• NIEUW
  • Bijzonder lokaal op de kersttafel
    06-12-2023

    Bijzonder lokaal op de kersttafel

    Koken met lokale en seizoensgebonden groenten is ook in de winter alles behalve saai! Rechtstreex en Rotterdam de boer op! hebben daarom hun krachten gebundeld om jou deze Kerst te inspireren met al het moois wat ons Rotterdamse ommeland te bieden heeft. In deze blog lees je meer over:

    • Het fantastische driegangen Kerstmenu van onze eigen huischef Pien;
    • Drie prachtige lokale producten en tips hoe je daar deze maand een heerlijk feestmaal mee op tafel tovert!

    Bekijk alle recepten

    Het driegangen Kerstmenu van onze huischef Pien:

    Voorgerecht: Geroosterde peer met Doruvael kaas
    Doruvael is een romige kaas met een krachtige smaak, het lijkt een beetje op de Vlaamse trapistenkaas. Hij leent zich er goed voor om te smelten en in combinatie met het zoete peertje een top-combi, de balsamico dressing geeft het gerecht de zure tegenhang die het nodig heeft. In het glas: Dordtse bubbels. Deze frisse bubbels complementeren de volle en romige smaken van het gerecht uitstekend.

    Hoofdgerecht: Wellington met pompoen
    Deze variant doet niet onder aan de klassieke 'beef wellington'. De smaak is aards, notig, zoet en romig en de miso-boter geeft hem net die umami smaak die je juist graag in je vegetarische recepten terug ziet. In het glas: Rode wijn van de Rondo-druif. Deze lokale wijn op eikenhout gerijpt past uitstekend bij de aardse smaken van de Wellington. 

    Nagerecht: Vegan choco-creme
    Dit chocolade toetje is echt super makkelijk. Het is vrij machtig dus een klein portie is voldoende en garneer naar smaak met nootjes, cranberry's of roze peper. In het glas: Kersen dessertwijn. De combinatie van chocola met de portachtige wijn is hemels.

      

    Haal de ingrediënten voor het kerstmenu met één druk op de knop in huis met de kant-en-klare receptpakketten. Je vindt die in de categorie 'boxen en receptpakketten'. Check wel even het aantal personen voordat je bestelt!
     

    Hieronder vind je inspiratie van Pien om iets feestelijks te maken met pompoen, knolselderij en aardappel. Op onze Instagram pagina publiceren we ook haar receptfilmpjes voor deze gerechten, volg ons dus snel om op de hoogte te blijven!

    Een feestje met pompoen

    Romige pompoen-feta spread
    Snijd een stuk van 400 gr. ongeschilde pompoen af en leg samen met 3 ongepelde knoflookteentjes op een bakplaat. Besprenkel met olie en rooster 20-30 min. in een op 200C graden voorverwarmde oven. Haal de knoflook er na 10 min. uit. Verwijder de pompoenschil en doe het vruchtvlees in de keukenmachine, knijp de teentjes knoflook erboven uit en doe 200 gr. feta erbij. Draai helemaal glad en breng op smaak met peper en zout. Garneer met nootjes en verse kruiden.

    Hasselback pompoen
    Snijd een gewassen flespompoen in de lengte door en verwijder de pitten. Plaats met de bolle kant naar boven op een snijplank en leg er 2 pollepels naast. Snijd de pompoen om de 0,4 cm in tot je mes de pollepels raakt. Smeer dan in met olie, peper en zout en steek hier en daar wat kruiden tussen de sneetjes. Bak dan 30-40 min. op 200 graden in de oven. Je kunt er daarna nog van alles mee doen, boter met citroenzest erover laten smelten, garneren met nootjes, besprenkelen met een pittige dressing of serveren met een yoghurtsausje.

    Gevulde pompoen-rollade
    Snijd een gewassen flespompoen in de lengte door en verwijder de pitten. Bak de 2 helften 20 min. in een op 200 graden voorverwarmde oven. Maak een smaakvolle vulling. Denk aan ingrediënten als, bladgroenten, linzen, rijst, paddenstoelen, alle soorten kaas, broodkruim, gedroogde tomaten en noten. Vul beide helften en plaats op elkaar. Bind het rolladetouw eromheen, om elke plak die je wilt snijden een touwtje anders valt ie uit elkaar. Bak nog 20-30 min.

      

     

    Een feestje met knolselderij

    Soepje van knolselderij
    Schil de knolselderij en hak in blokjes. Fruit een gesnipperde ui in een soeppan. Doe er een gehakt knoflookteentje en knolselderijblokjes bij, bak 2 min. mee. Voeg dan 1 ltr. groentenboullion toe en laat 25 min. zachtjes stoven met de deksel op de pan. Mix glad met de staafmixer. Breng op smaak met peper, zout en 1 tl. mosterd.  Garneer met een scheutje room of crème fraîche en gehakte hazelnootjes.

    Knolselderij filet
    Schil de knolselderij en snijd het gewenste aantal 'filets' van het vruchtvlees. Maak dan een fijn rasterpatroon door de bolle kanten kruislinks in te snijden. Pak de filet's in bakpapier in en gaar 15 min. in de oven op 200 graden. Maak de marinade door 1/2 dl. soja, 1/2 dl. witte wijn, 3 teentjes geperste knoflook, 1 el. bruine suiker en een snufje zout met elkaar te mengen. Wentel de filet's door de marinade en doe ze terug in de oven. Smeer ze om de 5 min. in en herhaal dit tot er 30 min. om zijn. Bak de filet's daarna in de roomboter met wat gekneusde knoflook en tijm. Serveer zoals je een stukje vlees zou serveren.

    Spek van knolselderij
    Schil de knolselderij en schaaf met een dunschiller plakjes van de knolselderij. Maak de marinade door 4 el. zoute sojasaus met 2 el. lichte miso, 2 tl. gerookt paprikapoeder, 1 tl., knoflookpoeder, 1 el. oregano te mengen en roer op het laatst 50 ml. olijfolie erdoor. Giet over de knolselderij flinters en laat 30. min marineren. Dep droog en bak daarna in de olie goudbruin. Lekker voor over de stamppot of salade.

      

     

    Een feestje met aardappel

    Aardappel gnocchi met salie-citroenboter
    Maak een fijne puree van 600 gr. kruimige aardappels. Voeg daar 175 gr. bloem, 1tl. zout 2 el. pittige kaas en 1 eidooier aan toe. Kneed 10 min. tot een soepel deeg. Bestuif het werkblad met bloem en maak rolletjes van 1,5-2 cm. doorsnede. Snijd de rolletjes in stukje en laat deze over een vork rollen zodat je de klassieke gnochi krijgt. Kook in 3 min. gaar, als ze gaan drijven kun je ze met een spatel uit het water scheppen. Smelt 100 gr. boter in een pan en voeg 2 takjes salie toe, rasp er wat citroenzest over. Wentel de gekookte gnocchi door de boter en serveer gelijk.

    Gratin van aardappel
    Maak een fijne puree van 400 gr. kruimige aardappel. Meng 150 ml. room met 1 eidooier en een snufje zout, meng door de puree. Snijd 150 gr. Duruvael kaas in kleine blokjes en roer door de puree. Vet 4 soufflé bakjes in met boter en verdeel de puree over de bakjes. Bak de gratin's 20 min. in de oven op 200 graden tot ze mooi bruin zijn.

    Tian van truffel- en gewone aardappel
    Snijd met een mandoline 2 soorten aardappel in plakjes. Leg ze dakpansgewijs in een ronde schaal. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met tijm en zout. Bak 30 in een op 180 graden voorverwarmde oven.

      

    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.