionele Poolse gerechten nemen vaak veel tijd in beslag’, zegt Agata. ‘En we maken het liefst alles zelf.’ Ze was dertien toen ze leerde koken. ‘Ik vond koken van jongs af aan heel leuk omdat ik daarmee mensen blij kon maken.’

  Vers en gezond

  ‘Gezond en lekker eten is belangrijk voor ons’, zegt Agata. ‘Wat je eet ben jezelf.’ Ze werkt daarom vooral met verse, onbewerkte ingrediënten. ‘Ik ben opgegroeid met verse groenten uit de tuin van mijn moeder en oma’, vertelt ze. ‘De smaak van Rechtstreex-producten komt heel dichtbij. Als ik die proef, denk ik aan thuis.’

  Moeders manier

  Vandaag neemt ze ons mee in het maken van bigos: een kookavontuur van meerdere dagen. Het is een hartige stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees. Agata maakt het volgens het recept van haar moeder met paddenstoelen en pruimen. Haar gezin eet het met zuurdesem brood of aardappelpuree. ‘Omdat het zolang duurt, maak ik bigos eigenlijk alleen voor speciale gelegenheden’, zegt Agata. ‘Het is echt een wintergerecht. Als ik het ruik, denk ik direct aan kerst en aan mijn moeder.’

  Zelf bigos maken? Ga naar het recept

  Rum met zomerfruit

  Op een bijzettafel staat een grote witte pot versierd met fruit en het woord ‘rumtopf’ erop. Die hebben Agata en haar man, Coen, overgenomen van zijn vader. Samen brouwen ze een drank met rum, fruit en suiker. ‘Sinds mei ben ik hier al mee bezig’, zegt ze. Dit jaar zitten er onder meer aardbeien in van Rechtstreex en kersen uit Polen. Rond de feestdagen is het klaar en drinken we het met vrienden en familie.’

  Lokale likeur

  Dit soort langetermijn projecten zijn haar met de paplepel ingegoten. ‘Mijn vader maakte vroeger kweeappellikeur, wat hij had geleerd van zijn vader. Nu maak ik dat.’ Agata haalt een grote glazen pot tevoorschijn waarin gele stukken fruit drijven. ‘Kweeappels zijn heel gezond. Deze komen gewoon uit Schiedam. Nederlanders weten helemaal niet dat je hier iets mee kan. Elke herfst pluk ik ze op mijn geheime plekje. Dan doe ik er suiker bij en alcohol - en dan is het niet meer zo gezond’, lacht ze. 

  Eten brengt samen

  ‘Het is altijd gezellig hier in huis’, zegt ze. ‘Je kunt elke avond zo aanschuiven bij ons, want ik kook extra veel.’ Het is goed voor te stellen dat Agata, met de warmte die ze uitstraalt, een koude winterdag zo kan omtoveren tot een knusse, gezellige avond. ‘We tafelen graag lang na met toetjes of drank. Bij ons in de familie is het heel gewoon dat iedereen altijd welkom is en de deur openstaat. Eten is onderdeel van de gezelligheid.’

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.