• NIEUW
  • Van bloem tot gezond snoepje
    07-06-2021

    Van bloem tot gezond snoepje

    Sinds 2018 genieten Rechtstreex-klanten van de aardbeien van Gijs en Dianne van Herk. Vandaag leidt Gijs ons rond. Als kind zat hij hier op zijn knieën tussen de slakroppen om zijn ouders te helpen met de productie voor snijderijen en supermarkten. Nu doen ze het helemaal anders. ‘Het contact met klanten maakt het plezier duizendmaal groter.’

    Publicatiedatum: 10 juni 2021

    Van Herk Fruit produceert aardbeien, kersen, frambozen en ander zomerfruit, deels in de kas en deels buiten. De sla hebben ze losgelaten. Gijs: ‘Grote inkopers vinden alleen de kiloprijs belangrijk, niet waar de sla vandaan komt. Toen we in 2002 begonnen met aardbeien, nam ik me voor om niet te telen voor de massa en daarmee niet te trappen in de val van “minder, minder, minder”.’ Nu verkopen ze hun fruit aan lokale voedselondernemers zoals Rechtstreex en in de twee ‘huiswinkels’ waar ook producten van andere lokale boeren liggen.

    Elke dag vers geplukt

    We lopen door de kas waar de eerste aardbeien van dit seizoen groeiden. Het is half mei en de planten hebben nog steeds vruchten. Zo nu en dan snoept Gijs een aardbei. ‘Veel telers plukken naar een piek, maar voor onze huisverkoop willen we juist een zo constant mogelijke productie. Daarom zijn we overgestapt op low chill-rassen en doordragers.’ In tegenstelling tot ‘junidragers’, zoals de Elsanta-aardbei, zijn deze planten bijvoorbeeld minder gevoelig voor temperatuurverschillen of daglicht, of dragen ze langer bloemen. En elke bloem wordt een aardbei. Door zo te telen heeft Van Herk Fruit verse aardbeien van april tot en met oktober. Gijs: ‘We beginnen met de Donna en Dream, daarna de Favori en Furore en later nog de Amandine. En elk jaar proberen we een nieuw ras uit.’

    Beestenboel in de kas

    Het is gezellig druk in de kas. Overal om ons heen vliegen hommels en kwikstaarten. Gijs: 'De vogels vinden het hier lekker warm en richten gelukkig geen schade aan.’ Hij wijst naar een paar dozen aan palen. ‘Daar zitten de hommels in. Die werken elke dag van 8 tot 5 aan de bestuiving.’ Het gebruik van chemicaliën probeert Gijs zoveel mogelijk te beperken. Het liefst lost hij het op met de natuurlijke vijanden van een schadelijk beestje. Daarom hangen er zakjes tussen de bladeren van de planten. ‘Daar zitten de larven van roofmijt in. Die kruipen het gewas in op zoek naar spint, luizen en witte vliegen.’

    Hoe teelt Van Herk Fruit?

    De eerste paar maanden wordt de kas verwarmd met aardgas. De planten groeien op substraat op kokosgruis uit India en Sri Lanka. Ze drinken opgevangen regenwater en worden gevoed met vloeibaar kunstmest. Gijs: ‘In kokos en regenwater zit niets van voeding. Dat maakt het voor ons makkelijk om de juiste hoeveelheid voeding mee te geven.’ Aan het begin van de teelt wordt een chemisch gewasbeschermingsmiddel ingezet, zodra de bloemen verschijnen is alles biologisch. Vanaf eind april is het warm genoeg om buiten te telen en niet meer te stoken met gas. Na de laatste oogst belanden de planten op de composthoop.

    Ben je in de buurt van de Hoeksche Waard? De huiswinkels zijn te vinden op: Westdijk 54a, Heinenoord en Achterweg 3, Mijnsheerenland. Maandag t/m zaterdag: 09:00-18:00 uur. Ga naar de website van Van Herk Fruit.

    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.