Als je een product wilt inwisselen voor een ander product is het belangrijk om te letten op de smaak en de textuur. Je wilt dat de smaak goed combineert met de overige ingrediënten en de textuur is relevant voor de bereidingswijze. Het kan zijn dat het vervangende product een wat langere bereiding nodig heeft. De truc is gewoon proberen en tussendoor proeven zodat je de bereiding kunt bijsturen mocht dat nodig zijn. Succes!
Hieronder vind je een paar voorbeelden van seizoensalternatieven. Wil je beter leren koken op gevoel? Lees dan de blog Koken zonder kookboek.
Product: Spinazie
Suggestie: Snijbiet - De smaak lijkt op spinazie met een vleugje biet. Het blad vraagt dezelfde bereiding, de stelen kun je het beste fijner snijden.
Product: Boerenkool
Suggestie: Palmkool of savooiekool (groene kool)
Product: Raapstelen
Suggestie: Rucola - De smaak is pittiger, maar zwakt in warme gerechten een stuk af. De structuur en vorm van het blad zijn vergelijkbaar.
Product: Postelein
Suggestie: Nieuw-Zeelandse spinazie
Product: Wortel of pompoen
Suggestie: Zoete aardappel
Product: Prei
Suggestie: Stengelui - De smaak is sterker. Als prei niet het hoofdingrediënt is van de maaltijd, zoals in een soep of roerbakgerecht, is het een goede vervanger.
Product: Knolselderij
Suggestie: Pastinaak - Het één is een wortel het ander een knol, maar beide smaken kruidig en de bereiding is vergelijkbaar.
Product: Bloemkool
Suggestie: Romanesco
Product: Amsoi
Suggestie: Paksoi - De smaak is milder, maar de toepassing is vergelijkbaar. Een goede vervanger in Aziatische gerechten.
Product: Peterselie
Suggestie: Tuinkers of purperkers - De smaak is radijsachtig en een stuk pittiger. Als garnering een goede vervanger, zeker in de winter als er geen bladkruiden zijn.