• NIEUW
 • Wat doe je met... biet?
  18-02-2022

  Wat doe je met... biet?

  Bieten zijn knollen met groen blad en een nerf in dezelfde kleur als de biet. De biet varieert van wit, geel, tot donkerrood/paars of met een wit/rode tekening zoals de chioggiabiet. Er zijn zijn zomer- en winterbieten, waarbij de zomerbiet wat kleiner is en daardoor een kortere bereidingstijd heeft.

  Winterbiet rood

  Aards, zoet en vol. De schil van de winterbiet is dikker en daarom raadzaam om ze te schillen of eerst te koken om vervolgens het velletje eraf te pellen. De structuur van de winterbiet is stevig en daarom erg geschikt om te verwerken in een stoof of te roosteren in de oven.
   

  Zomerbiet rood

  Aards, zoet en fris. Het zomerbietenseizoen is van juli tot en met oktober. Zomerbietjes zijn jonge bietjes en daarom lekker mals. Heerlijk om in z’n geheel te roosteren in de oven. Hou er met de warme bereiding rekening mee dat de bereidingstijd aanzienlijk korter is dan je gewend bent van de winterbiet. Kijk of ze al gaar zijn door er tussendoor met een vork in te prikken. Rauw kunt je ze raspen of dun snijden en met een mooie dressing eten.
   

  Gele biet en chioggiabiet

  Aards, fris, subtieler dan de rode biet (zowel winter- als zomerbiet). De gele en chioggiabieten hebben een subtielere smaak dan de rode biet en ze neigen naar de smaak van radijs. Door ze te koken verliezen ze wat smaak, dus je kunt ze beter rauw verwerken, geraspt of heel dun gesneden in een salade of carpaccio. De gele en chioggia bieten die in de zomer zijn geoogst en dus supervers zijn, zijn het allerlekkerst om rauw te verwerken. Als het seizoen op z’n einde is en je wilt ze toch warm bereiden, kies er dan voor om ze te roosteren, dan worden ze wat zoeter.

  Loof van biet

  Soms zit het loof er nog aan en dat is eetbaar. Hiervoor geldt: hoe jonger het blad hoe malser. Het loof is overigens niet hetzelfde als snijbiet. Ze zijn wel verwant aan elkaar, maar dit is een wezenlijk andere plant. Het loof kun je verwerken door het in stukjes te hakken en met wat knoflook te roerbakken. Maar ook gestoofd in een stamppot of soep erg lekker.
   

  Smaakcombinaties

  Romig: room, boter, geitenkaas, blauwe kaas, crème fraîche, notenolie, ei, yoghurt 
  Kruiden: basilicum, dille, peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm, munt
  Fris: mierikswortel, rucola, appel, balsamico azijn, haring, radijs, ui, citroen
  Notig / aards: walnoten, aardappel, makreel, gerookte vis, pistache noten, spinazie, wortel
  Specerijen: mosterd, komijn, venkelzaad
   

  Recepten

  Van links naar rechts op de foto's
  > Biet bourguignon
  > Rosti met bietentartaar
  > Traybake wortel en biet
  > Galette met biet en feta
  > Bieten in zoutkorst
  > Stoofpot met stamppot biet 
  > Maaltijdsalade biet met venkel
  VERS DUURZAAM LOKAAL
   
  Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.