• NIEUW
 • Seizoensalternatieven
  02-06-2022

  10x alternatieven voor populaire groenten

  Koken met de seizoenen vergt soms wat creativiteit en flexibiliteit. Heb je net zin in je favoriete gerecht met spinazie, blijkt het spinazieseizoen afgelopen. Maar geen nood! Je kunt vaak een goed alternatief vinden en zo jezelf verrassen met nieuwe smaken. 

  Publicatiedatum: 2 juni 2022

  Als je een product wilt inwisselen voor een ander product is het belangrijk om te letten op de smaak en de textuur. Je wilt dat de smaak goed combineert met de overige ingrediënten en de textuur is relevant voor de bereidingswijze. Het kan zijn dat het vervangende product een wat langere bereiding nodig heeft. De truc is gewoon proberen en tussendoor proeven zodat je de bereiding kunt bijsturen mocht dat nodig zijn. Succes!

  Hieronder vind je een paar voorbeelden van seizoensalternatieven. Wil je beter leren koken op gevoel? Lees dan de blog Koken zonder kookboek

  Product: Spinazie
  Suggestie: Snijbiet - De smaak lijkt op spinazie met een vleugje biet. Het blad vraagt dezelfde bereiding, de stelen kun je het beste fijner snijden.

  Product: Boerenkool
  Suggestie: Palmkool of savooiekool (groene kool)

  Product: Raapstelen
  Suggestie: Rucola - De smaak is pittiger, maar zwakt in warme gerechten een stuk af. De structuur en vorm van het blad zijn vergelijkbaar. 

  Product: Postelein
  Suggestie: Nieuw-Zeelandse spinazie

  Product: Wortel of pompoen
  Suggestie: Zoete aardappel

  Product: Prei
  Suggestie: Stengelui - De smaak is sterker. Als prei niet het hoofdingrediënt is van de maaltijd, zoals in een soep of roerbakgerecht, is het een goede vervanger.

  Product: Knolselderij
  Suggestie: Pastinaak - Het één is een wortel het ander een knol, maar beide smaken kruidig en de bereiding is vergelijkbaar.

  Product: Bloemkool
  Suggestie: Romanesco

  Product: Amsoi
  Suggestie: Paksoi - De smaak is milder, maar de toepassing is vergelijkbaar. Een goede vervanger in Aziatische gerechten.

  Product: Peterselie
  Suggestie: Tuinkers of purperkers - De smaak is radijsachtig en een stuk pittiger. Als garnering een goede vervanger, zeker in de winter als er geen bladkruiden zijn.

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.