• NIEUW
  • Seizoensalternatieven
    02-06-2022

    10x alternatieven voor populaire groenten

    Koken met de seizoenen vergt soms wat creativiteit en flexibiliteit. Heb je net zin in je favoriete gerecht met spinazie, blijkt het spinazieseizoen afgelopen. Maar geen nood! Je kunt vaak een goed alternatief vinden en zo jezelf verrassen met nieuwe smaken. 

    Publicatiedatum: 2 juni 2022

    Als je een product wilt inwisselen voor een ander product is het belangrijk om te letten op de smaak en de textuur. Je wilt dat de smaak goed combineert met de overige ingrediënten en de textuur is relevant voor de bereidingswijze. Het kan zijn dat het vervangende product een wat langere bereiding nodig heeft. De truc is gewoon proberen en tussendoor proeven zodat je de bereiding kunt bijsturen mocht dat nodig zijn. Succes!

    Hieronder vind je een paar voorbeelden van seizoensalternatieven. Wil je beter leren koken op gevoel? Lees dan de blog Koken zonder kookboek

    Product: Spinazie
    Suggestie: Snijbiet - De smaak lijkt op spinazie met een vleugje biet. Het blad vraagt dezelfde bereiding, de stelen kun je het beste fijner snijden.

    Product: Boerenkool
    Suggestie: Palmkool of savooiekool (groene kool)

    Product: Raapstelen
    Suggestie: Rucola - De smaak is pittiger, maar zwakt in warme gerechten een stuk af. De structuur en vorm van het blad zijn vergelijkbaar. 

    Product: Postelein
    Suggestie: Nieuw-Zeelandse spinazie

    Product: Wortel of pompoen
    Suggestie: Zoete aardappel

    Product: Prei
    Suggestie: Stengelui - De smaak is sterker. Als prei niet het hoofdingrediënt is van de maaltijd, zoals in een soep of roerbakgerecht, is het een goede vervanger.

    Product: Knolselderij
    Suggestie: Pastinaak - Het één is een wortel het ander een knol, maar beide smaken kruidig en de bereiding is vergelijkbaar.

    Product: Bloemkool
    Suggestie: Romanesco

    Product: Amsoi
    Suggestie: Paksoi - De smaak is milder, maar de toepassing is vergelijkbaar. Een goede vervanger in Aziatische gerechten.

    Product: Peterselie
    Suggestie: Tuinkers of purperkers - De smaak is radijsachtig en een stuk pittiger. Als garnering een goede vervanger, zeker in de winter als er geen bladkruiden zijn.

    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.