Geroosterde Biet: Was de bieten en snij ze in schijven van 1 cm dik. Mix de schijven met olijfolie (experimenteer met verschillende soorten!) en de Mediterraanse Kruidenmix van de Rotterdamse Munt (of je eigen mengsel van tijm, oregano, rozemarijn, etc) plus peper & zout. Leg ze op een bakblik en rooster de bieten op 180C in de oven tot ze zacht zijn (minimaal 45 minuten).

Gepofte Biet: Bieten wassen, paar gaatjes erin en per stuk in aluminiumfolie. 45-60 minuten in oven op 200C. Uit de oven pellen en in plakjes snijden.

Bietensalade 1: Gekookte biet, scheutje (balsamico)azijn, fijn gesneden uitje, handje rucola en zachte geitenkaas

Bietensalade 2: Rauwe chioggia biet, linzen, sla, pompoenpitten, granaatappelpitjes, feta en wat appelciderazijn. 

Bietensalade 3: Veldsla, rauwe gele biet, gerookte forel, kappertjes en gerookte uienchutney

Bietensalade 4: geroosterde biet en wortel, in balsamico gekarameliseerde sjalotten, blauwe kaas, rucola en noten (recept: ZTRDG).

Bietenrisotto: Bouillonblokje in warm water doen. Uitje en knoflook aanbakken, risotto erbij.  Steeds een beetje bouillon bij de risotto schenken tot het opgenomen is. Doe de geroosterde bieten er op het eind bij. 

Bietenhoummous met makreel: Gekookte biet, kikkererwten (blik of gare kikkererwten), knoflookteen vers geperst, sap van een citroen en peper door de blender. Wat olie erbij & dan lekker gerookte makreel erop.

Ovenschotel: stapel uienringen, bieten in dunne plakjes, wat knoflook, tomatensaus, kruiden en blauwe kaas in een ovenschaal en bak de paarsrode gratin af tot de bietjes gaar zijn en de kaas gesmolten (recept: Groentebijbel van Mari Maris).

Pasta met bietenpesto: pasta met ovengeroosterde bietjes en pesto van het bietenloof, knoflook, citroen, balsamico-azijn en hazelnoten (recept).

Bietensoep met wortel: romige oranjerode soep van bietjes, aardappel, wortelsap, tomatenpuree en creme fraiche. De bekende grootgrutter gebruikt voor dit recept voorgekookte bietjes en voorgesneden aardappelschijfjes maar dat is natuurlijk helemaal nergens voor nodig (recept: AH). 

Bietenshakshuka: shakshuka is in de basis een kruidige tomaten-paprikastoofpot met eieren. Met bieten in plaats van paprika is de stoofpot ook heerlijk. (basisrecept: shakshuka, variatie: recept voor bietenshakshuka).

Geroosterde wintergroenten met pesto: rooster biet, wortel en pompoen in de oven met olijfolie, kappertjes, olijven, knoflook en citroen. Maak een pesto van het 'afval': de pompoenpitten, het wortelloof, het bietenloof en de meegeroosterde, (nu) gepofte knoflook en citroen (recept: Guardian).

Bietenpizza: pizza met plakjes rode biet en blauwe kaas. Eventueel voor serveren nog wat rucola er overheen.

Soep met biet: Verse tomatensoep met geraspte wortel en geraspte rode biet wordt een heerlijke maaltijdsoep

Gebakken zure bietjes: bieten schoonmaken & schillen, in partjes snijden, in wat zoetige azijn (kan ook met witte wijnazijn + suiker) doen & goed mengen, en dan in de oven op 180C totdat ze zacht zijn. Tussendoor beetje omscheppen.