Ingrediënten van Rechtstreex
halve witte kool, geraspt
1 kippenbout
1 pak Bieslands draadjesvlees
250 gr. champignons
500 gr. zuurkool van Clark
1 zuurdesem brood
halve witte kool, geraspt
1 kippenbout
1 pak Bieslands draadjesvlees
250 gr. champignons
500 gr. zuurkool van Clark
1 zuurdesem brood
Ingrediënten uit eigen keuken
1 ui, gesnipperd
klontje boter
gemalen peper en zout
1 ui, gesnipperd
klontje boter
gemalen peper en zout
Ingrediënten uit Poolse keuken
50 gr. Poolse worst, Palcówka
50 gr. gedroogde pruimen
50 gr. gedroogde bospaddenstoelen
50 gr. Poolse worst, Palcówka
50 gr. gedroogde pruimen
50 gr. gedroogde bospaddenstoelen
En aan de slag!
-
Dag 1: Doe de zuurkool met het vocht in een pan. Leg de kippenbout en het draadjesvlees erop. Laat ongeveer 2 uur sudderen op laag vuur. Het vlees moet gaar zijn.
-
Dag 2: Pluk de kip en doe de geraspte witte kool erbij. Laat 1 tot 1,5 uur sudderen op laag vuur.
-
Dag 3: Bak de plakjes champignons en het gesnipperde uitje met een goede klont boter. Gooi het geheel erbij in de pan en laat weer 1 tot 1,5 uur sudderen.
-
Dag 4: Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje en giet er kokend water overheen. Zorg dat ze net ondergedompeld zijn. Laat een half uurtje weken.
-
Giet het vocht van de paddenstoelen af in de pan. Snijd de paddenstoelen en de pruimen in kleine stukjes. Doe die ook in de pan en laat 1 tot 1,5 uur sudderen.
-
Dag 5: Snijd de Poolse worst in blokjes. Doe in de pan erbij en laat het 1 uur sudderen. Nu moet de bigos voor de laatste keer afkoelen.
-
Dag 6: De bigos is nu klaar! Serveer met zuurdesem brood ernaast. Als alternatief kun je het ook met aardappelpuree eten.
Tip van Agata: maak ik één keer heel veel. Doe het dan, wanneer het nog warm is, in een glazen pot en zet die pot een halve dag op z’n kop. Daarna kun je het makkelijk 2 maanden bewaren op een koele, donkere plaats.
Geniet van je lokale maaltijd. Eet smakelijk!