• NIEUW
 • Slow cooking: laat het staan, laat het gaan
  22-12-2021

  Laat het staan, laat het gaan

  De winter vraagt veel van ons lichaam. Door het gure weer en minder zonlicht moet ons lichaam harder werken om warm en gezond te blijven. Tijd om energie in jezelf te steken en meer aandacht aan je voeding en lichaam te wijden. Wat is er nou fijner dan uren de tijd te nemen in de keuken om een voedzame maaltijd te maken waarmee je jezelf echt verwent? Welkom in de wereld van slow cooking.

  Publicatiedatum: 21 december 2021

  In elke cultuur worden stoofgerechten gemaakt. Van de Poolse zuurkoolstoof ‘bigos’ tot de Indonesische soep ‘Se Ba’ en van Limburgs zuurvlees tot een vegetarische stoof - het geheime ingrediënt is overal hetzelfde: tijd. Slow cooking gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook om wat je erin stopt van jezelf. Lekker genieten van het proces en van de waarde van elke stap, hoe klein die ook is. Onthaasten; een ware traktatie voor het lichaam én de geest.

  Hoe begin je? Voor een groot deel werkt elke manier hetzelfde: bak vlees van te voren aan, snijd je groenten, maak een kruidenmix en doe alles bij elkaar in de pan met een beetje vocht. Deksel erop en laat het staan. Welke slow cooking techniek past het beste bij jou?

  Met de slowcooker

  Het Amerikaanse merk Crock-Pot heeft slowcookers populair gemaakt. Dit is een elektrisch apparaat met een buiten- en binnenpan en een deksel. De temperatuur komt niet boven de 100 graden, maar de ene slowcooker wordt wel sneller heet dan de andere. Je moet je pan dus een beetje leren kennen. Wanneer de slowcooker aan het werk is, kun jij lekker je ding doen.  

  In de tajine

  Een tajine is een bijzondere stoofpot van aardewerk, bekend uit de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. Het bestaat uit een dikke schaal waarop de ingrediënten worden gestoofd onder een hoge, kegel- of bolvormige deksel. Veel tajines moeten eerst even weken in water voordat ze gebruikt kunnen worden, anders kan het aardewerk barsten. 

  Op de barbecue

  Bij slow cooking op de barbecue is het de kunst om de temperatuur tussen de 120 en 150 graden te houden. Dit kun je het beste bereiken door een keramische barbecue te gebruiken, ook wel bekend als een Big Green Egg, of een barbecue die op hout stookt met een kap of deksel. 

  In de gietijzeren braadpan

  De traditionele gietijzeren braadpan, ook wel bekend als stoofpan, is van oudsher in veel Nederlandse keukens terug te vinden. Deze pan gaat je leven lang mee als je er goed voor zorgt. Bij een gietijzeren pan die niet geëmailleerd is moet je de ‘anti-aanbaklaag’ zelf creëren door olie op een hoge temperatuur te laten hechten aan het gietijzer. Dat kan gemakkelijk in de oven.

  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.