Simpel geroosterd
Snij de pompoen in parten en meng in een ovenschaal met (olijf)olie, knoflook, peper, zout en kruiden naar smaak (van Italiaans tot oosters). Rooster op 180C in ca. 25 min. gaar, hussel halverwege even om.

Geroosterd a la Ottolenghi
Rooster pompoenparten en rode ui met olijfolie, peper en zout in de oven op 180C in ca. 25 min. gaar. Hussel halverwege even om. Klop 2 el tahin, citroensap, een scheutje water, zout en peper in een schaaltje tot een romige dressing. Sprenkel de dressing over de pompoen en bestrooi met wat za’atar.

Simpel gestoofd
Blancheer de pompoen in blokjes net beetgaar. Verhit wat olijfolie in een pan, fruit daarin knoflook en kruiden geurig - van Italiaans, salie of Indiase specerijen – en hussel er tot slot de pompoen kort door.

Gestoofd met tomaat
Fruit een ui en voeg kleine blokjes pompoen, knoflook en een pepertje toe. Blus af met een flinke scheut wijn en voeg dan Italiaanse kruiden en tomaten (in stukken) toe. Stoof in ca. 10 min gaar en breng op smaak met peper en zout.

In de soep

Italiaanse pompoensoep
Fruit een ui en knoflook in een grote pan. Voeg salie, rozemarijn en of oregano en pompoen (in blokjes) toe. Bak kort glanzend en voeg dan groentebouillon toe en breng aan de kook. Pureer na ca. 30 minuten, breng op smaak met peper, zout en evt. room.

Thaise pompoensoep
Fruit ui en knoflook, voeg pompoen (in blokjes) en 1 el rode currypasta toe. Bak kort en voeg dan groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg na 30 minuten kokosmelk toe en pureer. Breng op smaak met peper, zout, evt. gember en wat citroensap.

Kruidige wintergroentensoep
Fruit ui en knoflook, voeg pompoen, wortel, zoete aardappel (alles in blokjes), groentebouillon, komijn, korianderzaad, kaneel, cayennepeper, nootmuskaat en amandelmelk toe. Kook 30 minuten en pureer, breng op smaak met zout en peper.

In de stamppot

Stamppot, bijna traditioneel
Kook pompoenblokjes en laat ze na het afgieten even uitdampen. Stamp tot grove stamppot met peper en zout, wat olijfolie of wat crème fraîche en je favoriete stamppotgroente: bijvoorbeeld andijvie, snijbiet, rucola of raapsteel.

Ottolenghi’s pompoenstamppot met gesmoorde sjalotten
Kook blokjes pompoen, wortel, knolselderij en zoete aardappel en stamp ze fijn met wat boter, ahornsiroop, komijn, zout en (royaal) peper. Bak hele sjalotten aan in olie en smoor zachtjes 1 uur in rode wijn, groentebouillon, laurier, zwarte peper, tijm en wat suiker. Doe de deksel van de pan en laat op hoog vuur wat inkoken. Serveer met de stamppot. (recept online te vinden)

In de lasagne
Stapel lasagnevellen, plakken pompoen, ui, knoflook, verse Italiaanse kruiden en bechamelsaus in lagen in een ovenschaal. Bestrooi de toplaag eventueel met een beetje kaas. Giet aan het eind een klein laagje (1,5 cm) bouillon of witte wijn in de schaal zodat er genoeg vocht is om de lasagne te garen. Bak ongeveer 40 minuten bij 180C.

Op de pizza
Vergeet pizza met tomatensaus! Rooster pompoen, knoflook, rozemarijn en wat peper en zout en pureer tot een gladde saus. Spreid deze uit over je pizzabodem en beleg met mozzarella en blauwe kaas en bak je pizza in de oven.

In de stoofpot
Rooster blokjes pompoen met olijfolie, peper en zout in de oven. Fruit ui, peterseliesteeltjes, rozijnen, kaneel en chilivlokken 20 min op heel zacht vuur. Roer er de pompoen, olijven, kikkererwten, tomaten (in blokjes) en groentebouillon door en stoof 40 minuten. Lekker met couscous of bulghur.

Spaghettipompoen
Het vruchtvlees van spaghettipompoen is draderig. Na het garen (kook de gehalveerde pompoen of bak deze in de oven), kun je de pitten verwijderen en het vruchtvlees met twee vorken uit elkaar trekken tot een soort spaghetti. Fruit ui en knoflook glazig in olijfolie en voeg de spaghetti toe, blus af met een scheutje witte wijn. Combineer met je favoriete tomatensaus en bestrooi evt. met wat kaas.

In de hummus, voor op brood
Pureer gekookte kikkererwten (of kikkererwten uit blik) te pureren met tahin, zout, peper en citroensap (=basishummus). Voeg geroosterde of gekookte pompoen toe voor een smeuïge pompoenhummus, ook lekker met een snufje komijn.

Pompoenchutney
Pompoen is ook lekker in chutney. Er zijn hier veel variaties mogelijk maar combineer bijvoorbeeld pompoenblokjes, ui, appelblokjes, kaneel en gemberrasp of rode chilipeper. Fruit kort en kook daarna met azijn en suiker.

Zoetigheid
Pompoen is net als wortel prima te verwerken in zoete recepten: in een cake, tarte tatin, muffins of smeuïge taart.

--

Vergeet de pitten niet!
De pompoenzaden die je uit de pompoen schept zijn lekker als snack of voor oven salades. Spoel ze in een vergiet en maak ze goed schoon, zorg dat er geen draden meer bij de pitten zitten. Week ze even voor in water en kook ze 10 min. in wat water met zout. Schep de uitgelekte zaden om met wat olijfolie, zout en je favoriete kruiden en bak ze op een bakplaat 40 min. op 180 graden. Schep elke 10 min. even om. De pompoenpitten zijn daarna meteen te eten maar worden lekker bros als je ze een nacht in de afkoelende oven laten staan.

--

Met spruitjes! Kook pompoen samen met spruiten, prima combinatie.